Funkcionális optometria 4. rész – Vision Therapy

0
Mi a Vision Therapy a vevő/páciens szemszögéből?

Olyan terápia, amely azokat a panaszokat segít megszüntetni, amelyeket a kapott szemüveg viselése nem tudott megoldani, mint például egy makacs fejfájás, szemfáradtság, lassú olvasás, vagy éppen olyan tüneteket, amelyeket a páciens addig nem is kötött közvetlenül a látáshoz, mint például tanulásnál a gyenge szövegértés.
A Vision Therapy több hónapos „kezelés”, melyben a páciensnek is aktívan részt kell vennie, hiszen az ő agyában, idegrendszerében szeretnénk változásokat létrehozni és oda, a központba, csak ő tud – szike nélkül – belépni.
A Vision Therapy egyszerű eszközökkel kivitelezhető gyakorlatok sora. Hozzátartozik a kéthetenkénti egyéni foglalkozás a rendelőben, átlagosan 6-8 hónapig és a napi (15-20 perces) gyakorlás otthon. Ha a feladatok összeállítása optimális, ez nem is jelent feltétlenül nagy terhet, sőt, akár még szórakoztató is lehet. Persze energiát kell bele fektetni. De munka nélkül nincs sem változás, sem eredmény, sem sikerélmény, de még élmény sincs. Pedig nagy eredmény, amikor végre megszűnik a fejfájás, kényelmesebbé válik a számítógép előtti munka, eltűnik a kettőslátás, biztosabb a térészlelés, örömtelibb az olvasás.
A fejlődés, változás, amely a terápia során megvalósul, közvetlenül az idegrendszerben zajlik le. Éppen ezért tartós is marad.

Mi a Vision Therapy a tudomány oldaláról?

Egy olyan, neurológiai változásokat előidéző folyamat, amely figyelembe veszi és felhasználja a legújabb tudományos – orvosi, anatómiai, neurológiai – ismereteket, melyek időnként új definíciókat szülnek.
A VT felhasználja például azt, a ma már bizonyított tényt, hogy minden nap születnek agysejtek, valamint az agyi plaszticitásnak (a folyamatos változás képessége) az egyértelmű jelenlétét.
A panaszok meghatározó többségénél a probléma oka nem a szemgolyóban vagy a szemizmoknál van, hanem a központban, ahonnan a parancsok érkeznek. Hiszen a látás folyamatának döntő része az agyban zajlik.
Az agy fantasztikus működését, a tanulás általános mechanizmusát kihasználva, ezek a parancsok átírhatók, a „szoftver” frissíthető, az eredmények javíthatók. A LÁTÁS hatékonyabb eszközzé válik. A panaszok megszüntethetők.

Mi a Vision Therapy a szakember, az optometrista nézőpontjából?

Egy izgalmas kihívás. Végeláthatatlan tanulás. Sok munka, rengeteg belefektetett idő, nagy felelősség és sok öröm. Különleges érzés, amikor például egy 9 éves gyermeknek – aki egy vírusfertőzés miatt átmenetileg elveszítette a fókuszáló és konvergencia képességét, ebből adódóan folyamatos kettőslátással küzdött közelre, ami az olvasását lehetetlenné tette – a VT segítségével vissza tudta hozni az elveszettnek hitt képességeit. A panaszok megszűntek, az olvasás ismét örömteli lett.

A Vision Therapy a funkcionális optometria eszköze. Egy komplex gondolkodásmód, mely az egész embert veszi figyelembe. Hatékonysága nem függ a páciens életkorától, gyermekeknél (leggyakrabban a tanulási zavarok esetében) és felnőtteknél egyaránt alkalmazható. Programja logikusan felépített es ellenőrizhető. Ha fénytörési hiba is felmerül, annak optimális korrigálását ugyanolyan fontosnak tartja, mint a klasszikus megközelítés. A VT a fennálló rövid- vagy távollátást nem változtatja meg. Ugyanakkor speciális gondolkodásmódja miatt olyan tünetekkel is sikeresen tud foglalkozni, ahol nincs fénytörési hiba, vagy a meglévő szemüveg viselése nem szüntette meg a panaszokat.

A VT egy szolgáltatás, amelyhez időnként szemüveg- vagy kontaktlencse-eladás is tartozhat, de a bevételt elsősorban a rendelőben történő rendszeres egyéni foglalkozás díja jelenti. A VT segítségével egy pontosabban, terhelhetőbben és hatékonyabban működő eszközt „kap” a páciens. Meghatározó eredmény, amikor nem kell már mindent felolvasni a gyermeknek, könnyen, önállóan és jó eredményekkel megy a tanulás.

Öröm, amikor valaki azért nem veszíti el az állását, mert már nincs panasza a számítógép előtti munkánál.

Szerencsések vagyunk, mert a szakmánknak több izgalmas és szép útja is van. Sikerélmény lehet egy tökéletes korrekciós szemüveg összeállítása, egy szemfenéki elváltozás felismerése, egy makacs panasz megszüntetése, egy új kontaktlencse alkalmazása, az elégedett vevő, a megnyugtató bevétel. Választhat mindenki kedve, lehetősége és érdeklődése szerint.

Én a Vision Therapy útját választottam, a funkcionális optometriát, (behavioural optometry) és bízom abban, hogy találok néhány „elvetemült” kollégát, aki csatlakozik hozzám ezen az úton.
Őket és persze minden érdeklődőt szeretettel várok a tihanyi konferencián (2015. március 28-29.), ahol egy rövid előadásban (15 perc) lehetőséget kaptam, hogy megosszak veletek néhány ismeretet a témával kapcsolatban. Az érdeklődők számára a három legutóbbi magazinban megjelent cikkek is szolgálnak némi információval.

A konferencia alatt a People Optika standjánál berendezünk egy kis sarkot, ahol lesz lehetőség beszélgetni, eszközöket kipróbálni.
Szeretettel várok majd minden érdeklődőt és köszönöm az eddigi figyelmet is.

DÖMÖTÖR DÓRA
OPTOMETRISTA, GYÓGYPEDAGÓGUS
WWW.SZEMPATIA.COM
dora@szempatia.com

Megosztás.

Comments are closed.