Azurák Csaba: Szeretem a választékos, elegáns kereteket

0

Negyven fölött előbb-utóbb mindenki szemüveges lesz – mondta egyszer Azurák Csaba orvos barátja. A TV2 ismert műsorvezetője számára azonban ez nem újdonság, ő gyerekkora óta szemüveget visel.

Először óvodásként volt szüksége rá, hogy korrigálja a szemtengelyferdülést: az egyik szemét letakarták, hogy a másik „helyre dolgozza” magát. Az első iskolai években még elvolt szemüveg nélkül, de ahogy telt–múlt az idő, Csabának egyre közelebb kellett ülnie a táblához. Idővel el kellett fogadnia, hogy állandóan viselnie kell a szemüveget.

Ráadásul sporttagozatos iskolába járt, focizott és kosárlabdázott. Mivel akcióban veszélyes volt szemüveget hordani, Csaba kénytelen volt letenni és hunyorogva játszani. A nyolcvanas évek elején még alig akadt, no meg drága is volt Magyarországon a kontaktlencse. „Amióta elérhetővé vált az egynapos lencse, ezt hordom sportoláshoz” – jegyzi meg a műsorvezető. – „És persze nyáron, a strandon is ez a viselet a praktikus” – teszi hozzá.

Sokáig csak egy szemüvege volt Azurák Csabának: azt hordta mindig és vigyázott rá, nehogy eltörjön. Csak amióta – ahogy mondja – képernyőn van, visel többet. Kezdetben a stílustanácsadók segítettek neki a választásban. Mára már tudja, hogy a sötét, nem túl vastag keret áll neki a legjobban, ez illik leginkább a személyiségéhez, a karakteréhez. Manapság már több helyen tart pótszemüveget: egyet otthon, egyet a kocsiban, egyet a munkahelyén, nehogy probléma adódjon.

Legfeljebb négy-öt évente vált, mert ebben – ahogy fogalmaz – elég konzervatív. Nincs megszokott helye, szinte mindig máshol választ keretet. Orvoshoz azért sűrűbben jár.
A gyerekeket leszámítva, a családban már majdnem mindenki szemüveges: a szülők, a nagyszülők és a felesége, Gréti is. A kislányaik, Zsófi és Hanna viszont még szemüveg nélkül szaladgálnak. De ha egyszer úgy hozza a sors, hogy szemüveget kapnak, akkor sincs baj. Voltaképpen nincs jelentősége – véli a TÉNYEK műsorvezetője.
Hiszen ma már tudja, hogy a szemüveget nem kell szégyellni, olyan, mint a ruha, amely öltöztet, stílust ad.

Megosztás.

Comments are closed.