Éjjellátó szemüveg nanokristályokkal – bárkinek

0

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói olyan nanokristályt készítettek, ami képes az emberi szem számára láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

A nanokristály olyan részecske, amelynek mérete kisebb, mint 100 nanométer. Ezek a kristályok szilárd testbe ágyazva az eredetinél sokkal jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagot hoznak létre. Szilíciummal vegyítve például fényforrásként is használhatók, de akár memóriaegységként is alkalmazható lehet.

A kutatás vezetője, Dragomir Neshev elmondta,

a nanokristály az emberi hajszálnál 500-szor vékonyabb, ami lehetővé teszi, hogy vékony filmrétegként vigyék fel a szemüvegek lencséjére. A kristályok által a szemüveg gyakorlatilag inverz napszemüvegként működik: az emberi szem számára láthatatlan fényt láthatóvá alakítják.

Más területeken is fel fogják tudni használni a nanokristályokat: segíthet hamisítás elleni vízjelek, erősebb hologramok készítésében, az orvosok pedig a képalkotó módszereket fogják tudni tökéletesíteni velük.

Forrás: http://www.scienceworldreport.com/articles/54338/20161212/light-bending-nanocrystal-discovered-used-create-ultra-night-vision-glasses.htm és http://m.hvg.hu/tudomany/20170302_ejjellato_szemuveg_nanokristalyok

Kép forrása: www.pexels.com

 

Megosztás.

Leave A Reply