BCLA 2015, Liverpool

0

Beszámoló a Brit Kontaktlencse Társaság idei kongresszusáról, amely tartogatott meglepetéseket, elsősorban a speciális lágy és multifokális kontaktlencsék terén

Európa kontaktlencse-illesztéssel foglalkozó legnagyobb kongresszusa a BCLA (British Contact Lens Association, Brit Kontaktlencse Társaság). Évek óta Manchester és Birmingham osztozott a házigazda szerepén, ám idén szerencsére új helyszínt választottak: Liverpoolt. A város világörökséghez tartozó dokkrendszerében kialakított konferenciaközpontban, a Liverpool Arénában rendezték meg. Liverpool az angol rockzene bölcsője is: innen indult el a Beatles, s az első kongresszusi napon a szomszédos arénában Paul McCartney tartott fantasztikus koncertet…

A kongresszust hagyományosan nagy érdeklődés övezte. Ezt jelzi, hogy egyre több tengeren túli kiállító tartja érdemesnek, hogy részt vegyen rajta. A szakmai program öt részre tagolódott: a rövidlátóság problematikája, gyakorlati vitanap és workshop az általános kontaktlencse-illesztésről, üzleti szekció, gyors (rapidfire) előadások vegyes témában és továbbképző előadások.

Nagy érdeklődés kísérte James Wolffsohn és Ian Cameron vitafórumát a kontaktlencse drop out problémaköréről. James gyakorlati illesztőként a praxis hatékonyságát és az üzleti szempontokat, míg Ian klinikusként a biztonságosságot és a magas szakmai hátteret tartotta elsődlegesnek. Abban megegyeztek, hogy a lencseviselés abbahagyását a szaktudás és a megfelelő lencseválasztás akadályozhatja meg.

Az üzleti szemlélet és a kontaktlencse-illesztés összehangolásáról tartott előadást Peter Ivins (Achieving succes in contact lens practice in the digital age). A skót eladási szakember szemléletes példákkal fűszerezve mutatta be a praxis hatékonyabbá tételének lehetőségeit. A New York-i Jastin Bazar, az optikai piac marketing szaktanácsadójaként a kommunikációról és az internetes forgalmazás elleni harcról beszélt (The impact of online shoppers).

optikai-magazin-bcla-2015-liverpool-02

Peter Ivins előad

Pat Caroline (USA) a tórikus RGP-lencse illesztéséről beszélt. Hangsúlyozta, hogy topográf nélkül nem lenne szabad RGP-lencsét illeszteni, hiszen keratorefraktométerrel csak a szaruhártya centrális 3 mm-ét tudjuk megvizsgálni. Véleménye szerint két dioptria fölött mindenkinek tórikus, hátsó felszínű lencsét kellene illeszteni.

Külön szekció foglalkozott a sclerális kontaktlencsék illesztésével. Jason McMahon a Scleral lens complications  című előadásában foglalta össze a tudnivalókat. Újdonság e téren nem hangzott el.

Lynette Johnson a sclerális lencsék terápiás felhasználásáról tartott előadást. Ugyanebben a témában Las Vegasban, az idei GSLS kongresszuson hazánkat egy poszter-prezentációval képviseltük, így külön öröm volt látni, hogy a terápiás felhasználás valóban terjed. Az előadás legérdekesebb pontja az volt, amikor bemutatta, hogy a szaruhártyahegek jelentős részben csökkenhetnek a sclerális lencse használata során.

A termékek körében jelentős újdonság idén sem adódott. A multifokális lágylencse-piacon jelent meg a Safilens cég 1 day Presbio nevű kontaktlencséjével, amely az első, nem gyűrűszerűen változó törésmutatójú anyagból készített lencse. A kontaktlencse a sztenopeikus réshez hasonlatosan inkább a mélységélesség növelésén keresztül javítja a közellátóságot. Egy próbalencsesort máris szereztünk, a kezdeti tapasztalatok meglehetősen biztatóak alacsony és közepes addíciós tartományban.

KÉPEK FORRÁSA: DR. TÖNKÖL TAMÁS, BCLA
SZERZŐ: DR. TÖNKÖL TAMÁS

Megosztás.

Comments are closed.