Optikai Magazin statisztika - #3

Az új Optikai Magazin egyik nagy előnye, hogy digitális, ezért teljes egészében mérhető. Ez a mérhetőség elsődlegesen nekünk, készítőknek, illetve tagjainknak, hirdetőinknek fontos. Amikor elkezdtük kialakítani az oldal koncepcióját, egyik sarokpontja volt, hogy ezek az adatok legyenek publikusak, transzparensek. Ennek megfelelően minden hónapban meg fogjuk írni, hogy milyen látogatási eredményeket értünk el. A júniusi és júliusi adatok után jöjjön az augusztus. Ha nem olvastad el az első részt, érdemes azzal kezdened, hiszen az elemzési módszer abban van leírva, itt most csak a számadatokat és 1-1 érdekességet mutatok.

Augusztusban az alábbiak szerint oszlott meg a forrás, tehát hogy honnan érkeztek az oldalra a látogatók:

  • Facebook: 45.05%
  • Direkt oldalfelkeresés: 32.85%
  • Nem közösségi hálózatokról történő megosztás (pl. hírlevél): 11.63%
  • Organikus keresés: 9.18%
  • Egyéb forrás (pl. szerkesztői belső oldal): 1.29%

Itt a legérdekesebb, hogy az előző hónaphoz képest a direkt oldalfelkeresés és a nem közösségi hálózat történő megosztás jelentősen megugrott. Ez valószínű, hogy az OGYÉI regisztrációnak köszönhető, hiszen többen is megosztottátok egymás között az oldalt és a cikkeket.

A social támogatás továbbra is elengedhetetlen, ezt a napi szintű látogatottsági adatokból is látjuk. Azokon a napokon van nagyobb látogatottság, amikor kirakjuk a Facebook oldalra, vagy csoportba az adott cikket. Ez tovább erősödött az induláshoz képest.

Demográfia alapján az alábbiak szerint olvasnak minket: 37-63% arányban férfiak és nők olvasták, ami egy jelentős elmozdulás az induló 31%-69% arányától. Továbbra is leginkább a 45-54 év közöttiek (24%) és a 35-44 év közöttiek (23%), ami azért is fontos, mert a szakmánk fiatalabb része adja a látogatók gerincét. Ez nem változott jelentősen az előző időszakhoz képest.

Az oldal látogatottsága jelentősen megnőtt, ráadásul új rekordot döntött. Ennek oka az OGYÉI regisztráció, amit ráadásul több gyártó is megosztott. Ezúton is köszönöm nekik. Augusztusban 2776 látogató 4578 munkamenetet és 8636 oldalmegtekintést produkált. Az előző hónaphoz képest látványos a látogatás növekedése és továbbra is kiolvasható belőle egy pozitív trend is. Az előző hónap 2.18-es átlagos oldalmegtekintés felment 3.11-as felhasználói átlagra. Ez azt jelenti, hogy több időt töltenek a honlapon és át is kattintanak egyik cikkről a másikra az olvasók. Hasonlóan, mint a fenti statisztikából, itt is megállapítható, hogy nő az oldal bázisközönsége. Ez viszont kiugró hónap az OGYÉI regisztráció miatt, reméljük nem lesz túl sűrűn hasonló kötelező hivatali ügy.

Az augusztusi adatok alapján a 10 leglátogatottabb cikk az alábbi volt:

Sajnos az OGYÉI dominálta az augusztusi látogatást, de szerencsére más is érdekelte a látogatókat: fogyasztóvédelem, mesterképzés, MOI, de még egy interjú is bekerült. A következő hónapban már remélem az új sorozatok fognak jeleskedni.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!