Egészséges látással a biztonságos vezetésért

0

Gondolkozott már valaha azon, hogy milyen szerepe van a látásnak a biztonságos vezetésben? Reméljük, a válasz igen, ugyanis a legtöbb országban nem fordítanak megfelelő figyelmet az autóvezetők látásának egészségére. Ez okot ad arra, hogy számos szervezet és munkacsoport párbeszédet teremtsen a vezetők szemléletmódjával kapcsolatban, és cselekvésre szólítson fel – mindannyiunkat.

A közelmúltban az Európai Optikusok és Optometristák Tanácsa (ECOO) egy konszenzusos tanulmányt tett közzé Európai Vezetési Vizuális Szabványok néven. A jelentés rámutat az egységes európai szabványok hiányára, és arra a következtetésre jut, hogy sürgősen figyelembe kell venni a vizuális funkciók további aspektusait, mint például a kontrasztérzékenységet és a szürkületi látást és ezek vezetési biztonságra és teljesítményre gyakorolt hatásait. Ezenkívül felsorolja az egyes országok jelenlegi szabványait és az engedélyek megújítására vonatkozó határidőket az Európai Unió egész területén.

Az ECOO cselekvésre szólít fel, többek között egy olyan szabványosított látásélesség-értékelési módszer megalkotását tűzi ki célul, amely biztosítja a következetességet minden országban. A bizottság további kutatásokat is szorgalmaz az alkalmazandó értékelésekről, és fokozottan tudatosítja a vezetők alkalmasságának jelentőségét.

A Vision Impact Institute szorgalmasan dolgozik partnereivel a kutatás és tudatosság témakörében:

A szisztematikus felülvizsgálat folyamatában globális hiányosságokat azonosítottunk, amelyekről erős párbeszédet kezdeményezünk a változás érdekében. Aktívan támogatjuk a közvélemény figyelmének felhívását, és a sofőrökre vonatkozó elvárásokkal kapcsolatos politikai változásokat azáltal, hogy olyan programokat támogatnak, mint például a Drive Blind. Az Egyesült Királyságban, partneri viszonyt alakítunk ki kormányzati és kereskedelmi vezetői társaságokkal Indiában, valamint globális vitát indítunk a biztonságosabb vezetésért. ” – írja a kifejezetten az egészséges látással foglalkozó cég.

Amíg a közúti közlekedésbiztonság és a látásmód statisztikája világosan megmutatja, hogy a közúti balesetek 60%-a látásromlásra vezethető vissza. A gépjárműbalesetekben részt vevő indiai gépjárművezetők 80%-ának legalább egy látási fogyatékossága van, és 2012-ben a közúti balesetek költsége. Az Egyesült Királyságban egyedül meghaladta az 55 millió dollárt (közel 16 milliárd forint), sok a tennivaló. Minden egyes európai országnak eltérő szabványa van az engedélyezésre, és az egyes államok az Egyesült Államokban is megteremtik saját szabványukat. A résztvevő szervezeteknek és munkacsoportoknak azon kell dolgozniuk, hogy a politikai döntéshozók elismerjék a szem egészségének fontosságát és a biztonságosabb vezetésben betöltött szerepét. Adjunk hangot a látás fontosságának!

Forrás: https://visionimpactinstitute.org/road-safety-and-healthy-vision/

Megosztás.

Leave A Reply