A Computer Vision Syndrome és a kontaktlencse-használat

0

A XXI. században egyre nő azoknak a száma, akik minden nap több órát számítógépeznek a munkahelyükön vagy otthon.

Mit jelent a CVS?

A Computer Vision Syndrome (röviden: CVS) a számítógép használata során fellépő látáspanaszoknak az összefoglaló neve. A leggyakrabban fellépő panaszok: szemfáradás, égő, viszkető érzés, fejfájás, homályos látás, szemszárazság érzése, valamint a látáspanaszokon kívül nyak- és vállfájdalom. E tüneteket okozhatják: a helytelen megvilágítás, a monitor csillogása, tükröződése, a rossz kontraszt, a monitor nem megfelelő távolsága, magassága, a helytelen testtartás, a korrigálatlan fénytörési hibák, valamint ezek kombinációja. Általánosságban elmondható, hogy minél több órát tölt el valaki a monitor előtt, annál gyakrabban jelentkeznek és hosszabb ideig tartanak a panaszok.
De mit tudunk tenni ellene? Néhány tipp a tünetek megelőzésére: a 20/20/20 szabály betartása (20 percenként fókuszáljunk legalább 20 másodpercig egy legalább 20 lábnyi [~6 méter] távolságban lévő tárgyra), a helyes megvilágítás, a kontraszt és a fényerő helyes megválasztása, jó minőségű monitor használata (síkképernyő), helyes testhelyzet, szükség esetén műkönny használata, rendszeres látásellenőrzés.

A CVS és a kontaktlencse-viselés kapcsolata

A következő tényezők nagyban hozzájárulnak a szemfelszíni panaszok (szemszárazság) kialakulásához: kor, nem, környezeti tényezők, csökkent pislogási gyakoriság, elégtelen szemhéjzáródás, nagyobb szemrés, általános betegségek, gyógyszerek, szemészeti betegségek, kontaktlencse-viselés.
Ahogy a bevezetésből kiderült, nagyon sok oldalról meg lehet közelíteni a CVS problematikáját, jelenlegi munkám miatt a kontaktlencsehordás szempontjából vizsgáltam.
Elvégeztem három kutatást, hogy kiderítsem, milyen tünetek jelentkeznek a kontaktlencsét hordó egyéneknél, milyen alapanyagú lencséknél milyen mértékben jelentkeznek a panaszok, illetve hogyan módosítja a kontaktlencse viselése a monitor előtti pislogási rátát.

optikai-magazin-computer-vision-syndrome-1

1. kutatás: a CVS-tünetek és a kontaktlencse használata – kérdőív

116 fő töltötte ki a kérdőívet, akiknek 85 %-a nő, 15 %-a férfi volt. 54 % a 15-25 éves, 31 % a 25-35 éves, 9 % a 35-45 éves, 6 % pedig a 45 év feletti korosztályba tartozott.
A monitor előtt átlagosan eltöltött órák száma 5,5 óra volt, de a résztvevők 12 %-a napi 10-12 órát is eltölt számítógépezéssel.
A résztvevők 88 %-a rendszeres kontaktlencse-viselő. 55 %-uk szférikus, 18 %-uk tórikus, 9 %-uk progresszív, 18 %-uk pedig nem tudta, milyen típusú kontaktlencsét hord. 68 %-uk havi, 7 %-uk kéthetes, 14 %-uk egynapos, 11 %-uk pedig nem tudta, milyen kihordású kontaktlencsét használ.
A kérdőívben rákérdeztem többek között az utolsó látásvizsgálat idejére, a fénytörési hiba típusára, a hordott lencse márkájára, a használt folyadék márkájára, hogy a kérdezett legtöbbször szemüveget vagy kontaktlencsét hord-e, betartja-e a kihordási időt, hogyan tisztítja a tárolótokot, milyen panaszai vannak számítógépezés közben, erősödnek-e a panaszai kontaktlencse viselésekor, milyen magasan helyezkedik el a monitor, milyen típusú monitort használ, milyen megvilágítást használ, mikor jelentkeznek a tünetei, használ-e műkönnyet, mennyi időnként tart szünetet, nehezen fókuszál-e távolra számítógépezés után, szokta-e állítani a monitor kontrasztját és fényerejét, volt-e szemműtéte, van-e bármilyen betegsége, szed-e bármilyen gyógyszert.

A legtöbb résztvevő száraz szemre és szemfáradásra panaszkodott, de többen panaszkodtak homályos látásra, irritációra és szemvörösségre is. 67 %-uknál a panaszok erősödtek kontaktlencse viselésekor.
A válaszadók 16 %-a fogamzásgátlót szed, erre oda kell figyelnünk, mivel a hormonok hatására a szem még szárazabbá válhat.
Ijesztő tények: 13 % bevallotta, hogy csak akkor cseréli ki a tokban a folyadékot, amikor koszosnak találja. Csak 22 % cseréli ki időben a kontaktlencséjét. 10 % bevallotta, hogy vízzel tisztítja a lencsetokot.

2. kutatás: A különböző alapanyagok összehasonlítása a tünetek szempontjából – kérdőív

22 fő próbált ki különböző alapanyagú kontaktlencséket. Egy havi szilikon-hidrogél, egy havi hidrogél, egynapos szilikon-hidrogél és egynapos hidrogél lencséket próbáltak ki. A résztvevők nem tudták, hogy melyik milyen alapanyag, csak azt, hogy „A” és „B” lencse egy havi, „C” és „D” lencse egy napi viseletű.
Ezután kitöltöttek egy kérdőívet arra vonatkozóan, hogy a különböző alapanyagok hogyan hatottak a CVS tüneteire és melyik alapanyagot választanák hosszú távra. Osztályozniuk kellett 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy melyik lencsével milyen erősen jelentkeztek a CVS tünetei.
Az egynapos hidrogél lencséről érkezett a legtöbb panasz. 40 %-nál nagyon jellemző volt a szemszárazság, a szemfáradás, 20 %-nál pedig a szemvörösség. A legkevesebb panasz az egy havi szilikon-hidrogél lencséről érkezett.
A havi lencsék közül 20 % a szilikon-hidrogélt, 10 % a hidrogélt, 70 % pedig mindkét típust egyformán kényelmesnek tartotta. Az egynapos lencsék közül 60 % a szilikon-hidrogélt, 30 % a hidrogélt tartotta kényelmesebbnek, 10 % pedig egyformán kényelmetlennek érezte mindkét típust.
Arra a kérdésre, hogy melyik lencsét választaná legszívesebben, 60 %-uk azt válaszolta, hogy a havi szilikon-hidrogélt.

optikai-magazin-kontaktologia-cvs-01

3. kutatás: A pislogás gyakorisága számítógépezés közben

Számítógépezés közben a monitorra fókuszálva „elfelejtünk” pislogni. Így a szemfelszín kiszárad. Amerikai kutatók viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a kontaktlencse viselése gyakoribb pislogást vált ki. Régi lencseviselőknél kisebb különbség jelentkezett a szemüveges és a kontaktlencsés pislogási ráta között, de náluk is az volt tapasztalható, hogy kontaktlencsében gyakrabban pislogtak.
Megkértem 22 kontaktlencse-viselőt, hogy készítsenek magukról videót számítógépezés közben: 10 percet szemüveg viselésekor, 10 percet pedig kontaktlencse viselésekor.
A videók alapján megszámoltam a percenkénti pislogást.

Azt tapasztaltam, hogy szemüvegben sokkal kevesebbet pislogtak a páciensek a normálishoz képest, viszont kontaktlencsében sokkal többet (az alanyok 91 %-a). Emellett szemüvegben nagyjából állandó volt a percenkénti pislogások száma, míg kontaktlencsében nagy szórást lehetett tapasztalni.
Mivel kontaktlencse viselésekor gyakrabban pislogtak a páciensek, egyéb okokat kell találnunk, amelyek szemszárazsághoz vezetnek számítógépezés közben. Ezek az okok a lencse által okozott irritáció, a labilis könnyfilm, a csökkent szemmozgás, a tág szemrés, a gyógyszerek/fogamzásgátló lehetnek.

Következtetések

A CVS fontos probléma a XXI. századi világban és egyre fokozódik a különböző digitális eszközök használatával (számítógép, táblagép, okostelefon).
A kontaktlencse viselése növeli a panaszokat, főleg a szemszárazságot és a szemfáradást.
A tünetek minimalizálására leginkább a szilikon-hidrogél alapanyag javasolható.
Nekünk, szakembereknek fontos figyelnünk az illesztésre, a páciens tájékoztatására és követnünk kell az újdonságokat, hogy elégedett, egészséges lencseviselőket engedjünk ki az optikákból.

Irodalomjegyzék:
Rosenfield M.: Computer vision syndrome: a review of ocular causes and potential treatments. Ophthalmic Physiol Opt 2011, 31, 502–515. doi: 10.1111/j.1475-1313.2011.00834.
Jansen ME, Begley CG, Himebaugh NH & Port NL.: Effect of contact lens wear and a near task on tear film break-up. Optom Vis Sci 2010; 87: 350–357.
York M., Ong J & Robbins JC.: Variation in blink rate associated with contact lens wear and task difficulty. Am J Optom Arch Am Acad Optom 1971; 48: 461–467
American Optometric Association: http://www.aoa.org/x5253.xml. Assessed on 25-12-2012
Heiting, Gary: http://www.allaboutvision.com/cvs/faqs.htm

ÁBRÁK FORRÁSA: SZABÓ HENRIETTA

SZABÓ HENRIETTA

Megosztás.

Comments are closed.