Újváry Imre (1920-2016)

0

Egy gazdag és termékeny életutat maga mögött hagyó, legendás alakkal lett szegényebb a magyarországi optikai tervezők csapata. 2016. augusztus 7-én, kilencvenhat esztendős korában elhunyt Újváry Imre, a Gamma Finommechanikai és Optikai Művek Rt., az Optikai és Finommechanikai Központi Kutató Laboratórium és a Magyar Optikai Művek volt munkatársa, számos, sorozatban gyártott, sikeresen alkalmazott optikai rendszer tervezője.

hirdetés

Újváry Imre szinte az utolsó pillanatokig aktív volt, nyomon követte a rendszertervezés fejlődési irányait, naprakész volt a legújabb eredmények terén; folyamatosan tervezgetett, számolt, optimalizált, magabiztosan használta a számítógépes optikai tervezés eszközeit is. Azon kevesek közé tartozott, akik az optikai tervezés módszereinek magyarországi meghonosítása terén az első lépéseket tették meg. Végigjárta azokat az utakat és aktívan volt jelen azokon a helyeken, amelyek meghatározták a magyar finommechanikai optikai ipart. Letéteményesei voltak az akkori – nemzetközi szinten is jelzett – sikereknek.

Az első nagyobb szakmai sikere

1949 tavaszán történt, amikor az akkori kormány – 3.600/1949. (IV. 23.) számú Kormányrendelet az ipari kutatás megszervezéséről címmel – jogszabályt alkotott, melynek második paragrafusa alapján az ipari kutatási szervek között központi kutatólaboratóriumokat létesítettek, többek között az Optikai és Finommechanikai Központi Kutató Laboratóriumot. Bárány Nándort 1949. június 28-án mint tényleges szolgálatot teljesítő ezredest nevezték ki a nem sokkal korábban létrehozott laboratórium igazgatójává, aki Majoros Sándor, Bottka Pál mellett Újváry Imrét is fejlesztőnek kérte fel. Bárány és munkatársai nagyon előrelátóan felismerték, hogy a katonai és geodéziai eszközök fejlesztése és gyártása mellett fokozatosan nyitni kell a tudományos és a széles körű polgári alkalmazások irányában. Így kezdett el Újváry is mikroszkópobjektíveket és okulárokat, illetve fényképezőgép-objektíveket és egyéb méréstechnikai alkalmazásokhoz optikai rendszereket tervezni. A határ pedig a csillagos ég volt.

Telefelx, Huygens-, ortoszkópikus okulárok, Ymmar: rendszerek, amelyek a nevéhez fűződnek, és amelyek alapjaiban változtatták meg a szakmát. Ezekről, és további eredményeikről, valamint életéről az Optikai Magazin legújabb számában olvashat!

Megosztás.

Leave A Reply