Itt a tablet, amellyel a látássérültek is láthatnak

0

Nemcsak a navigálásban, hanem az oktatásban is segítheti a látássérülteket a svájci kutatók újdonsága, egy különleges, gombokkal ellátott tablet.

Az ismeretlen helyen való navigálás probléma lehet a látássérültek számára, még akkor is, ha a GPS ma már meg is szólalhat, hangutasításokat adva. Viszont azért jó lenne időnként rá is nézni a térképre, és éppen ezt teszi lehetővé a látássérültek számára egy különleges tablet.

A neves svájci egyetem, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az európai Blindpad projekt keretében fejlesztették ki az eszközt, amely igen gyorsan ad ki formákat, például térképeket, utcaképeket a felületén, és a vakok vagy gyengén látók az ujjukkal tudják érzékelni azokat. A 12 x 15 centiméteres tableten 192 kis gomb van, amelyek néhány milliszekundumonként tudnak fel és lefelé elmozdulni, így rajzolva ki a formákat. Akárcsak egy igazi tabletnél, itt is bele lehet nagyítani a képbe.


© EPFL
A tablet a mágnesesség elvén működik, minden kis gomb egy apró mágnest tartalmaz, és a helyi mágneses mező hatására történik az elmozdulás. A készülék energiafogyasztása minimális, és Bluetooth-kapcsolaton keresztül számítógéphez vagy „igazi” tablethez, okostelefonhoz is kapcsolódhat.


© EPFL
A tablet nemcsak a navigációban, hanem az oktatásban is segíthet azzal, hogy különféle geometriai formákat, sőt akár grafikonokat is megjeleníthet. Jelenleg lengyel és olasz látássérült gyerekek tesztelik az oktatási célú felhasználást.

Eredetileg megjelent: hvg.hu

Megosztás.

Leave A Reply