A magyarok fele egészségügyi analfabéta

0

Minden második embernek gondot okoz, hogy az egészségére vonatkozó információkhoz hozzájusson, azokat feldolgozza, ezt követően pedig helyes döntéseket hozzon a saját egészségével kapcsolatban a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása szerint.

A magyarok 32 százalékának problémás, 20 százalékának pedig elégtelen az egészségértése – derült ki egy korábban végzett reprezentatív kutatásból*. Az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége, amely nagyban hozzájárul az egészségi állapothoz, adott esetben pedig segít a gyorsabb gyógyulásban. Nem megfelelő egészségértés esetén számos bizonytalanság merül fel: kinek érdemes hinni az egészségünket illetően, melyik orvost válasszuk vagy éppen melyik terápia a legjobb? A felmérés szerint a magyarok harmada nem tudja felmérni, milyen szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, 35 százalékuk arról sem tud határozni, hogy a számára javasolt kezelés hasznos-e vagy sem, míg tízből négyen képtelenek eldönteni, hogy a médiában hallott információk igazak-e.

„Egy betegség mindig váratlanul érkezik, és ilyenkor szeretnénk, ha minél gyorsabban a legjobb szakemberekhez fordulhatnánk. Egy ilyen esetben kifejezetten jól jön, ha rendelkezünk megfelelő megtakarítással. Örömmel tapasztaljuk, hogy a pénztári adataink alapján egyre többen ismerik fel az egészségügyi öngondoskodás jelentőségét és az egészségpénztárak szerepét ebben. Az OTP Egészségpénztárnál a tavalyi évben 27 százalékkal nőtt az egyéni befizetések aránya, az idei első negyedévben pedig 43 százalékkal emelkedett ez az arány az előző év azonos szakaszához képest” Mondta el az Egészség világnapja alkalmából Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. „Pénztárunk kiemelten foglalkozik a munkáltatók edukációjával. Annak ellenére, hogy a cafeteria-változások nem kedveznek a munkáltatói befizetéseknek, fontosnak tartjuk, hogy a vállalatok tájékoztassák a dolgozóikat, hogy milyen lehetőségeik vannak az egészségügyi öngondoskodásra.” – tette hozzá.

Amit jobban ért az ember, azzal tudatosabban foglalkozik. Az egészségtudatosság egy attitűd, amely megmutatja, mely szempontok fontosak a magyaroknak, ha az egészségükkel kapcsolatban cselekednek: ilyen a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, de ide tartozik például az is, hogy egészségügyi öngondoskodáson belül egyre többen rendszeresen tesznek félre az egészségükre. Biztató, hogy utóbbi, azaz az egészségtudatos magyarok aránya nőtt az elmúlt években – a férfiak körében hozzávetőlegesen 5 százalékkal, míg a nők esetében csaknem 15 százalékkal a KSH Magyarország 2015 című kiadványa szerint. Az Európai Unió tagállamai között még így is az utolsók között szerepel az ország, de a tendencia már megfigyelhető.

*A kutatást az AIPM Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének megbízásából a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. készítette 2015-ben.

Kép forrása: www.pexels.com

Forrás: www.cafepr.hu

Megosztás.

Leave A Reply