Teendők látásvizsgálat során a koronavírus-járvány ideje alatt

0

A koronavírus fertőzés túlnyomó esetben egészséges embereknél enyhe lefolyású. Az életkor előrehaladtával, valamint betegségek esetén, mint pl.: szívbetegségek, diabétesz, tüdőbetegségek, továbbá legyengült immunrendszer esetén a fertőzés lefolyása kockázatosabb lesz. 

Koronavírus: ne legyen túl közeli a kontaktus a pácienssel

A vírus cseppfertőzés útján terjed emberről emberre, hasonlóan az influenzához, ugyanakkor az ún. kontaktinfekciót sem lehet, mint fertőzési lehetőséget kizárni. Ebben az esetben a fertőzés érintkezések láncolata útján terjed.

Lehetőség szerint kerüljük a pácienssel való túl közeli kontaktust, mert a fertőzött lehelete is tartalmazza a vírust. A szájmaszk viselésének haszna még vitatott.

Kérdezzük ki az ügyfelet

Például kontaktlencseillesztés esetén, látásvizsgálat során, vagy egyéb optometriai mérés esetén különös elővigyázatosság szükséges. Ajánlott a következő kérdések feltétele:

Volt-e az elmúlt 14 napban a következő helyeken (még akkor is, ha nincsenek tünetei): 

l. kategória: Wuhan és Hubei tartomány (Kína), Irán, Daegu vagy Cheongdo (Dél-Korea), valamennyi olasz város, amelyek fertőzésveszély miatt el vannak zárva.

Volt-e az elmúlt 14 napban a következő helyeken és köhög-e, lázas-e, nehéz légzése van-e: 

II. kategória: Kína, HongKong, Japán, Kambodzsa, Laosz, Makaó, Malajzia, Mianmar, Észak-Olaszország, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, Vietnám.

Volt-e közelei kapcsolatban bárkivel, akinél megállapították a koronavírus fertőzöttséget?

Ajánlották-e önnek, hogy különítse el magát, ill. karantén alá helyezték-e?

Ha csak egy kérdésre is igen a válasz, akkor le kell beszélni az illetőt az optometriai vizsgálatról.

Védelem a fertőzés ellen

Tökéletes védelem a fertőzés ellen sajnos nincs. A fertőzés rizikója az alábbi higéniai rendszabályok konzekvens betartása mellet jelentősen csökkenthető:

Rendszeres és alapos kézmosás, legalább 20 másodpercen keresztül, szappannal, folyó víz alatt, egészen a csuklóig. Az ügyféllel való kapcsolat előtt és után, a munkahelyre érkezéskor, étkezés előtt és a mosdó használata után.

  • A kezeinket tartsuk távol a saját arcunktól.
  • Kerüljük a kézfogást.
  • Tüsszentés és köhögés papírzsebkendőbe – ha más megoldás nincs, könyökhajlatba, a jelenlévőktől elfordulva.
  • Rendszeres takarítás és fertőtlenítés (figyelve arra, hogy valóban vírusölőhatású készítményt használjunk) minden felületen, különös tekintettel az ügyfélkontakt területeire, műszerekre, mint pl.: réslámpa, próbakeret, próbaszekrény, szemüvegkeretek, asztallapok, ajtókilincsek, stb.
  • Rendszeres szellőztetés a vizsgálóhelységekben, a klímaberendezések legyenek kikapcsolva.
  • A bőr sérüléseit, bőrrepedéseket azonnal fertőtlenítsük és ragasszuk le.
  • Lehetőség szerint álljunk egy méternél távolabb másoktól.
  • Az edényeket és ruhákat forrón mosogassuk, mossuk.
  • Már enyhe láz is fertőzést jelenthet, ezért a munkatársak a megbetegedés első jeleinél, továbbá 37,3 feletti testhőmérséklet esetén maradjanak otthon.

forrás: doz

Fordította: Stockinger B. György

Megosztás.

Leave A Reply