Az Esélyt a szemnek! szemüveg-támogatási program legújabb állomásai

0

Kántorjánosi

Kántorjánosi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Nyírségben található település. Településünkön magas a munkanélküliek, közmunkában foglalkoztatottak aránya (60-70%), ők azok, akik számára problémát okoz mindennemű látásjavító eszköz megvásárlása. Az emberek nem járnak szemészetre, mert tudják, úgysem képesek megvásárolni a szemüveget.
Az önök programja azért is nagyon hasznos volt, mert több embernél kiderült, hogy egyéb orvosi vizsgálatokra is szükségük van, két embernél szemészeti műtétet javasoltak. Mindkét esetben igyekszem az orvos utasításai alapján a szemészeti műtétre való eljutást is segíteni. A szemészeti vizsgálatra tízes csoportokban sikerült bejelenteni a korábban kiválasztott rászorultakat.
A szemészeten dr. Úr László nagy odafigyeléssel vizsgált meg mindenkit és megjegyezte, hogy nagy szükség lenne a gyerekek körében hasonló akciókra, mert sok gyerek szeme veszélyben van azért, mert a szülők képtelenek megvásárolni a szemüveget.

Mátészalkán több optika is üzemel, minket a Gyöngyszem Optika segített. Varga Angyalka, az optika tulajdonosa sok hasznos tanáccsal is ellátta az embereket, hogyan használják az elkészült szemüvegeket, mire figyeljenek.
A szemüvegkeretekkel mindenki nagyon meg volt elégedve, minden rászoruló az arcának és a dioptriájának megfelelő keretet tudott választani. Amikor elkészültek a szemüvegek, belekerültek a keretbe a lencsék, meglepődtünk, hogy milyen tiszta látást biztosítanak, egészen új élmény volt a piacon vásárolt kész olvasókhoz képest. Sokaknak elmúlt a fejfájása, szinte mindenkinek szüksége volt ugyanis távoli szemüvegre is. A kész szemüvegek átadása örömünnep volt a faluban, sírtak és nevettek egyszerre

Az akció lebonyolításáról tudósított a Mátészalka Televízió is.

Minden közreműködőnek köszönjük, hogy lehetőségünk volt részesülni ebben a felbecsülhetetlen értékű adományban!

A támogatottak száma:  30 fő
A támogatásként biztosított szemüvegek száma:   58 db
Szemüveglencse-adományozó:   Essilor Kft.
Szemüvegkeret-adományozó:   Licon Kft.
Önkéntes optika:   Györgyszem Optika, Mátészalka
Önkéntes látszerész:   Varga Angyalka és Kpodo-Tay Ildikó
Együttműködő szemész szakorvos:   Dr. Úr László
Helyi partner:   Rostás Gusztáv

Alsóvadász és Kázsmárk

A Szinva Optika Kft. egyszerre két település támogatását vállalta a 2018. első negyedéves időszakban. A szemüveglencséket a Hoya Lens Hungary Zrt. ajánlotta fel, a szemüvegkeret igényeket a Licon által felajánlott adományból tudtuk biztosítani. Alsóvadász és Kázsmárk kis falvak Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Szikszói járásában. Mindkét település Magyarország leghátrányosabb helyzetű településeihez tartozik, ezen a vidéken nehéz az élet
a családok nem tudják megoldani önerőből a szemüvegvásárlást, mindennapjaik a létfenntartás szorításában telnek.
A Magyar Optikus Ipartestület a Látásért Alapítványa és az Új Start Alapítvány  által biztosított szemüveg adományt minden esetben rászorulók kapták.
„El sem akartuk hinni, hogy mi ilyen értékes ajándékhoz juthatunk!” „Gyönyörű szemüvegeket kaptunk, amihez eddigi életünk során nem volt lehetőségünk hozzájutni.” „Az optikában olyan kedvesen bántak velünk, minden kérésünket igyekeztek teljesíteni, ez a hozzáállás nem mindennapi.” „ Kérem, hogy adják át azoknak, akik mindezt lehetővé tették, hogy az Isten áldja meg őket, nagy jót tettek, a mi kis falunkba egy kis időre beköltözött a jóság!”

A Szinva Optika két helyszínen várta az adományozottakat, közvetlen kapcsolatban álltak a Hoya-val, a munka gördülékenyen folyt, a szemüvegeket nagyon rövid időn belül elkészítették. Az optika munkatársai olyan szociális érzékenységről tettek tanúbizonyságot, amit tanítaniuk kellene! Segítségükkel a kázsmárki helyi koordinátor hirtelen megbetegedése sem okozott nagyobb fennakadást a program lebonyolításában.

Köszönet minden résztvevőnek!  

A támogatottak száma :  33 fő Alsóvadász, 27 fő Kázsmárk
A támogatásként biztosított szemüvegek száma :  47 fő Alsóvadász, 32 fő Kázsmárk
Szemüveglencse-adományozó :  Hoya Lens Hungary Zrt.
Szemüvegkeret-adományozó :  Licon Kft.
Önkéntes optika:  Szinva Optika Szikszó
Önkéntes látszerész:  Rusz István és munkatársai
Együttműködő szemész szakorvos:  Dr. Zsisku Enikő
Helyi partner:  Ganyi Irén – Alsóvadász, Balogh Tibor – Kázsmárk

Megosztás.

Leave A Reply