A környezeti tényezők hatása a kontaktlencse-viselésre

0

A Magyar Kontaktológia Társaság Balatonfüreden tartotta hagyományos éves, a sorrendben XI. Továbbképző Kongresszusát 2018. őszén, a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaság részvételével. A rendezvényen a szakemberek a környezeti tényezőknek a kontaktlencse-viselésre gyakorolt hatását vitatták meg. Többek között arra keresték a választ, hogy nem szokványos körülmények között hogyan lehet elkerülni a nemkívánatos szövődményeket. 

A konferencia első napján Bujdosó Anna tartott előadást Kontaktlencse viselése nem szokványos környezeti tényezők esetén címmel. A szakember elmondta, hogy világviszonylatban nő a kontaklencsét viselők száma, és habár a lencseviselés nagyrészt szokványos és nem extrém körülmények között történik, az alapanyagok és a gyártási technológia folyamatos fejlődése miatt egyre több lehetőség nyílik a kontaklencse extrém körülmények között történő hordására is. Ugyanakkor kiemelte: számos esetben azonban óvintézkedésekre is szükség van, amikor az átlagostól eltérnek a körülmények.

Feminger Andrea a nem szokványos munkahelyi tényezők esetén történő kontaktlencse-viselésről beszélt. Melyek a nem szokványos munkahelyi tényezők a szakember szerint? Azok az ipari munkahelyek például, ahol a dolgozó pornak, kémiai gázoknak, infravörös sugárzásnak, erős hőnek és gőzöknek van kitéve. Ezeknek a szembe és a kontaktlencse alá jutása komoly, az egészségre ártalmas következményekkel járhat – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feminger Andrea, majd ismertette a lehetséges következményeket, a megelőzésükhöz szükséges tudnivalókat, előírásokat és rendeleteket.

A továbbképzésen Vámosi Péter, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ munkatársa is tartott előadást, szintén a környezeti tényezők corneára gyakorolt hatásáról, valamint Imre László – a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájától – is felszólalt, ő a szezonális és klimatikus tényezők szerepéről a gombák okozta keratitisek pathomechanizmusában címmel tartott előadást. 

A további előadásokról és azok tartalmáról a teljes cikkben olvashat többet, amely az Optikai Magazin legutóbbi, decemberben megjelent számában található. 

Megosztás.

Leave A Reply