A napszemüvegek laborvizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzése

0

A laborvizsgálatban résztvevő napszemüvegeknél a termékbiztonsági feliratok meglétének és termék megfelelőségének ellenőrzésére fektettek különös hangsúlyt

A szem káros UV-sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg, mely az eltérő fogyasztói igényeknek megfelelően különböző színű és sötétítettségű lencsével kerül forgalomba.
Laboratóriumi vizsgálatunknak az volt a célja, hogy ellenőrizzük a napszemüvegek láthatófény-áteresztését, hogy ezen érték alapján megfelelően sorolták-e be a terméket, valamint hogy megfelelőek-e az egyes kategóriákra előírt UV-áteresztési értékek. Vizsgáltuk továbbá a napszemüvegeken, illetve a rajtuk elhelyezett, eltávolítható címkén lévő tájékoztató információ tartalmát a biztonságossági értékelés szempontjából, illetve fémkeretes napszemüvegeknél a kioldódó nikkeltartalom mennyiségét.

A témavizsgálat során összesen húszféle napszemüveg laboratóriumi vizsgálatára került sor, hogy igazoljuk láthatófény- és UV-áteresztő képességüket. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy UV-áteresztő képesség szempontjából valamennyi termék megfelelő, míg a láthatófény-áteresztés alapján három termék nem bizonyult megfelelőnek: két terméket a jelöléssel ellentétben nem a 2., hanem a 3. kategóriába kellett volna sorolni, egyet pedig a negyedikbe a jelölt 3. helyett. Az utóbbi eset balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent, figyelemmel arra, hogy a 4. kategóriás termékek a megfelelő látóképesség korlátozása miatt közúti vezetéshez nem használhatóak. További két terméken a szűrőkategóriát nem jelölték meg.
Sor került a lencsék fényáteresztő-képesség szempontjából megvalósuló egyöntetűségének, illetve a jobb- és baloldali lencsék közötti fényáteresztő-képességbeli különbség vizsgálatára is. E tekintetben a termékek megfeleltek a vonatkozó szabványi követelményeknek.
Hatféle – a bőrrel közvetlenül érintkező fémrészt tartalmazó – terméket megvizsgáltak a laboratóriumban a kioldódó nikkeltartalommal kapcsolatban is, de azok megfeleltek az előírásoknak.
Két termékhez nem volt magyar nyelvű tájékoztató, illetve az egyik gyermeknapszemüveg esetén hiányzott a jelölés.

Tapasztalatunk szerint a korábbi években elvégzett vizsgálatok eredményeihez viszonyítva jelentősen csökkent a nem megfelelő termékek és besorolások száma, de a napszemüvegek széles körű elterjedése, illetve alkalmazása, a kínálat sokszínűsége, valamint az e termékcsoportban rejlő, de vizuálisan nem tapasztalható veszélyek miatt indokolt a napszemüvegek vizsgálata a jövőben is.
Az Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium a nyílt laboratóriumi napok keretében továbbra is folyamatosan ingyenes lehetőséget nyújt országszerte a fogyasztóknak, hogy napszemüvegeik UV-szűrő képességét megvizsgáltassák.

FORRÁS: NFH 2014. 09. 29.

Megosztás.

Comments are closed.