Checkup – új okostelefonos alkalmazás a látás egészségéért

0

Írtunk már korábban is hasonló kezdeményezésekről: a Samsung színtévesztőknek készített applikációt, de olyan alkalmazás is készült már, amely az egészséges olvasótávolság betartásáért felelt. 

Ezúttal olyan pácienseknek készült app, akik időskori makuladegenerációban vagy diabéteszes retinopátiában szenvednek; ők a Checkuppal tesztelhetik könnyedén a látásukat. Az eredmények azt mutatják, hogy a tesztek egyenértékűek a kórházi látásvizsgálatokkal – ez a 2017-es AAO-ban közzétett kutatásból derült ki, amelyet az American Academy of Ophthalmology 121. éves találkozóján hoztak nyilvánosságra. 

Az applikáció első sorban azt a célt szolgálja, hogy a betegek aktívan foglalkozzanak az egészségükkel, hogy rászoktassa őket arra, hogy adatot gyűjtsenek az aktuális állapotukról abban a tempóban, amit a szemészük meghatároz. A Checkup hangüzenetet küld, ha esetleg a páciens elfelejti rögzíteni az adatait, így biztosan nem marad ki egyetlen viszgálat sem. Az app az eredményeket azonnal továbbítja a felhőalapú tárehelyre, így az orvos bármikor megnézheti, visszakeresheti őket. Ha a szemész romlást érzékel, azonnal fel tudja venni a kapcsolatot a betegével, nem kell a kivárniuk a szokásos vizsgálati periódusokat. A legkisebb változást is hamar fle tudják mérni.

A tesztidőszakban az észak-karolinai retinakutató intézet munkatársai 27 beteget viszgáltak két hónapon keresztül. Arra voltak kíváncsiak, hogy az app otthoni környezetben ugyanolyan jól tudja-e monitorozni a páciensek látását, mint a szemészeten.

A betegek, miután otthonukban tesztelték a látásukat, a szemészeten is elvégezték rajtuk a vizsgálatokat. Az eredmények szinte teljesen egybevágtak látásélesség- és látótértesztek esetében is. Minden tesztalany kiemelte pozitívumként azt is, hogy az alkalmazás használata nagyon egyszerű, és nem vesz el sok időt a vizsgálat. 

Azoknak, akik időskori makuladegenerációban vagy diabéteszes retinopátiában szenvednek gyakran kell Amsel-rács tesztet végezniük, hogy mielőbb kiszűrhessék az esetleges látásromlást, és még időben tudják kezelni azt. Ha jól használják a tesztet, az megmutajta, hogy a szem melyik pontján van probléma a látással. A kutatások azt mutatják, hogy kórházi környezetben sokszor előfordul, hogy a betegek nem megfelelően végzik el a tesztet. Az applikáció erre is ad alternatívát: papír helyett egy piros fényt villogtat, amit egyszerűen, ujjbeggyel lehet lekövetni. Ezzel a módszerrel sokkal több az eredményes vizsgálat. 

“Nagyon izgatottak vagyunk! A technológia által egyre kifinomultabb módszereink vannak a páciensek kezelésére.” mondta Rahul N. Khurana, M.D., az egyik vezető kutató. “Egyre nagyobb mintán látjuk, hogy a korábbi számításaink mind helyesnek bizonyultak. Továbbá az is nagyon bíztató, hogy a pácienseknek is egyre több lehetőségük van arra, hogy vigyázzanak egészségükre.” 

Forrás

Kép: pexels.com

Megosztás.

Leave A Reply