A terápiás kontaktlencse-illesztés újszerű megközelítése

0

Az elmúlt években a hazánkban is megjelent új lencsetípusok a terápiás lencseillesztés javallati körét kiszélesítették, így még több páciens tud kontaktlencsét viselni olyan alapbetegségekben is, mint a szárazszem-szindróma vagy a membránképződéssel járó szemhéjbetegségek.

A kontaktlencsék terápiás használata és előnyei régóta ismertek. A lágy kontaktlencse alatt gyorsabban hámosodik a szaruhártya hámhiánya. A lencsék mechanikai védelmet nyújtanak a szaruhártyának, amennyiben a rendellenesen álló pillák veszélyt jelentenek. A mechanikai védelem műtét után is kihasználható: a szaruhártya-átültetés vagy refraktív felszíni lézerkezelés utáni lágykontaktlencse-használat mára igen elterjedt. Kimutatták azt is, hogy a lágy kontaktlencsék jótékonyan hatnak a szaruhártya sebgyógyulására is.

optikai-magazin-terapias-kontaktlencseillesztes-3

A súlyos szárazszem-szindrómás beteg szemhéjszéle kiterjedten festődik lisszamin-zölddel, jól mutatva a mechanikus irritáció helyét

A súlyos szárazszem-szindrómás beteg szemhéjszéle kiterjedten festődik lisszamin-zölddel, jól mutatva a mechanikus irritáció helyét.
Továbbra is ellentmondásos a lágy kontaktlencsék szerepe a száraz szem (keratoconjunctivitis sicca) tüneteinek és panaszainak enyhítésében. A modern szilikon-hidrogél lencsék felszíne a viselési idő második felében (rendszerint késő délutánra) kiszáradhat, s ennek számos káros hatása lehet: a felső szemhéj kötőhártyája a pislogás miatti mechanikai károsodástól átalakulhat. Úgynevezett hám-metaplázia alakul ki, amelynek során a kötőhártya mucintermelő kehelysejtjeinek a száma radikálisan csökken.

Ez a háromrétegű, stabil könnyfilm kialakulása ellen hat, tehát végeredményben a szemszárazságot fokozza. Sok esetben azonban a súlyos szárazszem-szindrómában szenvedő pácienseknek enyhülést hoz a lágy lencse viselése, mivel a pislogás során keletkező lágy lencse-szemhéj kontaktus simább (és ezért kellemesebb érzetű), mint a szaruhártya-szemhéj kontaktusa. Ezek a páciensek a lágy lencsét terápiás javallattal viselik, természetesen nedvesítő cseppek használata mellett. A lencse anyaga, illetve – ha van ilyen – felületkiképzése nagy fontosságú. A puha és jól nedvesedő, valamint jó súrlódási együtthatóval rendelkező senofilcon-A megfelelő erre a szerepre. Szintén megfelelő a comfilcon-A és a lotrafilcon-B anyagból készült kontaktlencse is.

A kemény, gázáteresztő anyagból (RGP) készült kontaktlencséket terápiás javallattal korábban nem illesztettük. Ez a gyakorlat azonban az elmúlt években megváltozott. Hazánkban is megjelentek a sclerális kontaktlencsék, amelyek lényegesen nagyobbak a megszokott RGP lencséknél. Átmérőjük 14-23 mm-ig terjedhet és valóságos kupolaként hidalják át a szaruhártyát. 15 mm felett lehetséges olyan illesztés, hogy a kontaktlencse egyáltalán nem érinti a szaruhártyát, sőt a limbus területét sem. Kizárólag a perilimbális, azaz a limbus melletti ínhártyán (illetve kötőhártyán) támaszkodik, innen van a sclerális kontaktlencse elnevezés. A lencse alatti könnyréteg vastagsága mérhető az elülső szegmens OCT-vel vagy becsülhető az ismert kontaktlencse középvastagságához viszonyítva. Ennek a lencsetípusnak számos terápiás előnye van, amit a gyakorlati életben jól ki is használhatunk.

A kiszáradás elleni védelem.

Súlyos szárazszem-szindrómás beteg esetében, akinek a szaruhártyája annyira sérült, hogy a lágy lencsét sem tudja viselni annak irritáló volta miatt, megpróbálkozhatunk a sclerális kontaktlencse illesztésével. Az illesztésnél fontos, hogy a lencse valóban ne érintse a szaruhártyát, még a lencseviselés vége felé sem. Ismeretes, hogy a sclerális kontaktlencsék fokozatosan benyomódnak a támasztékul szolgáló puha kötőhártyába. 8 óra lencseviselés után a szaruhártyacsúcs-kontaktlencse távolság a felére csökkenhet. Ezt az illesztésnél be kell kalkulálni, továbbá ellenőrizni kell a pácienst minimum 8 óra lencseviselés után is. Ha a szemhéj-sclerális kontaktlencsefelszín interakciója tolerálható, a páciens alkalmas lesz a terápiás kontaktlencse illesztésére.

Mechanikai védelem.
A súlyos kötőhártya-membránképződéssel és szemhéjtorzulással járó betegségek (pl. Lyell-toxikózis, Stevens-Johnson-szindróma, oculáris pemphigoid stb.) olyan fokú szempillabefordulást is eredményeznek, hogy gyakran a szemhéj teljes hossza érintetté válik. A műtéti beavatkozás sajnos legtöbbször csak ront a helyzeten. A pillák dörzsölő hatását kivédő terápiás kontaktlencse többnyire szóba jön és hatékony is, amíg csak kisszámú pilla fordul be. Ha a szemhéjszél nagyobb része károsodik, akkor nem elég a maximum 15 mm átmérőjű lágy terápiás kontaktlencse. Lényegesen nagyobb felületen és ennek megfelelően nagyobb szemhéjszakaszon nyújt védelmet egy 20-23 mm átmérőjű sclerális kontaktlencse. Az illesztésnek itt többnyire az szab határt, hogy a fenti betegségekben intenzíven képződő váladék előbb-utóbb bejut a kontaktlencse alá és rontja a látást. Ilyenkor a sclerális lencsét ki kell venni és átöblítés után visszahelyezni.
A szaruhártya műtétei után kialakult irreguláris fénytörési hiba és a szemszárazság együttállása

A szaruhártya felszíni lézerkezelése, radiális keratotómiája (radiális szike-bemetszései), illetve transzplantációja után gyakran fordul elő irreguláris szemfelszín és szemszárazság is. Ezek súlyos foka és együttállása nagy kihívást jelent a kezelőorvosnak. Különösen igaz ez a szaruhártya-átültetés és a radiális keratotómia után, amikor újabb műtét vagy nem végezhető el, vagy nagyon kockázatos (esetleg a páciens nem akarja). Ilyen esetben a fénytörési hiba korrigálása és az irritatív panaszok megszüntetése (vagy elviselhetővé tétele) a sclerális kontaktlencse illesztésével egy lépésben történhet. Ebben az esetben kihasználható a merev RGP lencsefelszín nyújtotta szabályos törőfelület, amely a látás-rehabilitációért felelős. A folyamatos, 200-250 mikrométer vastagságú könnyfilmréteg pedig a szárazszem-panaszokat enyhítheti.
Mint látható, a kontaktológia fejlődik és olyan új lencsetípusok is megjelennek, amelyek terápiás alkalmazása bővíti az illesztés körét.

KÉPEK FORRÁSA: DR. TÖNKÖL TAMÁS

DR. TÖNKÖL TAMÁS

Megosztás.

Comments are closed.