Egy európai konferencia Magyarországon

0

Az Optometristák és Optikusok Európai Akadémiája (EAOO) az idén Budapest városát választotta évi rendes konferenciája helyszínéül. A 7. alkalommal megrendezett konferencia szervezését az Optometristák és Optikusok Európai Tanácsa (ECOO) és a Magyar Optikus Ipartestület (MOI) közösen vállalta magára.

A május 14-17. között megtartott rendezvényre Európa közel 30 országából 300 szakmabeli (optometrista, optikus, szemészorvos és professzor) kolléga érkezett azzal a céllal, hogy megvitassák és megosszák a legfrissebb kutatási eredményeket, az oktatásban és a klinikai gyakorlatban alkalmazott optometriai és optikai újdonságokat, technikai tudnivalókat.
A konferencia fő helyszíne a Hilton Budapest City volt, melynek báltermében és három másik termében párhuzamosan folytak az előadások, képzések. A szálloda magas színvonalon oldotta meg a házigazdai teendőket.

    A konferencia főbb programjai a következők voltak:
  • klinikai workshopok (a binokuláris látás egyensúlya, a száraz szem kezelésének módjai, korszerű réslámpás technikák…)
  • szakmai előadások (kutatások, klinikai és gyakorlati tapasztalatok, oktatási–képzési lehetőségek, a kék fény szerepe, jelentősége)
  • vitafórumok
  • gyűlések különböző érdekcsoportok (SIGs) számára

Az előadások és a workshopok három különböző helyszínen folytak. A szakmai előadásokat a Hilton Hotelben, míg a workshopokat és csoportos foglalkozásokat két másik helyszínen, a Semmelweis Egyetem Vas utcai épületében, illetve a Hoya Vörösmarty téri képzőközpontjában rendezték meg. A szakmai előadások hossza témakörönként egy-egy óra, míg a workshopoké három óra volt.
Felkészült előadók tolmácsolásában hallgathattunk meg magas színvonalú előadásokat. A külföldi előadók közül kiemelném Bruce Evans professzor urat, aki a Research at the Institute of Optometry igazgatójaként dolgozik Angliában. Előadását A gyermekek és a kontaktlencse elméletének gyakorlatba ültetéséről címmel tartotta, melyben kiemelte a myopia globális problémáját, valamint a myopiakontroll jelentőségét. Felhívta a figyelmet arra, hogy kezelnünk kell a szülők kontaktlencse-viseléssel kapcsolatos előítéleteit. Lehetőségem volt találkozni dr. Andreas Berke úrral, a kölni Höhere Fachschule für Augenoptik docensével, aki az Optika Tihany szakmai előadássorozata vendégelőadójaként lehet ismerős, ahol a kék fény témakörében és a 3D-s filmek okozta astenopias panaszokról tartott előadást.

A hazai előadók közül kiemelném dr. Nagy Zoltán Zsolt urat, a Semmelweis Egyetem Mária utcai szemészeti klinikájának professzorát, aki Az idősödő szem címmel tartotta meg előadását. Ebben kiemelte a femtolézer hatékonyságát a szürkehályogműtétek elvégzése során. A számítógép által vezérelt lézer a manuális műtétekhez képest jóval pontosabb, precízebb vágásokat végez a szemen, így a sebgyógyulás gyorsabb, a hegesedés pedig kisebb mértékű.

Dr. Tapasztó Beáta, a Mária utcai szemészeti klinika szemorvosa, előadását A kontaktlencse és a szemszárazság témában tartotta meg. Egy nemzetközi munkacsoport tagjaként (akik ebben a témakörben rendszeresen publikálnak a kutatásaik előrehaladásáról) prezentálta a legújabb kutatási eredményeiket, valamint beszélt arról, hogy milyen tényezők okozhatnak szemszárazsággal összefüggő panaszokat (Meibom-mirigy diszfunkció, allergiák, kontaktlencse-alapanyagok, viselési idő…).

A kiállítás programjai közé tartozott a poszterkiállítás is, amelyet az előadások közötti időben tekinthettünk meg. 55 résztvevő poszterképe szerepelt a programban a legkülönfélébb témakörökben: szembetegségek, kutatási eredmények, vizsgálati módszerek.
Érdekességként említeném meg Jedrzej Kucko lengyel optometrista kolléga konferenciát záró előadását, amely a telefonra letölthető szemészeti és optometriai alkalmazásokról szólt.

Az előadások során egy új szemészeti berendezés bemutatóján is részt vehettem.
Az Easyscan Ophthalmoscope (fundus camera) műszerről kaptunk információkat, melynek segítségével korai diagnózist állíthatunk fel a retina elváltozásairól, részletes képeket készíthetünk róla, ahogyan a szürkehályog állapotáról is.

Optometrista pályafutásom során első alkalommal vettem részt nemzetközi szakmai konferencián, és nagyszerű tapasztalatokat szereztem. Bízom abban, hogy a jövőben is lesz alkalmam hasonló rendezvényeken részt venni. A konferencián a Hoya támogatásával lehettem jelen.

KÉP FORRÁSA: EAOO

MAZÁN-VALENTIN BERNADETT OPTOMETRISTA,
A MOI OPTOMETRISTA SZEKCIÓJÁNAK ELNÖKSÉGI TAGJA

Megosztás.

Comments are closed.