A Google Glass biztonsági kockázatai

0

Még szinte fel sem fogtuk az okostelefonok által kínált elképesztően sok lehetőséget, máris itt van a fejlesztési koncepció legújabb eredményének tesztverziója.

A Google Glass forradalmi változásokat hozhat az adatközlés minőségében és sebességében is, nem beszélve a kényelmi szolgáltatásokról. Feltesszük a szemüveget és utána egyszerű hangüzenetekkel vezérelhetjük… Utasításra fényképet vagy filmet készít a beépített kamera. Nyelvi problémák esetében a rendszer azonnal fordít. Ily módon külföldön is sokkal könnyebben boldogulhatunk. Ha eltévedünk, navigál minket, mégpedig úgy, hogy látómezőnkbe emeli a navigációs rendszer képeit. A rendszert alapvetően nyilván a családi események megörökítésére fejlesztették ki, de a szabadidős és extrém sportok szerelmesei is kiválóan fogják tudni használni. A rendszer alkalmazása sok kockázattal jár, de számtalan biztonsági és közbiztonsági funkció végrehajtására is alkalmas.

Csekély 1500 dollár kifizetése és egy jelentkezési lap kitöltése után bárki jelentkezhet a szemüveg tesztelésére, a Google pedig választ a jelentkezők közül.
A Google Glass egyik óriási előnye, hogy sokkal szabadabbnak érezzük magunkat telefonálás, illetve más tevékenységek közben, mivel nem kell a telefont a kezünkben tartanunk. Nagyon nagy kérdés, hogy alkalmazható-e az eszköz személygépkocsi-vezetés közben, munkahelyeken, szórakozóhelyeken. Készíthet-e rólunk bárki fotókat a hozzájárulásunk nélkül? További igen érdekes kérdés, hogy az amúgy is felgyorsult életünket az új technológiai őrület még tovább fogja-e pörgetni.

A rendívül sok kényelmi szolgáltatással számos biztonsági és jogi kockázati kérdés is felmerül az okosszemüveg használata során, amelyekre egyelőre még nincs világos válasz… A hosszúra nyúlt előkészületek mögött vélhetően nem csupán az igények felkorbácsolása, hanem egy sor technikai, jogi kérdés tisztázása is lezajlott.

 • Az utcai járókelők azonnal felvételt tudnak készíteni egy balesetről vagy akár egy bűncselekményről. Nem kell előszedni az okostelefont a zsebből és beállítani a videofelvétel menüpontot. Csupán az események irányába kell néznünk, majd adni egy utasítást a készüléknek. Értékes másodperceket nyerhetünk és közben a kezünket sem kell lefoglalnunk…
  A Winky nevű applikáció segítségével szinte feltűnés nélkül, egy kacsintással lehet fényképet készíteni. Nyilvánvaló, hogy a készülék elterjedése következtében sokkal több engedély nélküli fénykép készülhet. Több millió „paparazzi” fogja elárasztani a világot, akik gyakorlatilag kényük‒kedvük szerint fotózhatnak majd. De az amatőr Sherlock Holmes-ok száma is ugrásszerűen meg fog nőni, ők magánszorgalomból fognak felvételeket készíteni.
  A fotók és a videofelvételek nyilvánossá tétele szintén egy szempillantás alatt történhet meg. Ennek lehetséges pozitív és főleg negatív következményei egyelőre beláthatatlanok.
  Ha bárki csupán néhány percre ottfelejti valahol az okosszemüvegét, az elegendő ahhoz, hogy a videofelvételei, képei, más személyes adatai villámgyorsan ellenőrizhetővé váljanak. A partikon, házibulikon pedig az eddigieknél is könnyebben lehet majd kompromittáló felvételeket készíteni.
 • Egyelőre bizonytalan, hogy gépkocsivezetés közben egyáltalán engedélyezik-e a használatát. Mindenesetre emiatt az Egyesült Államokban már megbírságolt a rendőr gépkocsivezetőt, aki azzal védekezett, hogy a készülék nem volt bekapcsolva. Vezetés közbeni használatát a hatóságok vélelmezhetően nem fogják engedélyezni, mert meglehetősen kockázatos lenne. Ettől függetlenül nem lennék nagyon meglepődve, ha egyesek száguldás közben is élveznék az okos készülék nyújtotta előnyöket, kockáztatva ezzel saját testi épségüket és másokét.
  A Mercedes-Benz ezt a kérdést nyilvánvalóan másképp látja, mivel a hírek szerint már fejlesztik azt a navigációs rendszerüket, amelybe integrálnák a Google Glasst.
 • A hatósági munka számára is könnyítést hozhat a technológiai fejlesztés – legalábbis ezt feltételezem. Máris megjelent a piacon egy olyan tesztverziós szoftver, melynek segítségével a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyeket könnyűszerrel lehet majd azonosítani. A körözött személyek felderítését nagymértékben segítheti majd a készülék, hiszen a rendőrjárőr az utcán rögtön azonosíthatja a keresett egyént.
  A titkosszolgálatok is nagyszerűen fogják tudni használni az eszközt, főleg a különböző sajátos applikációk segítségével.

A munkahelyi informatikai rendszerek védelmi megoldásait az okosszemüveg megjelenése teljesen átírja. Még el sem terjedt a szemüveg, de több nyugati vállalat már megtiltotta a Google Glass viselését. Ugyanis teljesen ellenőrizhetetlen módon lehet vele felvételeket készíteni, tovább küldeni s akár azonnal megosztani a világhálón.

KINCS ISTVÁN

Megosztás.

Comments are closed.