Nemzetközi kontaktlencse-rendelési szokások (2017)

0

2018-ban Balatonfüreden, a Magyar Kontaktológiai Társaság XI. Továbbképző Tanfolyamán és Kongresszusán elhangzott előadás alapján.

Az előadás tulajdonképpen folytatása volt a tavalyi Budapesten elhangzott kongresszusi előadásnak, amelyben az évente megszervezett nemzetközi adatgyűjtés alapján 2016. évi kontaktlencse viselési formák és a lencsék ápolásának szokásai voltak ismertetve. Ehhez hasonlóan a jelenlegi előadásban a 2017-es év feldolgozott adatai lettek ismertetve. Az információk az egyes országokban tevékenykedő kontaktlencse rendelési jogosultsággal rendelkező, az adatgyűjtésben önként résztvevő kontaktológusoktól származnak, amely hazánkban a kontaktológiával is foglalkozó szemész szakorvosokra és optometristákra vonatkozik.

Az adatgyűjtés ebben az évben is a Magyar Kontaktológiai Társaság irányításával történt, kiegészülve azzal, hogy az adatlap az online letöltési lehetőségén kívül, Magazinunk segítségével is eljutott a kontaktológiával foglalkozó szakemberekhez.

Megállapítható, hogy az ezévi eredmények általában összhangban vannak az elmúlt évek eredményeivel. A 2017-es feldolgozott adatokból a következő fontosabb információk nyerhetők:

Demográfiai adatok

A 2017-es év során közel 20 ezer kontaktlencsét viselő adatai kerültek feldolgozásra a világ 30 helyéről. A páciensek átlagéletkora a tavalyi évhez képest jelentősen nem változott. Megfigyelhető azonban egyes országokban a lencseviselők átlagéletkorának növekedése (Anglia, Németország) és csökkenése (Kelet- Európa, Izrael, Philippines) is. A lencseviselők kétharmada nőnemű, és egyharmaduk új lencseviselő.

Keménylencsék

A keménylencsék az összes illesztés 11% -át teszik ki, amit az ortokeratológiai célból való illesztés 1%-kal növel meg. A növekedés egyes országokban (Franciaország, Magyarország és Hollandia) 4%-ot, vagy ennél nagyobb mértéket is eléri.

Lágylencsék

A lágylencse továbbra is uralja a lencseviselést, amely új illesztés esetén 89%-ot ér el. A szilikon-hidrogél alapanyagok a felírt lágylencsék kétharmadát teszik ki Tajvan (18%) kivételével. Ez a szám a legmagasabb Bulgáriában, ahol az arány több mint 90%. Érdekes módon a szilikon-hidrogél lencsék felírásának mértéke lassult az elmúlt öt évben. Egy másik fontos változás a napi eldobható lencsék alkalmazásának megnövekedése volt…

A teljes írás kitér arra is, hogy 20 év alatt e lencsetípust viselők arányai mennyiben változtak, és hogy 2017-hez képest mik azok a számok, amiken érdemes lehet elgondolkodni. A téma további tudnivalói az Optikai Magazin 2018 decemberében megjelent számában olvashatók. 

Megosztás.

Leave A Reply