Biztonsági fóliák

0

A biztonsági fóliák szerepe hazánkban nem eléggé közismert, gyakran még a vagyonvédelem területén dolgozók körében sem. A mai modern vagyonvédelem egyik fontos feladata, hogy – miközben fokozza a lakásunk vagy irodaházunk biztonságát – ne érezzük magunkat egy katonai erődítményben. Ötven évvel korábban az ablakokat főleg rácsokkal, illetve spalettákkal védték. Manapság a rácsoktól sokan idegenkednek. Számukra lehet megfelelő megoldás a biztonsági fólia.

A biztonsági fóliákat az ablak belső felületére ragasztják fel a szakemberek, viszonylag rövid idő alatt. Különféle vastagságban (100, 175, 275, 375 mikron) állnak rendelkezésre, az igényektől és az anyagi lehetőségektől függően. Óriási előnyük, hogy avatatlan személyek számára szinte fel sem tűnnek, mert többnyire teljesen átlátszóak. Nagyon magas szakítószilárdságú, speciális műanyagról van szó, amely, annak ellenére, hogy rendkívül vékony, jelentős ellenállást képes kifejteni. Nagymértékben megnehezíti a betörők dolgát, mert nem elég csupán egy fél téglával betörni az ablakot. A biztonsági fólia ugyanis egyben tartja az üvegfelületet. El tudjuk képzelni, hogy milyen megdöbbenést vált ki még a „profi” betörőkben is, amikor egy látszólag könnyen leküzdhető ablak betörése, illetve az épületbe történő bejutás elképesztően nehézzé válik. Ha mindehhez lakásriasztó berendezés és távfelügyeleti bekötés is párosul, a betörő gyakorlatilag esélytelen…

A biztonsági fóliáknak vagyonvédelmi funkciójuk mellett azonban több más előnye is van. Általában csökkentik a hőveszteséget, ami a mai energiaárak mellett nagyon fontos szempont. A legtöbb fóliatípus egyúttal az UV-sugárzástól is megvéd minket. (Legalább 99 %-os mértékben.) Az utóbbi évek környezeti változásainak tükrében ez sem elhanyagolható szempont. Vannak továbbá olyan tükörfelületet képező fóliák, amelyek dupla biztonsági funkciót töltenek be. Egyfelől gyakorlatilag lehetetlen belátni az épületbe, másfelől rendkívüli módon megnehezíti az ablak üvegfelületének a betörését is.

A biztonsági fóliák további előnye, hogy vandál támadás esetén az üvegfelület nem szilánkosan esik szét. Ily módon a bentlakókat nem fenyegeti egy-egy üvegszilánk esetleges váratlan becsapódása. Az üvegszilánkok ugyanis – különösen az arcba csapódva – nagyon kellemetlen és veszélyes sérüléseket okozhatnak. Akár maradandó szemkárosodást is elszenvedhet a vétlen személy.

Lakások és épületek védelmi rendszerének megtervezésekor ajánlom figyelmetekbe a biztonsági fóliák felszereltetését. Apropó! Biztonsági fóliákat a személygépkocsik szélvédőire és ablakaira is felszerelhetünk. Egy baleset során nagyon nagy szolgálatot jelenthet számunkra. A modern vagyonvédelem középpontjában elsődlegesen mindig az emberek életének és testi épségének megóvása áll. Minden más szempont csupán ezután következhet.

KINCS ISTVÁN

Megosztás.

Comments are closed.