Civil Díj 2017 nyertes az Esélyt a szemnek

0

Civil Díj 2017 nyertes az Esélyt a szemnek (Polgár Alapítvány – Magyar Optikus Ipartestület) elnevezésű projektünk a legjobb együttműködés kategóriában.

Az „Esélyt a szemnek” projekttel egy civil kezdeményezésre épülő szemüveg támogatási modellt sikerült letenni az asztalra. Egy hiánypótló új modellt az egészség-méltányosság elősegítésére és egy új sokszereplős civil- for-profit – állami együttműködésre. Mindkettő alapja a módszeres és mindenre kiterjedő elemzés és valamennyi szereplő igényeire nyitott szemlélet.

A szemüveg támogatási modellt 2016-ban próbáltuk ki, hosszas előkészítő munka után. Lényege, hogy olyan nehéz sorsú emberek juthassanak szemüveghez, akik önerőből erre képtelenek. Ezt civil szervezetként megtehettük volna úgy is, hogy összegyűjtünk pénzt, szemüvegkereteket, lencsét és az ingyen szemüvegeket eljuttatjuk a rászorulóknak. Mi nem ezt az utat választottuk, hanem inkább azt kutattuk, hogy szemüveg adomány milyen szereplők közös munkájával jut el a célhoz a leg(költség)hatékonyabban.

Programunk konkrét célja azt volt, hogy egy dél-borsodi, halmozottan hátrányos helyzetű településen, Ároktőn kipróbáljuk az alábbi szereplők együttműködésére épülő modellt, hogy azt kiterjesszük más településekre és más egészség területekre.

Együttműködések hálója

Esélyt a szemnek együttműködési háló

  1. Polgár Alapítvány (PAE) – Magyar Optikus Ipartestület (MOI)
  2. MOI – lencsegyártó cég – PAE
  3. MOI – keretforgalmazó cég – PAE
  4. MOI – látszerész – PAE
  5. Látszerész – helyi civil szerveződés
  6. PAE – helyi civil szerveződés
  7. PAE – helyi egészségügyi szolgáltató
  8. Helyi civil szervezet – helyi önkormányzat
  9. PAE – magán adományozói kör

Sikeresen zártuk két helyszínen (Ároktőn és Perén) mostanra a projektet és idén még legalább három kistelepülésen szeretnénk folytatni. A folytatás mellett minden szereplő elköteleződött, a projektet nem korlátozzák pl. magas költségek, vagy a motiváció hiánya. A folytatás csak rajtunk múlik együttműködő partnereken és mi azt szeretnénk, ha senkit nem érne hátrány azért, mert nem képes az éleslátásáról, vagy szemének egészségéről gondoskodni!

Programunk részletes leírása: http://polgaralapitvany.hu/uploads/2017/03/Es%C3%A9lyt-a-szemnek-program.pdf

Megosztás.

Leave A Reply