Beszámoló a Magyar Optikus Ipartestület 2014. évi tisztújító közgyűléséről

0

2014. szeptember 14-én tartotta meg tisztújító közgyűlését a Magyar Optikus Ipartestület. Igen rendhagyó módon ez már a harmadik közgyűlés volt az idén. Mint emlékezhetünk rá, márciusban a Lurdy Házban megtartott látszerésznapon és májusban a Magyar Látszerész Szövetség vendégeként azért volt szükség rendkívüli közgyűlések megtartására, mert a két szervezet egyesüléséhez szükséges tagi felhatalmazást, a törvények értelmében, csak így lehetett megszerezni. Mivel a két szervezet nem egyesült, a MOI számára az évi rendes közgyűlés következett, az idén ráadásul tisztújító minőségben.

A közgyűlésen sajnos igen kevesen vettek részt. Ennek oka részben az lehetett, hogy két szemüveglencse-gyártó az előző napra szervezte szakmai rendezvényét, amelyek késő estig tartottak.
A közgyűlésen a kötelező napirendi pontok előtt Simó Klára (Optistyle Optika) köszönő okleveleket adott át az Essilor Optika Kft.-nek, az Érci Optikának, a Kujbus Optikának, a Noptikernek, az Optic World Kecelnek és az Optimallnak. Ők a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével közösen támogatták azt a kezdeményezést, amelynek keretében a rászoruló családokat segítették a megfelelő szemüveghez jutásban. (Erről részletesebben az Optikai Magazin 2014/2-es számában olvashattak.)

P1012970-optikai-magazin-magyar-optikus-ipartestulet-kozgyules-2

Nagy László (bal) átveszi a leköszönő elnöktől Raák Benedektől az elismerő oklevelet

A leköszönő elnök, Raák Benedek röviden összefoglalta a ciklusa alatt elért eredményeket és röviden ismertette az előttünk álló év feladatait. Elsőként a jövőre esedékes Optika Hungary 2015. kiállítás előkészületeit említette meg. Igen nagy megtiszteltetés, de egyúttal nagy feladat is lesz a májusban, Budapesten megrendezendő európai EAOO konferencia. Több száz résztvevőt várunk ide Európa szinte valamennyi országából.

Szitáné Hosszú Ágnes irodavezető ismertette az ipartestület tavalyi gazdálkodásának eredményeit és az idei célkitűzéseket. Mint ismeretes, a MOI 2013-ban egy kft.-t alapított, amelynek a neve MOI Kft. Szükséges lépés volt ez annak érdekében, hogy az ipartestület gazdasági tevékenysége – például az Optikai Magazin kiadása – ne ütközzön a MOI-nak mint társadalmi szervezetnek a tevékenységi körével. Ezért és a civil törvény módosítása miatt a MOI alapszabályának módosítása is szükségessé vált. Megoldása az elmúlt évek egyik feladata volt.
Borovszky Emese felügyelőbizottsági elnök beszámolója szerint a MOI gazdálkodása és érdekvédelmi munkája a törvényes keretek között zajlott, így nem volt szükség beavatkozásra.

Ezután került sor a tisztújításra. Szita László és Cserta János, a jelölőbizottság tagjai, elmondták, hogy nehéz volt megfelelő jelölteket találni. Sok idejüket és energiájukat fordították a szakmáért tenni akaró és tudó kollégák felkutatására. Sajnos azonban minduntalan a „szokásos” problémába botlottak: gyakorlatilag mindenkinek csak elvárásai vannak a szervezet iránt, de tenni már nem akaródzik. A bizottság által beterjesztett névsort végül is a közgyűlés titkos szavazással, egyhangúlag elfogadta. Így a Magyar Optikus Ipartestület új elnöksége az alábbi:

Elnök: Karvázy Attila
Elnökségi tagok: Érci László, Lisztes Brigitta, Morvay Miklós, Raák Benedek
Szekciódelegáltak: Választásuk az ősz folyamán történik meg. Erről az Optikai Magazin következő számában adunk hírt.
Az elnökség póttagjai: Erdős Gáborné, Simó Klára
A felügyelőbizottság elnöke: Borovszky Emese
A felügyelőbizottság tagjai: Fejér Anikó, dr. Szigeti András
A Szakmai Etikai Bizottság elnöke: Kiss Márk
Tagjai: Cserta János, Lampert István, Simák Györgyné, Szita László

 
A MOI nagykereskedelmi szekciójának elnökét október 29-én választották meg, az optometrista szekció vezetőjét pedig november 15-én. Ebből az alkalomból a MOI néhány szakmai előadást is szervezett.

Ezúton gratulálunk a megválasztott tisztségviselőknek és sikeres munkát kívánunk a következő évekre.

KÉPEK FORRÁSA: LISZTES BRIGITTA

Megosztás.

Comments are closed.