MAKOT-kongresszus Kecskeméten A fókuszban: kontaktlencse-viselés a gyermekkorban

0

2015 szeptemberében a MAKOT Kecskeméten rendezte meg évi rendes szakmai kongresszusát, amelyen a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaságát is fölkérték egy szekció megszervezésére. A rendezvényre idén is sok szakember érkezett az ország minden tájáról. Örömmel láttam közöttük az optometristákat és az egyetemistákat is.

A professzorok, szemészorvosok nagyon széles körből választották ki előadásaik témáját a gyermekszemészet területéről. Két előadást emelnék ki közülük. Facskó Andrea Myopia gyermekkorban című előadásából megtudhattuk, hogy a gyermekkori myopia prevalenciája erőteljesen nő mindenütt a világon. Knézy Krisztina, Maka Erika, Tapasztó Beáta, valamint Nagy Zoltán Zsolt Az anisometropia diagnosztikája és kezelése koraszülötteknél című előadásából kiderült, hogy a kontaktlencsés korrekció áll az első helyen a terápiás lehetőségek között.

A kontaktológiai előadások témája is nagyon érdekes volt. Bujdosó Annának A szövődmények előfordulásának gyakorisága, sajátosságai gyermekkori kontaktlencse-viselés esetén című előadása rávilágított arra, hogy a gyerekkori lencseviselés három és félszer ritkábban okoz szövődményt, mint a felnőtteknél, valamint arra, hogy a gyermekek compliance-e jobb a felnőttekénél.

Az orthokeratologia alkalmazása a gyermekkorban több előadás témája volt. A jelen lévő cégek  szimpóziumot tartottak kontaktológiai újdonságokról, a látásról, valamint az egészség és a szem összefüggéseiről.

A Cornea Társaság szekciójának előadásaiban is a gyerekkori esetekre tértek ki. Módis László a gyermekkorban végzett szaruhártya-átültetésekről tartott előadást.  Hidasi Vanda pedig a szaruhártya gyermekeken végzett lézeres refraktív sebészetéről beszélt. Kettesy Beáta, Vámosi Péter és Nagy Zoltán Zsolt is érdekes előadásokat tartott a műlencse és a kontaktlencsés korrekciók gyermekkorban témakörében.

A nap végén Tönköl Tamás tartott kurzust A kontaktlencse illesztése gyermekkorban címmel. Idén is átadták a Győrffy István-emlékérmet, melynek 2015. évi díjazottjai dr. Görög Katalin és dr. Bana Ildikó.

Szombaton optometrista kerekasztallal indult a nap: Réz Kata után fiatal optometristák tartottak beszámolót itthoni és külföldi tapasztalataikról. Végül, de nem utolsósorban, a mindig nagy érdeklődéssel várt kontaktológiai esetismertetéseket hallgathattuk meg.

KÉP FORRÁSA: CONVENTION HUNGARY

SZERZŐ: TÓBIÁS KRISZTINA

Megosztás.

Leave A Reply