„A kiemelt UV-sugárzás, a nagy hőmérséklet-különbség és a hulló jeges csapadék elleni védelemnek komplexen kell benne lennie egyetlen szemüvegben” – mondja a Szerencsekerék egykori műsorvezetője, Klausmann Viktor

0

Bizonyára mindenki emlékszik a 90-es évekre, amikor az egész család végigizgulta a tévé előtt, hogy a SZERENCSEKERÉK többszöri megforgatásával melyik szólás vagy közmondás bizonyul megfelelőnek. Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek a hobbija egyben a munkája is. Riportalanyom, életének 180 fokos fordulata után, az évszakok kínálta sportokban találta meg a számítását. Lássuk, hogy a Kékes Kutató–Mentő Alapítvány elnöke, Klausmann Viktor mit vár el az aktuális sí-, illetve a nyári napszemüvegtől!

Egy kis visszatekintéssel kezdeném. Pár évvel ezelőtt egy sportszemüveg-márkának voltál az egyik jeles hazai képviselője. Elmondhatjuk, hogy mint a téli sportok emblematikus alakja megérdemelten képviselted a Siolst.

Köszönöm a titulust! A Magyar Síakadémia és a Kékes Kutató–Mentő Alapítvány mindennapjait irányítom, személyesen is részt veszek mentési munkákban, így nagyon fontos a biztonságos, gyorsan szerelhető, cserélhető tökéletes optikai napszemüveg. Ezt megkaptuk a Siols-tól, azóta is használjuk.

Az aktualitásnál maradva, a hófödte hegycsúcsok mennyire követelik meg a speciális sportszemüveg viselését, ellentétben egy normál napszemüveggel?

Elsősorban a kiemelt UV-sugárzás, a nagy hőmérséklet-különbség és a hulló jeges csapadék elleni védelemnek kell komplexen benne lennie egyetlen szemüvegben. Éjszaka pedig jöhet egy másik lencse, amely megvédi a szemet a sérülésektől.

Téli időben a nap alacsony fekvése, a hóról visszatükröződő fény különösen zavaró a világos szeműek számára. Döntő fontosságú a választásnál a sporthoz alkalmazkodó megfelelő lencse kiválasztása?

Egy lencse nem szolgál ki minden igényt! Ez nagyon fontos alapelv. A fent említett speciális napszemüvegen kívül van egy fehér, munkavédelmi vizsgával ellátott éjszakai és kettő zárt síszemüvegem. Az egyik halványsárga színezésű „ködszemüveg”, a másik erős UV-védelemmel ellátott „magashegyi” szemüveg.

Nálad egy síszemüvegnek milyen kritériumoknak kell megfelelnie?

A kényelmen és a széles látószögön kívül a fentieknek kell megfelelniük!

Most a sípályáról térjünk át a sötét, a zavaró fényviszonyokkal, olykor esővel–hóval terhelt utakra! Talán kevesen tudják, hogy szemüveges lettél. A szó nem hétköznapi értelmében. Milyen kellemetlenségekkel szembesültél korábban?

Éves szinten 60-70 ezer kilométert vezetek. Éjszaka is nagyon sokat. Kifejezetten bántja a szememet az éjszakai, vizes környezetben történő vezetés. Ha esik az eső éjjel, évek óta inkább nem vállalok utat.

Milyen változásokat tapasztalsz, amióta viseled a szemüveged?

A mostani Zeiss DriveSafe lencsém érezhetően kiszűri azokat a „becsillogásokat”, amelyek rendkívüli munkára késztették a szemem. Most egy hosszabb éjszakai vezetés után sem érzem azt a kellemetlen égető érzést, ami korábban jellemző volt. Bátrabban vezetek éjszaka, esőben is. De nem gyorsabban!

A Te életedben van még egy nagyon fontos helyszín. Igaz, még pár hónapot várni kell, hogy élvezzük a strandot! A vízfelszínről visszaverődő napsugarakkal és az erős UV-sugárzással szemben milyen napszemüveggel véded a szemedet?

A strandüzemeltetés és a vízimentői feladatok ellátása más szemüveget igényel. Itt a legfontosabb a teljes zárás, vagyis az „oldalbeverések” teljes kiküszöbölése és a megnyugtató szín. Füstszínűt és barnás színűt használok felváltva, naponta. Nem kérdés az UV-védelem, bár vannak olyan „túlvédett” szemüvegek, amelyeknek a használata becsapja a szemet a levétel után. Miután itt napi használatról beszélünk, ezért az olcsó, megbízható szemüvegeket használjuk, amelyeknek az elvesztése, karcolódása, deformálódása minimális anyagi veszteség.

Idén a fürdőzni vágyók milyen designos darabban láthatnak majd a domonyvölgyi strandon?

Hát divatozás szempontjából van két Maui Jim és egy BlackFlys szemüvegem. A strandon nem nagyon használom őket, annál jobban féltem mindhármat!

GERŐ PATRÍCIA

Megosztás.

Leave A Reply