Global Specialty Lens Symposium 2015 (GSLS)

0

Mint minden évben, az Egyesült Államok (és a világ) legnagyobb, speciális kontaktlencsékkel foglalkozó kongresszusát, a Global Specialty Lens Symposiumot idén is Las Vegasban rendezték meg, január 22-25. között. A helykiválasztást – a szervezők indoklása szerint – az Amerikán belüli jó megközelíthetőség és a viszonylagos olcsóság magyarázza. Az 583 résztvevő 23 országból érkezett, Közép-Európát heten képviseltük, Magyarországot egyedüliként én.

A szimpózium évértékelő előadását követően került sor a kitüntetésekre. Don Ezekiel Ausztráliából, a 40 éve sclerális lencsét illesztő angol Ken Pullum, az amerikai Perry Rosenthal, aki több, az RGP-lencse illesztésével foglalkozó könyv szerzője, valamint Rients Visser Hollandiából kapták az elismerést. A rendezés – amelyet Craig Norman és Patrick Caroline irányított – ismét nagystílű volt. Délelőtt és délután, hat helyszínen, szponzorált szemináriumokat és workshopokat látogathattunk meg a kongresszuson, köztük a nagy előadóteremben olyan általános előadásokat (General Sessions), amelyek mindenkinek az érdeklődésére számot tarthattak. Az utóbbiak sorrendben: A kontaktlencseipar helyzete: ma és holnap; Sclerális lencsék, új lehetőségek és kihívások; Az irreguláris szaruhártyafelszín korrigálása hybrid és kis átmérőjű RGP lencsékkel; Egyedileg gyártott lágy kontaktlencsék; Kontaktlencse-tisztítás: direktívák és kérdések; A myopia jövője és korrigálása kontaktlencsével; Megoldható-e a presbyopia dilemmája? és Kontaktlencsekomfort. E fő témák köré szerveződtek a szabadelőadások és a szponzorált szemináriumok is.

optikai-magazin-kiallitas-global-specialty-lens-symposium-2015-02

Az általános előadásokra mindig megtelt az 500 fősre méretezett nagy előadóterem

A kontaktlencseipar helyzetét értékelő előadásból kiderült, hogy az Egyesült Államokban a piac 2013-hoz képest tavaly stagnált. Az egyébként „kéthetes” amerikai lencsepiac fokozatosan tolódik az egynapos viselésű kontaktlencsék felé. A kedvező amerikai gazdasági helyzet miatt ez a tendencia valószínűleg fokozódik. A feltörekvő országokban, elsősorban Kínában a lencsepiac döntően az egynaposaké, a növekedés jelentős (8 %). A világpiaci helyzetet az jellemzi, hogy a 7,8 milliárd dolláros kontaktlencsepiacnak immár csupán 1/3-át teszi ki az amerikai. A piaci szemlélet uralta a kongresszust: több szemináriumot szerveztek eladási technikákról, kódolásról és praxis-management témákban. Érdekes volt a hazaitól eltérő szemlélet: a legnagyobb gyártók, az Alcon, a Bausch + Lomb, a CooperVision és a Johnson & Johnson elnökei az Amerikai Kontaktlencsegyártók Egyesületének elnökével, Jan Svochakkal közös pódiumon válaszoltak a trendeket illető kérdésekre.

A myopiakontroll és az ortho-K kontaktlencse témában Marco van Beusekom, a Holland Kontaktlencse Társaság elnöke tartott magas színvonalú előadást, kiemelve, hogy 6-7 éves kortól lágy lencse, 8 éves kortól RGP (pl. ortokeratológiai) kontaktlencse illeszthető a fokozódó myopia megelőzése érdekében. Szavai súlyát jól mutatja, hogy Hollandiában 7000 egyén használ orthokoratológiai lencsét, zömmel felnőttek.

optikai-magazin-kiallitas-global-specialty-lens-symposium-2015-03

Az egyetlen hazai poszter készítője a GSLS-en Dr. Tönköl Tamás

A sclerális kontaktlencsékkel több szeminárium és szabadelőadás-sorozat is foglalkozott. Újdonságnak számít a könnyen rendelhető, tórikus elülső felszínű sclerális kontaktlencse, amellyel a szférikus lencseillesztés utáni 1-4 dioptria maradék asztigmiát is lehet korrigálni. Több cég továbbfejlesztette a kvadráns-specifikus technikát, ami azt jelenti, hogy a nagyobb (minimálisan 10,2 mm) átmérőjű kontaktlencséket kvadránsonként eltérő bázisgörbülettel lehet legyártatni és illeszteni.
A hybrid lencsepiacot a SynrgEyes cég termékei uralják. Újdonság lesz a refraktív sebészeti műtétek után illeszthető szilikon hidrogél szélű, magas Dk/t-jű RGP anyagból készült optikai centrummal rendelkező reverz geometriájú lencse, amely 3 hónap múlva kerül kereskedelmi forgalomba. Több előadás foglalkozott a Duette Multifocal lencse illesztésével; jelenleg ez az egyetlen multifokális hybrid kontaktlencse.

A multifokális lencse piaca továbbra is a nagy áttörésre vár. Ehhez jobban „működő” kontaktlencsékre lenne szükség. A legtöbb résztvevő számára ez a legfontosabb igény – a kongresszuson kitöltött kérdőívek alapján. A lágy lencsepiacból a hazaihoz (3-4 %) képest még mindig hihetetlenül magas, 13-15 %-os a multifokális lencsék részesedése az Egyesült Államokban. Az illesztések aránya lassan nő.

A jövőt illetően a kontaktlencsék speciális felhasználási területét is bemutatták: gyógyszerhordozás, folyamatos szemnyomásmérés, vércukormérés. Az utóbbi két területen már kereskedelmi forgalomban is van kontaktlencse.

A jelen kongresszusi beszámoló módosított változata a Szemészet című folyóiratban is megjelenik.

KÉPEK FORRÁSA: DR. TÖNKÖL TAMÁS

DR. TÖNKÖL TAMÁS

Megosztás.

Comments are closed.