Az Esélyt a szemnek! szemüveg-támogatási program legújabb állomása: Kishajmás

0

Kishajmás lakói nagy örömmel vették, hogy idén ők is bekerültek a Polgár Alapítvány „Esélyt a szemnek” projektjébe. Korábban már két alkalommal kapott a falu cipő- és tanszeradományt, ami nagy segítség volt a rászorulóknak az iskolakezdéskor. Most is nagy meglepetéssel fogadták, hogy valaki gondol a problémáikra, eddig senkitől nem kaptak ehhez hasonló segítséget. A 180 fős faluban 30 ember vehetett részt a programban. 

Az akcióban az eredeti 30 főből egyvalaki azért maradt ki, mert közben munkát kapott Budapesten és nem tudott megjelenni a vizsgálatokon (a helyére más került). Volt, akiről a vizsgálat során derült ki, hogy nincs szüksége szemüvegre, a fejfájós panaszai nem a szeme miatt vannak, erről kapott a szemészorvostól egy feljegyzést, amivel a háziorvoshoz mehet, az ő helyére is került egy új támogatott, akinek a régi szemüvegét sikerült letennie, mert kiderült, hogy már nincs szüksége rá. Volt, aki azért nem jött el, annak ellenére, hogy jelentkezett a programba, mert mint utólag kiderült, nem volt olyan ruhája, amiben szívesen eljött volna a vizsgálatokra, még annak ellenére sem, hogy a helyiek felajánlották, hogy az alapítvány által támogatott autóval odajuttatják. .

Azok, akik eljöttek, nagyon örültek az alapos szemészeti vizsgálat után kapott személyre szabott szemüvegeknek, voltak többen, akik távolra látáshoz és olvasáshoz is kaptak szemüveget. Az optikus gondos tájékoztatást adott az adományba kapott HOYA lencsék minőségéről és használatáról. Gyönyörű, modern szemüvegek készültek! Eddig az emberek jó része még a legegyszerűbb szemüveget sem tudta megfizetni, legtöbbjüknek bevásárlóközpontokban vásárolt néhány ezer forintos szemüvegük volt, amivel csak tovább rontották a látásukat. Volt, akinek már felírták a megfelelő szemüveget, de az optikushoz már nem jutott el, mert nem tellett rá. Most szívesen ismételte meg a vizsgálatot és két tökéletes szemüveg boldog tulajdonosa lett.

  • Többüknek jelentett nagy segítséget ez a program a munkájukban is, így jelentkezhettek például varrótanfolyamra. 
  • Egy apuka egyedül neveli a kisfiait, sofőr és már nagyon kellett volna szemészetre mennie, de nem engedhette meg magának a gyerekek ellátása mellett.
  • Egy fiatal anyuka azért volt nagyon boldog, mert mostantól tud minden este mesét olvasni az óvodás kislányának.

A falu lakossága nagyrészt munka- nélküli vagy nyugdíjas.

Aki tehette, már elment külföldre munkát vállalni, a rossz közlekedés miatt munkalehetőség sem nagyon van a közelben, a közmunkaprogramokba is csak néhányan tudnak bekapcsolódni, nagy a szegénység a faluban, így most a program sokuknak adhat lehetőséget arra, hogy igazán minőségi(bb) életük legyen.

A támogatottak száma: 30 fő
A támogatásként biztosított szemüvegek száma: 45 db
Szemüveglencse-adományozó: Hoya Kft.
Szemüvegkeret-adományozó: Licon Kft.
Önkéntes optika: Iris Optika, Komló
Önkéntes látszerész: Benke Pálné Marika és munkatársai
Együttműködő szemész szakorvos: Dr. Váczi Ilona
Helyi partner: Bán Mari (Kishajmási Csepp Tanoda, vezető)


				
								
							
Megosztás.

Leave A Reply