Barabás Éva – Ismert szemüvegesek

0

Az aktuális hírekkel, valamint a szívmelengető élethelyzetek bemutatásával kerül a Fókuszba nap mint nap. Az SOS Gyermekfalu nagyköveteként életében fontos szerepet tölt be a jótékonykodás, valamint a prevencióban való részvétel, például a látás esetében. Hogy lehet az, hogy a kamerák kereszttüzében nyoma sincs szemüvegnek, miközben valójában viseli, – megtudhatjuk a Fókusz szerkesztő-műsorvezetőjétől, Barabás Évától.

Az a hír járja, hogy időnként viselsz szemüveget, mi, nézők azonban ezt mégsem érzékeljük. Hogy is van ez?

Olvasáshoz használok szemüveget. 2-3 éve vettem észre, hogy én is nyújtott karral kezdek használati utasításokat olvasni. Emlékeztem, mennyire nevetséges, amikor az embereknek nem elég hosszú a karja, hogy lássák az üzenetet a mobiljukon vagy a mosási tanácsokat a szennyes ruhákon. Egyik ismerősöm akkoriban újságolta, hogy képzeljem el, hatalmasak lettek a betűk, amióta szemüveget használ és a feje sem fáj. Felpróbáltam az okuláréját és megvilágosodtam. A szemorvos látásvizsgálatkor azt mondta, szerencsés vagyok, mert a látásromlás általában negyven körül indul. Illetve, hogy távolra még mindig úgy látok, mint egy vadászpilóta. 

Amióta viseled, tapasztalsz látásromlást vagy stagnál a dioptriaszámod?

Kezdetben csak akkor vettem fel a szemüveget, amikor fáradt voltam, vagy a fényviszonyok nem voltak ideálisak. Most ott tartok, hogy cserélnem kell, magasabb dioptriájú olvasószemüvegre kell váltanom.

Milyen gyakorisággal veszel részt szemészeti szűrésen?

Amíg semmiféle panaszom nem volt, egyáltalán nem jártam. Úgy érzem, mostantól gyakoribbá válik, mert ha valami elindult, akkor az nem áll meg egy darabig.

A te esetedben a szemüveg magabiztosságot adott vagy inkább introvertálttá tett?

Egyelőre a nyilvános szereplések előtt arra kell gondolnom, amire korábban soha: az esetleg felolvasandó szövegnek elég nagy betűmérettel kell elkészülnie, vagy arra, hogy a szemüvegem honnan és hogyan veszem majd elő. Egyáltalán hogy nálam kell lennie, amikor szükségem van rá!

Refletorfény, kamerák, folyamatos monitorozás. Hogyan tudod megóvni a szemedet a mindennapi káros hatásoktól?

Próbálok eleget aludni, a szabadban lenni és ilyenkor távolba nézni. Még gimisként tanultam egy kis szemtornát, azt is gyakorlom időnként. És szükségem lesz egy jó, monitorhoz való szemüvegre.

A teljes interjúban Barabás Éva arról is mesél, érte-e már kellemetlenség a látásromlása miatt, valamint elmondja azt is, milyen típusú kereteket részesít előnyben. Az írás az Optikai Magazin legutóbbi, decemberben megjelent számában olvasható. 

Megosztás.

Leave A Reply