Bártfalvi Sándor 1932-2015

0

2015. Február 19-én Siófokon életének 83. évében, rövid szenvedés után, elhunyt édesapám, Bártfalvi Sándor látszerész mester.

Inas éveit Feszl István kezei alatt töltötte. Szakmunkásként a Magyar Optikai Művek üzemében helyezkedett el. Kisebb kitérő után, a forradalmat követő enyhülés, 1957-ben lehetővé tette −frissen szerzett mestervizsgával−, hogy saját optikai üzletet nyisson Kispesten az Ady Endre úton. Párhuzamosan a látszerész tevékenységgel, OSZK vizsgás muzsikusként zenekarokban dobolt. Abban az időben sajátította el autodidakta módon a katódporlasztó berendezések építését és üzelemltetését. Ezek a gépek a normál víztiszta koronaüveget, költséghatékony módon, barna napvédő bevonattal látták el (ezt megelőzően, jobbára anyagában színezett lencsét tettek a napszemüvegekbe). Ezzel az eljárással az optikai lencsék utólagosan is színezhetőkké váltak. Életében a fordulópont, 1967-ben jött el, amikor jó barátja Szebeni Géza (később kontaktológus szakemberként, főiskolai tankönyv szerzője) kérésére vállalkozását feladva, az OFOTÉRT vállalat −akkoriban induló lencseszínező részlegének vezetését vállalta el. A technológiai fejlesztéseket támogatta. Cége megbízásából járt Milánóban a Metallux cégnél, az akkor nagyon korszerűnek számító vákuumgőzölő gépek működését tanulmányozni.

A hetvenes években, azután át is tértek az újfajta bevonatok gyártására. Ebben az időben, a CR39 lencsék gyártása is megindult Mátészalkán. Ezek festése is az ő részlegének lett a feladata. 1978-ban aktív részese volt a Reitter Ferenc utcai központi szemüvegüzem indításának. 1992-ben vonult nyugdíjba. Sokan ismerték őt.
A fiatalok, akiket különösen szeretett, Sanci bácsinak szólították. Szívesen beszélgetett minden kollégájával. Akkor örült a legjobban, ha a tanácsát, vagy a véleményét kérték.
Szeretett feleségével 59 évet éltek házasságban. Imádta családját, menyét Hajnalkát, rajongott három unokájáért, akik megtanították az internet használatára. 82 évesen részt vett Sanyi unokája koncertjén, a Strand Fesztiválon, mint a legidősebb rajongójuk. Szívesen levelezett a volt kollégákkal, barátokkal, ismerősökkel.
A szíve sajnos gyenge volt. Az utcán esett össze. Hiába került gyorsan kórházba,a beteg szív feladta a küzdelmet.
Olyan ember volt, aki mosolyt csalt az emberek arcára, maradjon ez így mindörökre, ha rá gondoltok!

KÉP FORRÁSA: BÁRTFALVI LÁSZLÓ

BÁRTFALVI LÁSZLÓ

Megosztás.

Comments are closed.