Ismert szemüvegesek Gajdos Tamás

0

A szemüveg intelligens külsőt kölcsönöz” klasszikussá vált szállóigét már többször mondták Gajdos Tamásnak.

Ha valaki, akkor Ő pontosan tudja mi a tökéletes megjelenés titka. Az egykoron volt modell évek nem múltak el nyomtalanul, hiszen műsorvezetőként lehengerlő stílusával és makulátlan külsejével nap, mint nap kápráztatja el a nézőket. A rendszeres sport is nagyban hozzájárul a korát meghazudtoló fizikumához. Lássuk, hogy a több évtizedes televíziós pályafutása során hogyan vélekedik a védjegyévé vált szemüvegről Gajdos Tamás műsorvezető.

Azt hiszem, elmondhatjuk rólad, hogy több évtizedes Tv-s pályafutásod során, szemüvegesként maradtál meg a köztudatban. Soha nem merült fel más koncepció e tekintetben?

Az igazság az, hogy nem volt nekem soha túl erős dioptriám. Annak idején a Szerencsekerék című első nagy műsorom castingján készült is velem próbafelvétel szemüveggel és anélkül is – épp azért, hogy két különböző karaktert mutathassak. Aztán végül a szemüveges verzióm mellett döntött a rendező, mert “szemüveg nélkülinek” már ott volt Viktor. A többség ATV-s műsorvezetői létem óta ezzel, az azóta már híradósnak nevezett fizimiskámmal ismer.

Korábban volt próbálkozásod kontaktlencsével?

Igen volt, de nem szerettük meg nagyon egymást rövid, de annál viharosabb kapcsolatunk során. Nem vagyok egy precíz, környezetét folyton sterilen tartó típus, így aztán inkább nyűg volt számomra a 20 évvel ezelőtti kemény lencsék rendszeres ápolgatása. És idegenkedett tőle a szemem is, úgyhogy csendben, harag nélkül, de elváltunk egymástól.

Ha jól tudom, az utóbbi időben jelentős változáson mentek keresztül a szemeid dioptria tekintetében. Elmesélnéd mi történt?

Már 20 éve is kacérkodtam a gondolattal, hogy mi lenne, ha megműttetném a szemem, de az akkori “vagdosós” technika még nem nyerte meg a tetszésemet. Később, mikor már több barátom is átesett a legkorszerűbb lézersebészeti eljáráson, végül csak vettem a bátorságot és mire észrevettem, már túl is voltam a gyors beavatkozáson. Már másnap sokkal jobban láttam, egy hónap után pedig a szemirritáció is megszűnt, csak némi korral járó távollátást lehetett regisztrálni. Így olvasáshoz, számítógép-monitor használathoz – elsősorban kényelmi szempontból – használok olvasó szemüveget, de távolba már jobban látok, mint valaha szemüveggel. Bár azt még nem tudom pontosan előre megjósolni mit hoz a jövő.

Figyelemmel kísérve a különféle műsorokban való szerepléseidet számtalan korhű darabban láthattunk már. Ellenben most egy merőben más stílusú keretet viselsz. Divat vagy inkább a praktikum dominált?

Idén éppen negyedszázada, hogy elindult a Szerencsekerék című nagysikerű vetélkedőnk, melynek első adásaiban még egy – ma már nevetségesnek tűnő – kerek szemüveget viseltem. Aztán a műsor stylistjának köszönhetően szakavatott optikai szponzorok közreműködésével egyre jobb minőségű és designú szemrevalókat hordhattam, de a kedvencem a mostani – lassan már egy évtizede hordott – hajszálvékony, szuper könnyű és mégis erős-rugalmas Silhouette keretem, amelyet, ha viselem észre sem veszem, hogy rajtam van. Arról nem is beszélve, hogy kiskorú gyermekeim hány “támadását” élte már túl sértetlenül…

Minden szemüveg meghatározza viselője karakterét. A mostanival milyen személyiséget sugárzol?

Remélhetőleg egy pozitív kisugárzású, intelligens figurát látnak bennem a nézők – ha ez így van, biztos, hogy jelentős részben a keret nélküli, szinte észrevehetetlen, mégis az arcformámat, az átlagosnál talán kisebb szemeimet jó irányban befolyásoló szemüvegnek is köszönhető.

A sport a lételemed. Több sportágban is elismeréssel díjazták eredményeidet. Miként oldod meg a tökéletes látást futás illetve biciklizés közben?

Korábban sokat szenvedtem ezzel a problémával. Próbálkoztam a napszemüveg kerete mögé csíptetett optikai lencsével, de volt olyan gyártó is, amely megoldotta az optikai lencse beleszabását a sport-napszemüveg nagyobb méretű lencséjébe is, sőt, mint említettem próbálkoztam kontaktlencsével is, de egyik sem volt az igazi. Ezek alapján azt kell mondanom, hogy tisztán praktikus szempontokat figyelembe véve nincs jobb a tökéletesre műtött szemnél.

Hogy látod, korábban a szemüveggel szemben támasztott negatív tendencia alább hagyott vagy mára inkább a divat kifejező eszköze lett?

Abszolút így van. Mint említettem: magam is szinte csak divatból, vagy mondjuk úgy, hogy a személyiség kifejezés eszközeként hordom a szemüveget, de a fiatalok körében pedig kifejezetten egyértelműen megfigyelhető a szemüveg divat jellegű használata. Szégyenkezésről, csúfolódásról pedig már rég nincs szó – nem úgy, mint az én gyermekkorom idején… Hiszen, mint már többször említettem Vágó István barátom klasszikusát: a szemüveg intelligens külsőt KÖLCSÖNÖZ!

GERŐ PATRÍCIA

Megosztás.

Leave A Reply