Erre sokan vártak: végre megcsinálták a kontaktlencsét, ami napszemüvegként is működik – fényre besötétedik

0

Erre sokan vártak: végre megcsinálták a kontaktlencsét, ami napszemüvegként is működik – fényre besötétedik

Eddig csak szemüvegeknél lehetett alkalmazni a technológiát, hogy a lencsét ért bizonyos fénymennyiség után az besötétedjen, de egy új áttörésnek hála mindez most már a kontaktlencséknél is működik. Az első ilyen darabok rövidesen piacra is kerülhetnek.

Az emberek nagyjából két táborra oszthatók, ha a látásukról van szó: akadnak, akik szívesen hordanak szemüveget, mert azt mondják, az is öltöztet, mások viszont ódzkodnak tőle, mondván, hogy az is csak egy újabb, nem ritkán bosszantó kiegészítő, melyre szintúgy ügyelni kell, nehogy valamilyen sérülés érje. Így ők inkább a kontaktlencse mellett teszik le a voksukat.
Ám míg az ilyen lencsék valóban sok előnnyel bírhatnak, a szemüveg egy fontos jellemzője miatt gyakorlatilag legyőzhetetlen ebben a versenyben, hiszen a technológiának köszönhetően tűző napsütésben is használhatók: olyan lencsét is kérhetünk hozzájuk, amelyek a fénymennyiség hatására besötétednek – mindez a kontaktlencsék esetében elérhetetlennek bizonyult, eddig legalábbis.
A Johnson & Johnson, illetve a technológiáért felelős Transitions Optical ugyanis megtalálta a módját, hogy a kontaktlencséknél is alkalmazni tudják e jellemzőt. Ami így, kis túlzással, lényegében elhagyhatóvá és csaknem feleslegessé teszi a napszemüveget is, hiszen a kontaktlencse, a már említett tulajdonsága miatt, ezt a funkciót is betölti.
A lencsét különleges, úgynevezett fotokróm molekulákkal vonták be, amelyek ultraibolya fény hatására képesek megváltoztatni szerkezetüket, ennek eredményeképp pedig besötétednek. A lencse így nemcsak több fényt nyel el, de közben viselője szemét is védi. A Johnson & Johnson szerint 10 éves kutatómunka eredménye valósult meg.
A jobbféle napszemüvegekhez hasonlóan polarizált kontaktlencse a tervek szerint jövő év első felében kerül majd piacra.

 

forrás

Megosztás.

Leave A Reply