A távbecsiszolásról – Napjainkban már több cég is kínálja a szolgáltatást

0

Korábban már latolgattunk, hogy a három becsiszolási módszernek (saját műhely, bércsiszolás, távbecsiszolás) milyen előnyei és hátrányai lehetnek. Ezúttal részletesebben ismertetjük a távbecsiszolás folyamatát: 

“Én kétféle véleményt hallottam eddig a látszerészektől: van, aki szereti, használja és van, aki elvből elutasítja.

Azt gondolom, hogy mint minden szolgáltatásnak, így a távbecsiszolásnak is megvannak az előnyei a látszerészek számára. Talán a legfontosabb, hogy meglássuk benne a számunkra előnyös lehetőségeket és kihasználjuk azokat.”

Ahhoz, hogy igénybe vehessük a szolgáltatást, szükségünk van az üzletben egy keretmásolóra, másnéven tracer-re. A tracer segítségével letapogatjuk a keretet, és a formát áthívjuk a számítógépre telepített programba, amelynek segítségével kitöltjük a szemüveglencse-adatokat, majd az egészet egy gombnyomással elküldjük a gyártó céghez. Ott a lencse legyártása (vagy raktárból való kivételezése) után megtörténik a lencsék formára csiszolása (vagy marása) is, tehát az üzletünkbe már a keretbe illeszthető, formára csiszolt lencse érkezik. Ideális esetben nem kell már hozzányúlnunk, de ha egészen nyugodtak akarunk lenni, akkor érdemes egy kézi csiszolót is készenlétben tartanunk, amellyel az esetleg szükséges végső finomítást el tudjuk végezni. A rendelt lencsék esetében a formára elkészítés nem hosszabbítja meg a rendelési időt, raktári lencsék esetén is legfeljebb egy nappal.

A távbecsiszolás lényege röviden ennyi, de a háttérben nagyon nagy különbségek lehetnek. 

Az első különbség mindjárt a másolónál kezdődik. Ez azért fontos, mert egyrészt egyáltalán nem mindegy, hány ponton tapogatja le a keretet az adott másoló, tehát mennyire lesz pontos a továbbított forma. Másrészt nem mindegyik másoló képes letapogatni például a fazettaél profilját, amelynek segítségével pontosabban illeszkedik majd a lencse az adott keretbe.

Ennek a két tulajdonságnak tehát kulcsszerepe van abban, hogy mennyire leszünk elégedettek a hozzánk érkezett kész lencsék keretbe illeszthetőségével.

Természetesen hozzá kell mindjárt tennünk, hogy a világ legjobb másolója sem ér semmit, ha nem csináljuk meg azt a kalibrációt rendszeresen, amelyet a gyártó cég előír, hiszen egy pontatlanul beállított másolóval nem lehet jó méretet elküldeni. Érdemes ezért nem megspórolni az a néhány percet, amely alatt ez a kalibrációs folyamat lezajlik!

A második különbség a szoftverben lehet, amelybe beolvassuk a lemásolt formát…

Sok mindentől függ a csiszolt lencse minősége, de egy biztos: a távbecsiszolás nagyban megkönnyíti a szemüvegek elkészítését, továbbá az értékesítés folyamatát is segíti. 

A teljes cikkben olvashatnak még a szoftverek különbözőségeiről, a lencse megmunkálásának módjairól, valamint a távbecsiszolás előnyeiről, hátrányairól egyaránt. Aranyos Attila, az Essilor munkatársának teljes írása az Optikai Magazin legfrissebb számában olvasható. 

Megosztás.

Leave A Reply