A Novák Optikába jöjjön, ha jó minőséget akar!

0

Novák Lajos híres focista, vagy neves szemészorvos is lehetett volna, de ő mást választott. A Megbízható Optikus több, mint 60 éve van a szakmában, nevét mindenki ismeri. Beszélgettünk vele életéről, karrierjéről, családjáról: íme életének izgalmas részletei.

A Novák Optika idén lett 92 éve. Alapítója, a Hendlein optikus család Bécsből költözött Budapestre 1925-ben, a munkanélküliség miatt.

“A legidősebb fiú, Hendlein Lajos szakmunkásként dolgozott. Az én szerencsém meg az volt, hogy Hendlein Lajos elkezdett udvarolni az apám nővérének, akit aztán el is vett feleségül. “

Érettségi után rögtön a Dohány utcai üzletbe kezdett tanulóként, majd letette a szakmunkás- és a mestervizsgát. Hamar megtetszett neki a szakma, amit a Hendlein családnak, többek között Hendlein Lajosnak köszönhetett.

“Nagyon sokat kaptam tőlük, Lajos bácsival 1971-ben lettünk társak, addig alkalmazott voltam. Megtanított mindenre. Felnéztem rá. A későbbiekben is kértem tőle „eligazítást”, nem is a szakmai ügyekben, inkább az emberekkel való kapcsolatban.“

De ne rohanjunk előre, az életútja ennél azért kicsit kacskaringósabbra sikeredet. Fiatalon a Fradi kölyökcsapatában játszott, sokan szép jövőt jósoltak neki focistaként, viszont egy sérülés miatt végül nem került be az 1956-os válogatottba.

“…de jobb is volt, hogy itthon maradtam. A családnak volt igazán szüksége rám. Hárman voltunk testvérek, anyám pedig akkor már egyedül gondoskodott rólunk.”

Különleges tehetség volt, a szemfenékről első pillantásra megmondta, mire van szüksége a betegnek: szemüvegre, vagy esetleg műtétre. Egyetemre is mehetett volna, de végül nemet mondott. Megbánta…?

Véletlenek különleges sorozata alakította az életét, és bár néhány dolgot talán máshogy csinált volna, boldog azzal, amije van. Karrierjének és életének érdekességeiről, szakmai sikereiről, az életét befolyásoló további izgalmas eseményekről a teljes interjúban olvashatnak az Optikai Magazin nyári számában.

Megosztás.

Leave A Reply