A multifokális kontaktlencse sikerorientált illesztése

0

Közhely, hogy hazánkban a multifokális kontaktlencsék illesztésének aránya messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A különbség nagy: 13-15 % helyett 3-4 %. Az ok a lencsetípustól való idegenkedés és a sikertelenségtől való félelem. Ez az írás rövid áttekintést ad arról, hogyan tehetjük a multifokális kontaktlencse illesztését hatékonyabbá.

A presbyopia, magyarul öregszeműség, komoly pszichés háttértartalommal rendelkező életkori sajátosság. A páciensek jó része ekkor szembesül először az öregséggel. Ekkor veszik észre először, hogy valami nem megy, ami korábban észrevétlenül sikerült. Ez nagyon kellemetlen és frusztráló egy olyan negyvenévesnek, aki a sikerhez, illetve bármely problémájának a hatékony megoldásához hozzászokott. Fontos tény, hogy a presbyopia bármely korrigálási lehetősége a páciens részéről kompromisszummal jár. Adva van tehát egy kellemetlen és frusztráló állapot, amelyen ráadásul csak kompromisszumot vállalva lehet segíteni. Ebbe feltétlenül bele kell tudnunk helyezkednünk ahhoz, hogy sikeresen segítsünk.

Az említett érzelmi háttér miatt a kommunikációnk nagyon hangsúlyossá válik. A pszichológia egyébként is szerves része a számos szubjektív részlettel terhelt kontaktlencse-illesztésnek, a multifokális lencse illesztésénél pedig különösen fontos. Nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan mondunk. A lencseillesztés ugyanis akkor tekinthető sikeresnek, ha a páciens elégedett. A siker mértéke tehát nem a látóélesség, hanem az elégedettség. Ez pedig jelentősen befolyásolható, terelhető a megfelelő kommunikációval.

A multifokális kontaktlencse hatékony illesztéséhez három tényezőt kell mélyrehatóan ismerni: önmagunkat, a pácienst és a kontaktlencsés lehetőségeket.

A sorrend nem véletlen: először is azzal kell tisztában lennünk, hogy szeretnénk-e sok multifokális lencsét illeszteni. A válasz nem feltétlenül igen. A multifokális lencse illesztése sokszor nehézkes, időrabló: sok „macerával jár”. Ezt nem mindenki szereti.
Az elégedett, multifokális lencsét viselő azonban hűségesebb és kitűnő lehetőség a pacientúra bővítésére. Át kell gondolnunk a helyzetünket: mennyi hasznunk származik a multifokális illesztésből, milyen típusokat szeretnénk illeszteni stb.? Ez a lencsetípus állhatatosságot igényel: nem inoghatunk meg az illesztés közepén, mert oda a siker. Erőt, magabiztosságot és szakmaiságot kell sugároznunk a páciens számára.

A második fontos tényező a páciens ismerete. Az egyszerűnek tűnő feladat néha meglepő nehézségeket tartogat, ugyanis kevés idő áll rendelkezésre a páciens mélyreható vizsgálatára. Az összes lencsetípus közül a multifokális kontaktlencse illesztése előtt szükséges a legtöbb időt szánnunk a páciens kikérdezésére. A páciens gyors, pontos, speciális élethelyzetekre is kitérő kikérdezése kérdőívekkel a legegyszerűbb. Ezeket saját szájunk íze szerint szerkeszthetjük, alakíthatjuk. Fontos, hogy gyorsan áttekinthető, a páciens számára egyértelmű, eldöntendő kérdéseket tegyünk fel. A kérdőívek fontos szerepe az is, hogy a páciens aláírása után dokumentumként is szolgál. A páciens kikérdezése során a legfontosabb két kérdés: alkalmas-e a multifokális kontaktlencsével járó kompromisszumok elfogadására, illetve mennyire motivált? Az utóbbi kulcsfontosságú. A motivált páciens sokkal elfogadóbb, kevésbé kritikus.

Presbyopia előtt álló pácienseinket „előkészíthetjük” a multifokális kontaktlencsére.

Információs anyagokkal, irányított beszélgetéssel informálható a lencseviselő: habár közeleg az az idő, amikor közelre egyre kevésbé fog látni, de mi, azaz a lencseillesztő szakemberek segíthetünk ezen a multifokális kontaktlencsével.

Ilyenkor csak a multifokális lencse előnyeiről beszéljünk! Ez a pozitív „praemarketing” nagyon hasznos, ha sikerül kialakítanunk a belső motivációt. Ha ugyanis a páciensünk észreveszi, hogy közelre már nem lát jól, és maga kéri a multifokális kontaktlencsét, már félig nyert ügyünk van. Ő ugyanis egy motivált lencseviselő, szemben azzal, akinek mi ajánljuk a multifokális lencsét. A motivált páciens esetében gyorsabban haladunk a vizsgálattal és hamarabb beszélhetünk a kompromisszumokról. Ha a páciens nem motivált, meg kell győznünk és le kell küzdenünk a kételyeit, ellenérzését, előítéleteit. Erre időt kell szánni.

A harmadik tényező a kontaktlencse ismerete, azaz a termékismeret. Egyetlen terméket, árucikket sem lehet úgy eladni hatékonyan, hogy nem ismerjük. Ismernünk kell a kontaktlencsét, dioptriatartomány, Dk/t, nedvesedés, rugalmasság vonatkozásában a többi multifokális lencsével egyetemben. Körülményes? Gondoljunk csak bele! Ha a páciens meg találja kérdezni, hogy „miért pont ezt a lencsét választottuk?” vagy „mennyivel jobb ez, mint amiről a neten olvasott?”, akkor mit válaszolunk? Érvelni csak a termékismeret birtokában tudunk. Csak így tudjuk meggyőzni a viselőt, hogy számára a legelőnyösebb, legmegfelelőbb lencsét választottuk ki a lehetőségek közül.

A hazánkban kapható multifokális lencsék kivétel nélkül szimultán működő, lágy anyagú kontaktlencsék. Ilyen a szilikon-hidrogél Air Optix Aqua Multifocal, a Biofinity Multifocal vagy a Purevision2 Multifocal is.

A szimultán technika azt jelenti, hogy a távolról és közelről jövő fénysugarak egy időben érik a retinát, de míg a távoli fénysugarak távoli képet hoznak létre, addig a közeliek egy szóródásos gyűrűként vagy foltként rontják az előbbi minőségét. Közelre nézéskor fordított a helyzet.
Ebből adódik, hogy a multifokális kontaktlencse mindig gyengébb látást jelent, mint az egyfókuszú társa. A páciens ezt természetesen észre fogja venni, de az már a mi kommunikációnkon múlik, hogyan fogadja. A szimultán képalkotás másik hátránya, hogy a fényerő csökkenésével jelentősen romlik a kontrasztérzékenység. Ennek az az oka, hogy a távoli, illetve közeli kép kialakítására a beeső fénynek kisebb része fordítódik, mint az egyfókuszú lencséknél. Tehát világos helyről homályosba lépéskor vagy naplementekor/napfelkeltekor mindig romlik a kontrasztérzékenység.

A lencsék lehetnek egynapos, eldobható, illetve programozott cseréjű, havi lencsék. A havi viselési idejűek kétféle felépítésűek lehetnek: centrumban közelre vagy távolra korrigáló zónát tartalmazhatnak. Ennek a jelentősége annyi, hogy a közelre korrigáló, azonos addíciójú lencsével közelre többnyire kissé jobb a látóélesség. A piacon fokozatosan jelennek meg az újabb és újabb kontaktlencsék. Az egynapos, eldobható kategóriában újdonság a Sauflon Clarity1day Multifocal. Új, havi használati idejű kontaktlencse a PureVision2 for Presbyopia, amelynek az az előnye, hogy három korrigálási tartományban ad éles képet: közelre, távolra és monitor távolságra. A kényelemérzést jelentősen javítja a nedvesítővel ellátott bliszteroldat és a vékony lencsedesign, amely a kategória legjobbja.

A látásvizsgálat nagyon fontos. Külön-külön állapítsuk meg a nyers és korrigált visust: távolra és közelre! Használjunk vörös-zöld tesztet a korrekt szférikus alap kiválasztásához! A lencsék felhelyezése egymás után, lehetőleg gyorsan történjen, mert nem előnyös, ha a monokuláris látóélességet a páciens a szemüveggel korrigált látásához hasonlítja. Ha binokulárisan nézetjük, multifokális kontaktlencsével a szemen, jó eséllyel nem veszi észre a látóélessége kisfokú romlását. A felülkorrekciót viszont – megint csak gyorsan – külön-külön kell elvégeznünk távolra és közelre. Ha szükséges, próbalencsét kell cserélnünk. A páciens kipróbálásra a lehető legjobban korrigáló lencséjét vigye el.

Elhúzódó lencseillesztések esetén segítségünkre lehet a dokumentáció. Minden lencsét, amelyet a szemre helyeztünk, fel kell jegyezni: hogyan látott vele a páciens távolra, közelre és lehetett-e felülkorrigálni? Csak a pontosan vezetett dokumentáció segíthet, ha a páciens kijelenti, hogy a „kettővel ezelőtti lencse lesz a megfelelő”.

A páciens informálása a kompromisszumokat illetően természetesen fontos.
Azonban nem mindegy, hogy mit mikor mondunk.

Ha motivált a páciens, azaz ő maga szeretné a kontaktlencsét, nyugodtan beszélhetünk a kompromisszumokról. A „hátrány”, „előnytelen”, „rossz”, „gyenge”, „kényelmetlen” szavak kerülendők, válasszuk a pszichológusok által régóta javasolt formát: a pozitív jelző tagadását.
Motivált páciensünk nem fogja feladni a lencseviselést csak azért, mert megtudja, hogy például rossz fényviszonyok közt gyengébb a látott kép minősége. Ha viszont a leendő lencseviselőnk még nem motivált, azaz mi ajánlottuk neki a lencsét, nem szabad a kompromisszumokról beszélni, csak akkor, amikor már látta, hogyan működik a lencse. Ha egy hypermetrópiás látását távolra és közelre is korrigáltuk lencsével, és ezzel ő is szembesült, örül neki, akkor és csakis akkor (a lencseillesztés végén) mondhatjuk el, hogy melyek lesznek a kompromisszumok. Hagyjuk, hogy kialakuljon a lelkesedés, illetve törjön meg a szkepticizmus. Ne mi legyünk a multifokális illesztés kerékkötői!

A lencseillesztési protokollokat természetesen ismerni kell. Irányadó, hogy a domináns szemet inkább távolra, a nem domináns szemet pedig közelre igyekszünk korrigálni. Először mindkét szemre multifokális lencsét illesszünk, és csak akkor cseréljük az egyik szemen egyfókuszú lencsére, ha elfogadhatatlan a látóélesség! Ne ijedjünk meg a magas addíciós igénytől: könnyen lehet, hogy egy 48-50 éves páciensnek +2,5D addíciójú lencsét kell illesztenünk, noha a szemüveg addíciója csak +1,0D. Ez a két korrigálási mód közti optikai különbséggel magyarázható.

A multifokális próbalencsekészlet nem létfontosságú, de nagyon előnyös. Általában 2-5 lencsepárt használunk fel. A próbalencsét maximum 7 napra adjuk oda. Igyekezzünk ütemtervet készíteni: ezt rohanó világunkban mindenki szereti. Az első kontroll 3-7 nap múlva, a 2. újabb 3-7 nap múlva, ekkor többnyire már rendelhető is a doboz.

Az ön-, a páciens- és a termékismeret között a saját személyiségünk teremti meg a kapcsolatot. Előnyös tulajdonságnak számít a jó kommunikációs készség, a gyors helyzetfelismerési készség, a nyitott, kötetlen gondolkodásmód. Ezek teremtik meg az alapot a kontaktlencsék hatékony, sikeres illesztéséhez. A fenti tulajdonságok fejleszthetők, akár az optikai üzletekben szerepjátékkal, akár szakmai rendezvényeken workshopokkal. Mindenki alkalmassá válhat a multifokális lencse sikeres illesztésére.

KÉPEK FORRÁSA: SHUTTERSTOCK

DR. TÖKÖL TAMÁS

Megosztás.

Comments are closed.