Eléggé ismered a vevőidet?

0

Poller Roland nevével nemrég egy magángyűjtemény miatt találkozhattunk, most viszont más vizekre evezünk. Az alábbi cikkből megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük meg jobban vevőinket, milyen kérdések segíthetnek nekünk abban, hogy jobban felmérjük igényeiket. Hasznos tanácsok, még profiknak is:

A látszerészetbe látogató vásárlók jelentős része személyre szabott kiszolgálásban szeretne részesülni, nekünk pedig kötelességünk ennek eleget tenni. Ahhoz, hogy megtalálhassuk a vásárló számára a tökéletes megoldást, elengedhetetlen, hogy kérdéseket tegyünk fel. A cél az, hogy pontosan mérjük fel az igényeket, és kihozzuk a helyzetből a maximumot.

Egy kinyúlt pulcsiból és egy gyűrött zacskóból arra következtethetünk, hogy az éppen betérő vásárló még az akciós szemüveg árából is alkudni szeretne. De mi van akkor, ha kiderül, hogy a szatyorban nem kevés pénz van, amit a kedves vevő egy csúcsminőségű multifokális lencsére szeretne “beváltani”? Roland már járt így, ezért azt tanácsolja: ne ítélj elsőre! Sosem tudhatod.

Az alapvető igényeket felmérő kérdések mellett érdemes kideríteni azt is, hogy

a vásárló honnan értesült az aktuális akcióról,

vagy ajánlotta-e neki valaki az üzletet. A válaszokat ajánlatos feljegyezni, hogy időről időre fel tudjuk mérni, mely úton érkezett a legtöbb vevő. Hamar ki fog rajzolódni, mire érdemes jobban figyelni, mit érdemes elhagyni.

Törekedünk kell arra is, hogy a vevőkből

elektronikus adatbázist építhessünk,

ugyanis ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy visszatérő vásárlókat szerezzünk. Költséghatékonyabb olyat benntartani a rendszerben, aki már biztosan érdeklődött a szolgáltatásunk iránt. Hírlevelekkel el tudjuk juttatni hozzá aktuális akcióinkat, amelyre már nehezebb lesz nemet mondaniuk.

Persze sok munka kialakítani egy működőképes rendszert, de ha nem hanyagoljuk el, nagyon eredményes lehet.

További hasznos tanácsokért olvassa el a teljes cikket az Optikai Magazin tavaszi számában!

Kép forrása: https://www.pexels.com/photo/macbook-pro-beside-black-framed-eyeglasses-on-brown-wooden-surface-187107/

Megosztás.

Leave A Reply