Emmi néni száz éve Beszélgetés Brassai Józsefné látszerésszel

0

Csupán szűk másfél éve hagyta abba a munkát, így összesen 78 évet dolgozott egy helyen, a Libál Optikában Brassai Józsefné. A most száz éves Emmi nénit időnként még most is behúzza a szíve az üzletbe, ahol, ha bírná a lába, ott állna rendületlenül a megfakult, az 1850-es évekből való zöld fapult mögött, hogy istenhoztával fogadja az ajtón belépőket. Interjú.

Emmi néni az első világháború idején született, ötödik gyerekként. Hiába volt édesapja az iskolaigazgató, ínséges idők voltak ezek: azért, hogy egyáltalán életben maradhasson, „Liga gyerekként” (a Gyermekmentő Liga segítségével) Belgiumba került, majd Svájcba, de végül hazajött. Rosszul beszélt magyarul, szakmája nem volt, de egyszer, amikor édesapja szemüvege eltörött, megjavíttatta, és megtetszett neki a dolog. Tandíjra nem futotta, így végül ajánlással került be Libálékhoz. Nem nőnek való szakmának tartották a látszerészséget, ugyanis akkoriban komoly fizikai erőt igényelt és jó formaérzék is kellett ahhoz, hogy az ember a csiszolókövön megfelelőre formázza a lencsét. Emmi néni viszont kiállta a próbát.

A második világháború közeledtével nagyon megnőtt az üzletben a forgalom, az optikán kívül akkor még esőmérőt, szélsebességmérőt és fokolókat is árultak. Emmi néni ekkor lett az üzlet vezetője, nyugdíjas édesapját és családját neki kellett eltartania. Aztán az ostrom ideje alatt szörnyű trauma érte, az óvóhelyen háromemeletnyi törmelék szakadt Emmi nénire, újra kellett tanulnia járni.

„Ha megtapintom, még most is érzem a hajam alatt a sérüléseket. A Mester utca 5-ben, ahol laktunk, ott történt. Aztán a háború után megismerkedtem a férjemmel, aki csodálatosan jó ember volt. Azt hiszem, jobb, hogy a sérüléseim miatt nem lett gyermekünk, bár én is nagyon vágytam családra. De tudja, olyan sok tragédiát láttam, annyi fájdalommal szembesültem a pult mellett, hogy az ember nem is hinné. Sokan jöttek ide segítségért olyanok, akiknek hibás gyerekük volt, és attól teljesen tönkrementek. Úgyhogy hál’ Istennek nem volt gyermekáldás nálunk. A férjem sokat üldögélt abban a pult előtti hintaszékben, amikor késő estig dolgoztam. Örült a munkámnak, meg nem is.”

És ez még csak a töredéke ennek a lenyűgöző és fantasztikus életútnak. A teljes interjúban Emmi néni elmeséli életének további részleteit, továbbá a Libál családról is megtudhat érdekességeket. Regős Zsuzsa interjúja a legújabb Optikai Magazinban olvasható!

Megosztás.

Leave A Reply