Olcsó szemüveg? – Nem mindig a legjobb döntés

0

Nagyon sok vásárlót elcsábítanak az olcsó, akár online is megvásárolható szemüvegek, az egy-egy bevásárlóközpont standjára elhelyezett napszemüvegek vagy a szupermarketekben is kapható olvasószemüvegek. 

Úgy gondolkodnak: „Végtére is miért fizessek többet egy optikában elkészített szemüvegért, ha egy ugyanolyan jónak tűnő szemüveget olcsóbban is megkaphatok?” És itt a hangsúly az ugyanolyan jónak „tűnőn” van! 

hirdetés

Minden vásárló törekszik a nehezen megkeresett pénzét nem feleslegesen drága dolgokra költeni, de tisztában kell lenniük azzal, hogy noha sokszor első körben úgy tűnik, sikerült spórolni egy vásárlással, ám hosszabb távon kiderülhet, ez bizony nem volt a legjobb döntés. A szemüvegvásárlás során az optika és a szakértők feladata, hogy felhívják a figyelmet a nem megfelelő minőségű szemüvegek káros hatásaira.

A nagy optikai láncok is sokszor kerülnek olyan helyzetbe – mivel reklámra és marketingre rengeteget költenek –, hogy nem feltétlenül a legmagasabb minőségű szolgáltatást vagy termékeket teszik elérhetővé a vásárlók számára. Eladóként azonban érdemes a vásárlóink figyelmét felhívni arra, hogy mik lehetnek a hátrányai az „olcsóbbnak”, és hogy a „drágább” miért éri meg mégis hosszabb távon. 

Foglalkozzunk a vásárlóval!

Érdemes a szemüvegvásárlók figyelmét felhívni bizonyos dolgokra, hogy tisztában legyenek azzal, milyen tényezők befolyásolják egy-egy szemüveg minőségét és értékét. Okítani és edukálni kell őket, hiszen így kellő tudással a birtokukban könnyebben hoznak meg vásárlási döntéseket, és nagy valószínűséggel a picit drágább, ám jobb minőségű termékeket fogják választani. 

Íme 10 dolog, amiről érdemes tájékoztatni a vásárlót, ha az olcsóbb szemüveg megvásárlását fontolgatja:

1. Miért is alacsonyabb az ár?

A nagy áruházakban helyet vásárolni vagy bérelni nem olcsó. Ezt valahogy be kell építeni a költségekbe, és sok esetben azzal termelik ki a bérleti költséget, hogy nem alkalmaznak szakértőket, akik a vásárlók segítségére lehetnek. Így a vásárló nem kap kellő figyelmet és szakértelmet, és kénytelen maga boldogulni a keret, a lencse vagy a napszemüveg kiválasztásakor.

2. „Azonos csúcsminőség”

Sok eladási helyen az eladók azt kommunikálják, hogy „ugyanolyan kiváló minőségű” szemüveget kínálnak, mint amilyet egy jó optikában lehet vásárolni.

Az azonban tény, és ezt jó, ha a vevőknek is tudomására hozzuk, hogy még azonos márkájú termékek esetében is jelentős különbségek vannak a különféle típusú lencsék, lencsebevonatok, a karcállóság, az optikai teljesítmény különböző szintjei között, valamint a keretek is lényegesen különböznek tartósság, strapabírás és kényelem szempontjából is. Az az állítás, hogy ugyanolyan jó minőségű az egyik termék, mint a másik, nem állja meg a helyét, mert akár márkán belül is óriási különbségek adódhatnak.

3. A nagyobb választék sokszor megtévesztő

A „sok bába közt elvész a gyerek” a szemüvegkeret-választásban is igaz. Ha túl nagy a választék, összezavarodnak a vevők. Hiába nyújt egy optika millió választási lehetőséget, ha nincs szakértő, aki segít leszűkíteni és személyre szabottan kiválasztani a megfelelő keretet. A kevesebb több”. Tartsunk inkább szűkebb kínálatot, de azt ismerjük meg jól!

4. A virtuális próba nem megbízható

Az online boltok általában olcsóbbak. Itt a vásárlóknak lehetősége van online „felpróbálni” a keretet, ha feltöltenek magukról egy fotót a rendszerbe. Igen ám, de még ha sikerül is a fotón megfelelő helyre, az orrnyeregre illeszteni a szemüveget, akkor sem biztos, hogy a valóságban így fog mutatni az illető fején.  A virtuális próbaeszköz minőségétől függően előfordulhat, hogy a szemüveg mérete nem pontos – a keretek nagyobbak vagy kisebbek lehetnek, mint amilyenek valójában. És nem szokatlan az sem, hogy a keret színe a valóságban észrevehetően eltér az online színtől. Érdemes tehát inkább a személyes vásárlásra ösztökélni az érdeklődőket.

5. Az olcsó napszemüveg többet árt, mint használ

Az olcsó napszemüveg elhiteti magáról, hogy ugyanolyan jó minőségű és ugyanolyan jól véd a nap káros hatásaival szemben, mint prémium kategóriás társa. Ám ez csak a látszat, mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van! Az olcsóbb kategóriájú napszemüvegek gyakran káros lila („UV közeli”) és kék fényt engednek be a szembe, és ezzel idővel kárt okozhatnak.

A vásárlóinkat akkor segítjük leginkább, ha szakemberként elmagyarázzuk nekik, melyek a megbízható napszemüvegmárkák, amelyek kellő védelmet nyújtanak szemüknek akár nyáron, akár télen, hétköznap vagy sportolás közben. 

6. Az olcsó olvasószemüvegek kárt okozhatnak a szemnek

A nagyáruházakban eladott olcsó olvasószemüvegek segíthetnek az idősebb korosztálynak abban, hogy élesebben lássanak, ám korántsem olyan jók, mint egy személyre szabott szemüveg. Ezek a szemüvegek például általában nem nyújtanak védelmet a számítógép és egyéb eszközök által kibocsátott kék fény szemkárosító hatása ellen, ezért érdemes vásárlóink figyelmét felhívni erre a tényre. 

7. Az olcsó keretek bőrirritációt okozhatnak

Vannak olyan szemüvegkeretek, amelyek annak ellenére, hogy olcsók, egészen prémium minőségűnek tűnnek.  Gyakran azonban silányabb minőségű anyagokból készülnek, amelyek idővel bőrirritációt okozhatnak. Az olcsó műanyag keretek UV-sugárzással fehéríthetők is, és a felület néhány hónapos viselet és kopás után durva, érdes felületű lesz. Az olcsó fémkeretek pedig gyakran tartalmaznak nikkelötvözeteket, amelyek bőrirritációt okozhatnak vagy elszínezhetik a bőrt.

8. Panasz vagy garancia esetén megtalálható-e az eladó?

A szemüvegekre és napszemüvegekre vonatkozó garanciák csak annyira jók, amennyire megbízható a kereskedő. A vásárlók egy újonnan induló online boltnak vagy a hipermarketben egy szemüvegállványnak nem tudnak annyi bizalmat szavazni, mint egy ellenőrizhető, megbízható optikának. Az utóbbi esetben biztosak lehetünk abban, hogy panasz esetén lesz kihez fordulni.

9. „Többet veszek, hiszen nagyon olcsón adják”

Az alacsony ár nagyon csábító tud lenni, akár arra is ösztökélheti a vásárlókat, hogy több szemüveget vásároljanak ugyanazért az árért, mint amit egy optikában fizetnének. Ám tisztában kell lenniük azzal, hogy egy olyan fontos dologra, mint a szemük, illetve a látásuk, inkább költsenek többet, nehogy maradandó károsodást szenvedjenek. 

10. Az olcsó szemüveggel is tökéletes lesz a látás?

Sokszor előfordul, hogy egy olcsó szemüvegről is azt hiszi a vásárló, tökéletesen lát. De ez valóban így van? Nem! Egy prémium szemüveggel általában – hiszen személyre szabott és egyedileg készített – sokkal jobb látás és kényelmesebb szemüvegviselés érhető el. Tájékoztassuk vásárlóinkat arról, miért kerül kicsit többe egy szemüveg, de cserében miben nyújt többet egy olcsó verziónál! Ajánljunk nekik személyre, funkcióra, alkalomra szabottan!

  • Fotokróm lencsék
  • Progresszív lencsék
  • Számítógépes szemüveg
  • Fényvisszaverő bevonat
  • Ütésálló (polikarbonát) lencsék
  • Sportszemüveg
  • Napszemüveg

Megosztás.

Leave A Reply