Dr Anda Lujza 1939-2015.

0

A tihanyi kiállítás előkészítő munkái közben érkezett a szomorú hír: újabb olyan szemorvos távozott közülünk aki azon kívül, hogy a magyar szemészet egyik kimagasló egyénisége volt rengeteget tett optometristáink elméleti és gyakorlati oktatása terén egyaránt: Dr. Anda Lujza.

Budapesten született és ugyanitt végezte egyetemi tanulmányait ahol 1963-ban szerzett orvosi diplomát. Első munkahelye az Orvos Továbbképző Intézet volt, ahol olyan professzoroktól sajátíthatta el szakmai ismereteit mint Dr.Weinstein Pál, Dr. Brooser Gábor és végül Dr Hatvani István. Ezek után természetes, hogy érdeklődési köre az ezen a klinikán először alkalmazott fluoreszcens angiográfia, a szemfenéki lézerkezeléses vikrektómia volt.

A többször nevet és funkciót váltó intézményben fokozatosan emelkedett a ranglétrán 1963-1967 között központi gyakornok, 1969-ig klinikai orvos, 1984-ben tanársegédi majd adjunktusi kinevezést kap. 1999-től 2003-as nyugdíjba vonulásáig főorvosi beosztásban dolgozik. Miután a klinika adott helyet az Országos Szemészeti Intézetnek is 1998-tól ennek is főorvosa.
Ugyanebben az évben a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa címet is megszerezte.
2003-ban a Semmelweis Egyetem Főiskolai Kar Klinikai Tanszékén az optometrista képzés főiskolai docensévé nevezték ki, emellett korábbi munkahelyén is végez gyógyító tevékenységet.
Tudományos érdeklődése a klinika egykori profiljának megfelelően a diabetes okozta szemváltozások, annak szövődményei és terápiája felé fordult. Nevéhez fűződik a terhes cukorbeteg nők korszerű szemészeti gondozásának kidolgozása.

Tanulmányi utjai során megfordult Bécsben, Grázban, Bordeauxban, Peking, Sanghai, München, Moszkva szemklinikáin, ahol a mikrosebészet a vikrektómia, a szemészeti genetika, és a diabetes retinopathia problémakörét tanulmányozta.
Anda Lujza munkásságát a megbízhatóság és a precizitás mellett arányérzéke jellemezte. Klinikai és családi élete között mindig egyensúlyt tartott fenn,igyekezett mindkét területen helytállni. Férje Dr Kamuti Jenő sebész orvos és tőrvívó olimpiai bajnok. Anda Lujza, emlékedet hálával megőrizzük.

MORVAY MIKLÓS

Megosztás.

Comments are closed.