Látni és látszani! kampány

0

Vezetés és látás

Felmérések szerint a közúti közlekedésben részt vevő emberek 20%-nak van olyan látási problémája, amely akadályozhatja a vezetés során – másképpen fogalmazva, minden ötödik sofőrnek fel kellene keresnie egy szemorvost vagy optometristát. Az esetek többségében a probléma megfelelő szemüveggel vagy kontaktlencsével megszüntethető. A szembetegségek okozta változások sokszor lassúak és akár évekbe telnek, amíg észrevehető tüneteket okoznak és addig gyakran tünetmentesek. A rendszeres látásellenőrzés során idejekorán felismerhetők a kezdeti fázisban levő látás és egyéb szemészeti elváltozások, így azok jobb eredménnyel korrigálhatók, kezelhetők. Ha szeme bevörösödik, foltokat lát, kettős látást tapasztal vagy „csak” homályosan lát, mihamarabb keressen fel szakembert, de akkor is érdemes szemészhez vagy optometristához fordulni, ha hosszan tartó fejfájástól szenvedünk, ugyanis sok esetben állhat e mögött is látásromlás.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a korábbi baleset-megelőzési akciók sikerein felbuzdulva, idén is megszervezzük a „Látni és látszani” kampányt!
Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2017. október 16-tól december 8-ig fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, ahol teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek, motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát – és a jogosítványban szereplő szemüveg viselését, illetve a kiegészítő szemüveg meglétét. A gépjármű-tulajdonosok az akcióban részt vevő optikákban a kampány ideje alatt ingyenes látásellenőrzésen vehetnek részt.

Idén is kiemelt publicitást kap az akció!

Ingyenes ellenőrzés

2017. október 16. és december 8. között az ingyenes látásellenőrzés során a szakember megállapítja, szükség van-e korrekciós segítségre, azaz szemüvegre. Rossz fényviszonyok mellett vagy sötétben szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel. Ha ilyenkor vezetünk, fokozottan vesszük igénybe a szemünket. Emiatt gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet. Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken.

A jó szemüveg minden esetben segíti a szemet a tiszta, éles képalkotásban, kompenzálja a rossz fényviszonyok okozta homályos látást. A modern gépjárművek  képesek a rossz fényviszonyok miatti világítás kiegyenlítésére is.

Mit ellenőrzünk?

A külvilágból érkező ingerek, információk több mint 80 százalékát szemünkkel érzékeljük. A látásellenőrzés során a szakember megállapítja, rendelkezik-e a szem az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez.

Rossz látási körülmények között (szürkületben, sötétben) különösen fontos a megfelelő szemüveg használata.

Rövidlátás (myopia) esetén a közeli tárgyak jól láthatók, a távoli dolgok, alakok körvonalai azonban elmosódottak, homályosak. Ilyen esetben problémát jelenthet akár a néhány méterre lévő családtag, ismerős felismerése is. A megfelelő szemüveges korrekció megoldja az ilyen jellegű fénytörési hibát.

Távollátáskor (hypermetropia) a szem a távoli tárgyakat, alakokat tisztán és élesen láthatja.  A közeli (1-1,5 méteren belüli) dolgok azonban gyakran életlenek, homályosak. 40 év felett ez a hatás tovább erősödik, mivel a szem fiziológiája változik, alkalmazkodóképessége csökken. A jó szemüveg tiszta, éles képet ad a közeli tárgyakról is.

Tórikus korrekcióra abban az esetben van szükség, ha a látott kép nem pontszerűen éles, a tárgy vagy alak körvonala elmosódott, akár közelre, akár távolra tekintünk. A szakember néhány perc alatt meg tudja állapítani, hogy milyen tengelyállásnál szükséges korrigálni ahhoz, hogy ismét éles képet kapjunk a világról.

A különböző szembetegségek kialakulása gyakran tünetmentes és lassú elváltozásokat okozhatnak a szemben. A rendszeres látásellenőrzés időben kimutatja az esetleges elváltozásokat, így azok nagyobb hatékonysággal kezelhetőek.

Miért előnyös ez az optika számára?

Ha csatlakozik a baleset-megelőzési akcióhoz, regisztrált tagként az akció hivatalos résztvevője lesz. Ez lehetőséget teremt az Ön számára, hogy:

  • megjelenjen az országos kommunikációban az adatbázison keresztül, illetve használhatja optikája hirdetésében az egységes arculatú reklámanyagokat;

  • optikája bővítse ügyfélkörét vagy erősítse ügyfélkapcsolatait, hiszen a kampány hatására az optikákat a gépjárművezetők önként keresik fel;

  • gesztust gyakoroljon már meglévő és leendő ügyfeleinek, hiszen segít a baleset-megelőzésben;

  • optikájának forgalmat generál, hiszen csak a látásellenőrzés ingyenes!

  • élve a lehetőséggel, optikája felajánlhatja egyéb szolgáltatásait a látásellenőrzésre betérő ügyfelek számára.

Hogyan vehet részt az akcióban?

Mindehhez csak annyit kell tennie, hogy ingyenesen regisztrál
a www.latnieslatszani.hu honlapon (Optikusregisztráció).

Az optika kötelezettségei:

A résztvevő optika köteles az akció időtartama alatt (2017. október 16. napjától 2017. december 8. napjáig) a „Látni és látszani 2017 – egymásért” akcióban részt venni kívánó gépjárművezető látását ingyenesen ellenőrizni.

Optika az akció keretében végzett látás ellenőrzésért ellenértéket nem követelhet. Amennyiben azonban a résztvevő optika az akcióban történő látás ellenőrzés során a látás minőségével összefüggő korrekciós hibát észlel, úgy – az ügyféllel egyeztetve – jogosult saját díjszabása szerint a teljes körű látáskorrekciós folyamatot elvégezni, a szükséges látásjavító eszközt (szemüveg, kontaktlencse) az ügyfél számára elkészíteni, illetve megrendelni.

Az optika az ellenőrzést követően köteles a gépjárművezetőnek – a megfelelő vízusérték esetén − a megfelelően kitöltött igazolólapot és matricát ingyen átadni. Ennek segítségével a gépjárművezető bizonyíthatja az akcióban való részvételt.

Az optika köteles a regisztrációt követően hozzáférhetővé váló, a honlapról letölthető statisztikai adatgyűjtő lapot kinyomtatni, az akció lezárultával kitölteni, majd azt a szervező X-MEDITOR Kft. részére postai úton − legkésőbb az akció zárónapját (2017. december 8.) követő 5 napon belül megküldeni.

Megosztás.

Leave A Reply