Az ECOO kiadta a 2017-es év Kék Könyvét

0

Az Európai Optometrista és Optikus Tanács (ECOO) nagy örömmel jelenti be Kék Könyvének harmadik megjelenését. Ez a kiadvány értékes összesítése az európai optometrista és az optika szakmával kapcsolatos adatoknak. Ez az egyetlen elérhető olyan kiadvány, amelyek összehasonlító és átfogó áttekintést nyújtanak a fent említett két szakmáról, 30 országból összegyűjtve. Az adatokat az ECOO tagjai és partnerei kérdőíveken keresztül küldték meg.

A Kék Könyv bemutatja

mindegyik ország egyedi profilját és ezzel egy időben megjeleníti a szakma széttagoltságát is Európa is szerte. Az optikusok és az optometristák működési területén jelentkező különbözőségek okai többfélék. Ilyenek az eltérő képzési rendszerek, a szakmák országonkénti besorolása, a szakma függetlensége és relatív mérete, valamint politikai súlyuk.
“Ez a kiadvány támogatja az ECOO abbéli küldetését, hogy az optometristák és optikusok működési területét olyan szinten dolgozza ki, amely Európa országaiban közösen elfogadott. Ez lehetővé teszi a szakembereknek, hogy egy másik országba költözve gyakorolhassák szakmájukat és ezzel egy időben választ ad a mai egészségügyi ellátás szükségleteire.” – nyilatkozta Peter Gumpelmayer, ECOO elnök.

Statisztikák

Az egészségügyi ellátási költségek emelkedésével és néhány országban a szemész szakorvosok számának csökkenésével a szemészeti vizsgálatok egyre jobban átheyeződnek az optometrista és az optikus szakmák irányába.
Ez az irányzat szintén tetten érhető a Kék Könyvben megjelent adatokban is. A legutóbbi 2015-ös kiadás óta az optikusok és az optometristák száma számos országban növekedett. Ezzel párhuzamosan emelkedett a tanulók létszáma is. Ebben a kontextusban az ECOO elégedetten tekint arra, hogy egyre több egyetem akkreditáltatja magát az ECOO Európai Optometria Diplomáját, így közreműködve ebben a pozitív fejlődésben.
“A Kék Könyv korábbi kiadása bebizonyította, hogy a benne lévő információk az érdekeltek számára értékes forrása, így számos tudósnak és intézménynek is. Hogy folytassuk az informálást a szakmai helyzetről és hogy biztosítsuk az adatokat az irányelvek kidolgozásához, mind az EU, mind nemzeti szinten, az ECOO elégedetten mutatja be Kék Könyv a frissített verzióját, mely már 30 ország adatait tartalmazza és az egyetlen adatgyűjtemény ebben a témában Európában.” – mondta el Fabienne Eckert, az ECOO főtitkára.

A Kék könyv megtekinthető és letölthető az ECOO weboldalán a www.ecoo.info -n. Direk letöltési link: http://www.ecoo.info/wp-content/uploads/2017/05/ECOO-Blue-Book-2017.pdf

Megosztás.

Leave A Reply