Kockázatok és mellékhatások a Facebookon

0

Továbbra is elképesztő tempóban fejlődik a Facebook. Immár egymilliárd személy, illetve közösség használja a rendszert. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de kétségtelen tény, hogy a közösségi oldalak között vitathatatlanul piacvezető szerepet tölt be. Sőt, kis túlzással a rendszer sokunk életének szerves része lett. Van, aki teljesen elutasítja, mások viszont szinte függők lettek.

Manapság egyre többen és egyre több időt töltenek a Facebookkal, talán többet is, mint a tévé képernyője előtt. A közösségi oldalt eredetileg a baráti és rokoni kapcsolatok ápolására fejlesztették ki, de itt is – mint az élet sok más területén – egyre gyakrabban feltűnik az üzlet, a reklám és a hirdetés. Ingyenesen használhatjuk a rendszert, de ezért cserébe a társaság felbecsülhetetlen értékű fogyasztói adatbázishoz jut. Minél többet használjuk, annál több személyes adattal „fizetünk”. Sőt, ha nem figyelünk eléggé, még rá is fizethetünk. Többek között megtudják iskolai végzettségünket, életkorunkat, hobbinkat, de még azt is, hogy milyen típusú okostelefont használunk. Az érdeklődési körünk is nyitott könyv. Ha pedig naivak vagyunk, bizony, pórul is járhatunk…

Hamarosan hazánkban is elindul az FB új szolgáltatása, a Graph Search, amely nagy riválisa lesz a Google keresőjének. Segítségével megtudhatjuk többek között azt is, hogy melyik étterembe járnak ismerőseink és még sokféle adatra is egy gombnyomással kereshetünk rá. Ennek a „játéknak” is, mint általában, lesznek nyertesei és vesztesei.
Manapság, az információs társadalomban az adatok és az információk egyre inkább felértékelődnek. Az információ hatalom!

Ahol pedig sok ember megfordul, ott automatikusan a szélhámosok is megjelennek. Szinte mindenféle trükkel találkozhatunk már, jó lesz tehát, ha megfelelő körültekintéssel nézzük át biztonsági beállításainkat, és nem ugrunk be azonnal minden vonzó ajánlatnak. Alapveszély már maga az, ha sok személyes és szenzitív adatot megosztunk, és ehhez társul, ha az ismerőseink körét a lehető legszélesebb kör számára megnyitjuk.

  Vegyük sorra a legjellemzőbb kockázati tényezőket:
 • Közönséges, durva kommentek. A közzétett képekkel vagy egyéb bejegyzéseinkkel kapcsolatban sajnos, gyakran durva, sértő hangnemű hozzászólásokkal is találkozhatunk. Ilyenkor eldönthetjük, hogy semmire sem reagálunk, vagy belemegyünk egy alacsony szintű vitába, vagy egyszerűen a túlzottan indulatos személyt töröljük ismerőseink közül. Egyre több „megmondó ember” osztja az észt és ítélkezik, ráadásul gyakran trágár vagy közönséges stílusban.
 • Téves kezelés. A Facebook folyamatosan fejleszt, ezért nem könnyű nyomon követni a különböző funkciókat. Nem kevesen inkább lemondanak a közösségi média kínálta kétségtelen előnyökről, mert nem akarnak hibát ejteni és számukra túl bonyolultnak tűnik a rendszer. Van, aki egyszerűen csak óvatlanul küld meghívót ismerőseinek – például okostelefonra telepített FB-applikációról –, és egyetlen kis beállítási hiba miatt olyanokat is meghív, akiket eredetileg nem szándékozott.
  Egy, a 16. születésnapjára készülő német diáklánynak valószínűleg örök élményt fog jelenteni az általa a Facebookon szervezett parti. Kis szépséghibája volt a várva várt ünnepségnek, hogy Thessa elvétette a meghívottak körének beállítását. Lett is ebből kalamajka, mert olyan mértékben özönlöttek a „frissen szervezett FB-barátok”, hogy a rendőrségnek kellett kezelnie az „egyre jobb hangulatú” fiatalokat. Közben szegény Thessa nagy ijedtségében a nagymamájánál talált menedéket.
 • Naiv gyerekek. Egyre több tizenéves fiatal is lelkesen oszt meg posztokat, poénokat, és viszonylag sokan szülői felügyelet és tanácsadás nélkül önállóan „ismerkednek” is a virtuális térben. Különösen az ismeretlen „barátokkal” folytatott csetelés lehet kockázatos. Szerintem egyáltalán nem árt egy ki szülői szigor és odafigyelés…
 • Álprofil: Nagyon sokan nem a saját képük és adataik felhasználásával nyitnak FB-profilt. Megtévesztő módon így próbálnak óvatlan személyek közelébe férkőzni és bizalmas adatokhoz jutni. Van, aki ezt csupán egyszerű játéknak tekinti, de van, aki komoly visszaéléseket is elkövet hamis profilokkal. Érdemes alaposan megnézni, kinek a meghívását igazoljuk vissza, illetve érdemes alaposan végiggondolnunk, mit osztunk meg magunkról az ismerőseinkkel. Ne feledjük, az ismerőseink tovább küldhetik a posztjainkat, így azok gyakorlatilag bárkihez eljuthatnak…
 • Profilhamisítás: Sok felhasználó roppant egyszerű, sőt, mondhatnánk, béna jelszóval lép be az oldalra, amelyet egy ügyes szélhámos könnyen meg tud fejteni. Innentől kezdve akár ártatlan tréfaként, akár pedig súlyos provokációként, a nevében tehet közzé kompromittáló posztokat. Célszerű valamennyiünknek kicsit bonyolultabb, nehezen megfejthető jelszót választanunk és rendszeresen módosítanunk.

A fentieknél jóval veszélyesebb a felhasználói fiókok feltörésével történő pénzszerzés. A hackerek bejutnak a gyanútlan személyek fiókjába, majd a felhasználó ismerőseitől kölcsönkérnek, természetesen a saját bankszámlájukra. Ehhez persze olyan naiv személyek szükségesek, akiknek nem tűnik fel az átverés.
Olyan eset is előfordult már, hogy egyszerűen leklónozzák a haragos fiókját, azonos adatokkal, képekkel töltik fel, és utána oda helyezett provokatív poszttal igyekeznek lejáratni a célszemélyt.
Egyébiránt a profilhamisításnak már áldozatul esett cseh politikus és magas rangú NATO-tisztviselő is. A cseh hamisítót a bíróság el is ítélte, és az USA-ban is bűncselekménynek tekintik a profilhamisítást.

optikai-magazin-kockazatok-es-mellekhatasok-a-facebookon-01

Az okos telefonokon is futó Facebook sok visszaélésre adhat okot

A hamis profilokat ma már könnyűszerrel be lehet mérni az IP- cím azonosítására létrehozott web oldalak segítségével, de számtalan más lehetőség is rendelkezésre áll a hamisítások felderítésére.
Egy rövid idézet egy figyelmeztető levélből, amely felhívja az érintett személy figyelmét az aktuális jogszabályi fenyegetettségre a hamis profil létrehozásával kapcsolatban.
„Tájékoztatom, hogy az egyes fényképpel megjelenített személyekkel szemben az oldalon való megjelenítésükkel megvalósul a Btk. 177/A §. Visszaélés személyes adattal bűncselekményi tényállása, mivel az oldalon való megjelenés ellentétes a megjelenített képek eredeti megosztási szándékával (az eredeti megosztási szándék a facebook.com adatbázisában, annak közönségével való megosztásra terjedt ki), és a Személyes adatok védelméről szóló 1992. évi LXIII. törvény alapján a ######### weboldalon felhasznált képek személyes adatnak minősülnek, továbbá a kérdéses személyek személyiségi jogai is sérülnek, mivel képmásuk a hozzájárulásuk nélkül került felhasználása, így polgári jogi igény is támasztható a jogsértővel, Önökkel szemben.”
 • Zaklatás. Ismeretlen személyek gyakran bejelentkeznek – egzotikus fiatal hölgy profiljával – főleg idősebb korú férfiak oldalára és azonnal személyes üzenetet is küldenek. Ebben a személyes üzenetben a vonzó fiatal hölgyek – többnyire szenegáli álprofillal – kedves szavakkal és saját e-mail címük megadásával igyekeznek kapcsolatokat építeni. A csábos hölgyprofillal kalózkodó személyek vagy e-mail adatbázist gyűjtenek, vagy egyszerűen csak pénzt akarnak kicsikarni valamilyen furfangos módon, például azzal a trükkel, hogy szeretnének közelebbi kapcsolatba lépni a kiszemelt áldozattal – de momentán nincs pénzük repülőjegyre… Szerencsére az FB rendszere ezeket az illegális profilokat, amelyekről tömegesen küldenek hasonló tartalmú „előre legyártott” üzeneteket, szinte azonnal törli.
 • Vagánykodás egzotikus nyaralással. Kezd divattá válni, hogy – főleg fiatalok – okostelefonról töltenek fel képeket vagy videókat az oldalra, megosztják barátaikkal, ismerőseikkel, hogy éppen hol nyaralnak, merre járnak. A Google Places vagy akár a Foursquare applikációk használatával pontos földrajzi koordinátákat is megadnak. Ebből csupán az az apró probléma támadhat, hogy elég, ha csupán egyetlen nem korrekt szándékú ismerősünk visszaél az információval. Az általunk feltöltött képeket, adatokat bárki továbbküldheti/megoszthatja. Gyakorlatilag fogalmunk sincs arról, hogy a feltöltött információk vagy vélemények kikhez juthatnak el. Ha már szeretnénk megosztani barátainkkal nyaralási élményeinket, azt egy héttel később is megtehetjük, amikor már otthon vagyunk.
 • Állásinterjú. A HR-esek egyre több munkahelyen már a felvételi interjú előtt rákeresnek a jelölt profiljára, hiszen kíváncsiak stílusára, habitusára, szokásaira. Már csupán ezért is érdemes kissé decensebben megosztani a fotókat. Egy hétvégi bulin készült, alkoholos mámorban készített extrém fotó nem feltétlenül fog jó benyomást kelteni egy munkaadóban.
 • Vállalati kockázatok. Ma már a Facebook nem csupán magánszemélyek közösség- és kapcsolatápolási terepe, hanem a vállalatok számára is nélkülözhetetlen eszköz. A vállalati marketingben a közösségi médiának egyre nagyobb a jelentősége. A vállalati oldal kiválóan alkalmas arra, hogy a munkatársakat közösségbe szervezze és a partnerekkel, ügyfelekkel is kapcsolatot tartson. Az FB közösségi brand kialakítására és piackutatásra is könnyűszerrel felhasználható. Óriási előnye, hogy interaktív – azonnal visszajelzést kaphatunk –, hiszen a látogatók azonnal kifejezhetik tetszésüket, de akár nemtetszésüket is. Folyamatosan frissíthetjük tartalmainkat, és célzott, szegmentált hirdetéseket tudunk közzétenni. (Bár ennek nem minden felhasználó örül.)
  Mint általában minden területen, itt is vannak vagy lehetnek nem kívánt mellékhatások. Ilyenek az ellenséges szándékú bejegyzések, főleg, ha azt még szervezik is. A szakirodalomban trollnak nevezik azokat a személyeket, akik – szervezett akciókkal – már „lezúztak”néhány cégoldalt.
  Nem kis veszélyt jelent a vállalat munkatársainak esetleges szélsőséges vagy alacsony színvonalú, céget lejárató hozzászólása is. Az is roppant kellemetlen, amikor csalódott, volt munkatársak a Facebookon „üzengetnek” volt munkaadójuknak – esetenként minősíthetetlen stílusban. Azért sem szabad ezeket a veszélyeket alulértékelnünk, mert – mint tudjuk – a negatív hírek tízszer gyorsabban terjednek, mint a pozitívak. Minden vállalatnak érdemes Facebook-szabályzatot vagy -irányelveket kibocsátania, és azt sem árt tudatosítani a munkavállalókban, hogy az új MT szerint a vállalatot súlyosan rágalmazó bejegyzések ma már büntethetőek.

Nagyon nagy kérdés, hogy a kormányok által felügyelt titkosszolgálatok meddig mehetnek el az adatgyűjtés és megfigyelés területén. A nemrég kipattant NSA-botrány nagyon sok emberjogi szakértőnél „kiverte a biztosítékot”. Természetesen mindenki tudja, hogy a terrorizmus elleni fellépés, továbbá a szervezett bűnözés visszaszorítása és több más szempont miatt a titkosszolgálatok éberen figyelnek. Az információ azonban hatalom, amivel lehet élni, de sajnálatos módon visszaélni is. Éppen ezektől a visszaélésektől és suta „félreértésektől” tartanak nagyon sokan a tengeren túl és innen is.

optikai-magazin-kockazatok-es-mellekhatasok-a-facebookon-02

Ügyeljünk arra, milyen információkat, képeket teszünk fel magunkról a Facebookra

A titkosszolgálatok működése sok szempontból könnyebbé vált napjainkban, mert a közösségi portálokra feltöltött töménytelen személyes adatot játszi könnyedséggel tudják elemző, értékelő munkájukban használni. Egyik korábbi írásomban már írtam a RIOT szoftverről, amellyel gyakorlatilag minden lépésünket követhetik. Ma már közismert a széles nyilvánosság előtt is, hogy a titkosszolgálatok számára nagyon nagy segítséget nyújtanak a közösségi portálok – különösen a Facebook! Már olyan hír is felröppent, hogy Mark Zuckerberg a CIA ügynöke, de valószínűleg ez csupán pletyka.

Természetesen nekünk, hétköznapi halandóknak nincs okunk félni a titkosszolgálatok esetleges adatgyűjtési műveletei miatt. Sokkal inkább a fentebb vázolt kockázatok elkerülésére kell törekednünk.

Ha gyanús jeleket tapasztalunk, azt az alábbi internetes címen jelenthetjük be:
www.biztonsagosinternet.hu.
Ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket, érdemes folyamatosan tájékozódni a legújabb csalásokkal és visszaélésekkel kapcsolatban, mert az óvatosság sohasem árt!

KÉPEK FORRÁSA: Shutterstock

KINCS ISTVÁN

Megosztás.

Comments are closed.