Optikai gyűjtemények A Poller család közös hobbija: a történelem

0

A Poller család férfitagjai nemcsak az általuk gyűjtött tárgyakra büszkék, hanem arra is, hogy ezek a tárgyak barátságokat, találkozásokat és kedves vevőket juttatnak eszükbe.

A Tolna megyei látszerész família magángyűjteménye a szakma több aspektusát is bemutatja. Mindegyik férfi más-más tárgyakért rajong: egyikük a látszerészet letűnt tárgyait gyűjti, másikuk hadtörténeti emlékeket, a harmadik családtag pedig pár éve a numizmatika megszállottja. A gyűjtemény által nem csak a szakma múltja, hanem egy teljes évszázad elevenedik meg.

Beszélgetésünk elején elhangzik a klasszikus vicc:

– Tudja, hogyan keletkezett a skót nemzet?

– A svábok kirúgták a pazarlókat.

A kezdeti időszakban Poller József látszerészeti magángyűjteménye is e rendezőelv szerint kezdett el gyarapodni, hiszen jó svábként nem dobott ki semmit. A mára már komoly értéket képviselő gyűjtemény elsősorban régi fényképezőgépekből, kamerákból, távcsövekből, illetve régi szemüvegkeretekből és a szakmához kötődő tárgyakból áll.

A gyűjtemény legszebb darabjai, főként a fényképezőgépek, ki vannak állítva a bonyhádi Poller optikában.

“Nagyon büszke vagyok arra a próbaszekrényre és a vizsgáló lencsékre, melyeket Dr. Sztrilich Lajos neves szemészorvos, a fertőző trachoma ellenszerének feltalálója ajándékozott nekem.” – mondta el Poller József.

A fiatalabbik fiú, Balázs a két nagy világháború hadtörténeti ereklyéit gyűjti, Roland viszont pár éve ugyanezen kor pénztörténeti darabjainak esett rabjául. Hogy a gyűjtemény pontosan milyen darabokat foglal magában, és ezekből melyekre a legbüszkébbek tulajdonosaik, a teljes cikkből kiderül. Az Optikai Magazin legújabb számát megrendelheti honlapunkon keresztül!

Fotó Strilich Lajos vizsgálószekrényéről

IMG_9870 rgb

Fotók a IV. Károly, Zita királyné érmekről

kep7 kep5 kep4 kep2 1

Fotók a két Berán-plakettről

kep6 kep3

Képek forrása: Poller Roland

Megosztás.

Leave A Reply