110 éves a budapesti Mária utcai Szemészeti Klinika

0

Budapesten világelsőként 1801-ben vált a szemészet önálló diszciplinává, elkülönülve a sebészettől. Az akkori szemészeti ellátás, az Újvilág-Hatvani utca sarkán, (mai Semmelweis és Kossuth Lajos utca sarka) két szobában hat ággyal indult Stáhly György egyetemi tanársága idején. 

1817-ben a szemészeti tanszék élére kinevezték szintén világelsőként Fabini Teofil Jánost. Személyében tisztelhetjük a magyar szemészet első iskolateremtő tanárát. Természetesen a szemészet hamar kinőtte ezt a helyet, 1884-ben az Üllői úti egyetemi központi épületben kapott helyet a Szemészeti Klinika. 

A szemészeti ellátás iránti fokozódó igény miatt ismételten hamarosan kinőtte a klinika ezt a helyet is, ezért az Orvosi Kar merész tervet készített 1906-ban, a Márai utcai telekre megtervezték a Szemészeti Klinika épületét. Az épület 110 év elteltével is a magyar szembetegek gyógyulását szolgálja. Többszörös átalakítás után, ma a legnagyobb betegforgalmú és legmagasabb műtétszámmal rendelkező intézet nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. 

A Mária utcai Szemészeti Klinika első igazgatója Schulek Vilmos tanítványa, Grósz Emil lett, aki nemcsak a tervezésben, hanem a kivitelezésben is oroszlánrészt vállalt, naponta látogatta az építkezést és szakmai tanácsaival a kor legmodernebb intézményévé alakította az épületet. Az elkészült klinikáról számos méltató közlemény jelent meg Európa-szerte, méltatva Grósz Emil kiemelkedő szerepét.

A következő évtizedekben a „Mária utcai Szemklinika” fogalommá vált, az épülethez méltó kiemelkedő szakmai tevékenységet kiváló tanárok és kollégák biztosították. 

A történelem viharai jócskán kikezdték az épület épségét és szépségét, amelyek miatt elkerülhetetlenné vált az épület teljes felújítása. Ma, a kapun belépve egy minden részletében megújult, korszerű épületben gyönyörködhetün

A 110. éves jubileumi ünnepségen 2018. november 15-én Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt igazgató köszöntötte az ünnepségen megjelent vendégeket, majd az Egyetem rektora Prof. Dr. Merkely Béla mondott köszöntő beszédet…

A jubileumi ünnepség teljes beszámolóját, azon keresztül pedig a 110 éves Klinika eredményeit, mérföldköveit és történelmét Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár teljes beszámolójából ismerhetik meg, amely az Optikai Magazin márciusi lapszámában lesz olvasható.

Megosztás.

Leave A Reply