Innovatív védelmi megoldások kis üzletek számára

0

Az utóbbi időszakban elsősorban a trafikok sérelmére elkövetett bűncselekmények kerültek az érdeklődés középpontjába, pedig sok más kis üzletben, például ékszerboltokban is követnek el rablásokat, illetve betöréseket.
Az optimális és hatékony védelmi rendszer kialakítása ezekben az üzletekben több ok miatt sem egyszerű feladat.

    Lássunk csupán két egyszerű érvet:
  • A kisebb üzletekben csupán fajlagosan magas beruházási összeggel lehet hatékony és professzionális biztonságtechnikai rendszereket felszerelni. A tulajdonosok anyagi korlátaik miatt igen gyakran kénytelenek kompromisszumos megoldást választani, ami sajnos többnyire a biztonsági szint rovására megy.
  • Az is nyilvánvalóan érzékelhető a bűnügyi jelentésekből, hogy a bűnözők egyre profibb és agresszívabb módszerekkel lépnek fel. Ma már az öt-tíz évvel ezelőtti, úgynevezett hagyományos biztonságtechnikai megoldások nem mindig kellőképp hatékonyak.
    Ahogyan a bűnözés folyamatosan „fejlődik”, változik, a vagyonvédelmi szakma is folyamatosan igyekszik lépést tartani a fejleményekkel – sőt, a profik igyekeznek lépéselőnyhöz jutni. Egyidejűleg kell gondoskodni az eladók testi épségéről és az anyagi javak, elsősorban a készpénz megóvásáról, de a biztonsági berendezésekre szánt összeg többnyire korlátozott. A védelmi berendezéseknek könnyen kezelhetőeknek kell lenniük, és úgy kell kialakítani őket, hogy kizárólag a bűnözőket riasszák el.
  • A rablásokat nem könnyű megelőzni, de a beléptetést ma már bármelyik kis üzletben könnyen lehet vezérelni. Egyre több üzlet és bankfiók alkalmazza már e módszert, amely első pillantásra nem tűnik igazán udvarias megoldásnak, hiszen a belépni kívánó személy néhány másodpercig kénytelen az ajtó előtt várakozni. Egyes bankfiókokban a bejárati ajtó folyamatosan zárva van, mindig a biztonsági őr nyitja ki manuálisan. Kivéve, természetesen, ha egy símaszkos rabló áll fegyverrel a bejárat előtt. Más üzletek video-kaputelefon segítségével nyitják ki az ajtót a tisztességes vásárlók számára. Természetesen az üzletekben felszerelt kamerarendszerek is átalakíthatók a beléptetés támogatása céljából. Ennyi kis „áldozatot” megér a tisztességes vásárlók részéről az ügy, ha ezzel hozzájárulhatnak a közbiztonsághoz. Nyilvánvalóan ezzel a megoldással nem garantálható a tökéletesen biztonságos beléptetés, mert ahhoz fémérzékelő is szükséges lenne, de az egyértelműen rablásra készülő, arcukat elrejtő személyeket így is ki lehet szűrni.
  • A rablások a legprofibb beléptetés esetében sem zárhatók ki tökéletesen. Vannak ugyanis olyan „arcátlan” rablók, akik egyáltalán nem szívbajosak, s arcukat nem elrejtve lépnek be kis üzletekbe. A hagyományosan magasan elhelyezett kamerák igen gyakran rögzítenek kevéssé használható képeket a gyakran eleve lehajtott fejjel belépő bűnözőkről. Egy rejtett minikamera, amely 45⁰-os szögben van elhelyezve a pénztárgép mellett, használható, igen közeli képeket képes rögzíteni a rabló arcáról. A rablók viselkedése ugyanis könnyűszerrel modellezhető. Azonnal a pénztárgép mellé lépnek és fenyegetéssel arra szólítják fel az eladót, hogy adja át nekik a bevételt. A rejtett kamerák nem 2-3 méter, hanem 60-80 cm távolságból készítenek lényegesen jobb minőségű és látószögű felvételeket.
  • Harmadik megoldásként egy viszonylag új megoldást kínálok: a füsttel történő elárasztást. Azonnal le kell szögeznem, hogy bevizsgált módszerről van szó, a füst semmilyen egészségügyi károsodást nem okoz. Az ezzel kapcsolatos figyelemfelkeltő felhívást ki is kell függeszteni az üzlet bejáratánál – jól látható helyen. Felszerelését elsősorban bezárt üzlethelyiségekben javasoljuk. Személyesen teszteltem a berendezést, a riasztójelzéstől számított néhány másodperc múlva az ember csupán a saját kezét és testét látja. Aki ilyen helyzetbe kerül, az csak a menekülésre tud koncentrálni. Olyan aktív védelmi megoldást jelent, amelyből a jövőben sokkal több és még fejlettebb eszköz kerül majd forgalomba.

A vagyonvédelem fejlődése egyre inkább az innovatív és kreatív megoldások felé irányul, hogy megfelelő hatékonysággal legyen képes megelőzni a bűncselekményeket. A hagyományos riasztó- és kamerarendszerek önmagukban ma már nem feltétlenül elégségesek. A biztonsági mérnökök személyes kreativitása, leleményessége nagyon sok hozzáadott értéket jelenthet a felhasználók számára. Természetesen a mechanikai védelem fontosságáról sem szabad megfeledkezni, mert a betörők igen gyakran szinte minden ellenállás nélkül tudnak behatolni kis üzletekbe.

A vagyonőrök foglalkoztatásáról a kis üzletek szinte azonnal lemondanak. Pedig létezik olyan költséghatékony megoldás, amelyet jó szívvel tudok ajánlani bárkinek. Ha legalább tíz, egymáshoz közeli üzlet tulajdonosa képes összefogni, akkor igénybe tudnak venni egy felkészült vagyonőrt, aki mindig a helyszínen tartózkodik. Random rendszerben jelenik meg a különböző üzletekben, hogy jelenlétével is demonstrálja a biztonságot. Támadás esetén szinte másodperceken belül az adott bűncselekmény helyszínére tud sietni, hogy visszatartsa az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig. Egy ilyen szolgáltatásnak preventív jellege is van, és üzletenként nem kerül többe havi 25-30 ezer forintnál.

optikai-magazin-innovativ-vedelmi-megoldasok-kis-uzletek-szamara-02

Mik az előnyei az intelligens kamerarendszereknek?
1. A hagyományos rendszerek esetében többnyire drága időnket arra pazaroljuk, hogy a megtörtént káresemények képeit keressük vissza – utólag – és azt elemezgetjük. Az intelligens rendszerek azonnali értesítést küldenek az operátornak vagy a tulajdonosnak olyan releváns eseményekről mint például kerítés (vonal) átlépés, vagy tárgy elmozgatása (lopási kísérlet)! Ez az értesítés akár okostelefonra is érkezhet. Így módunkban áll a káreseményeket megelőzni!

2. Az intelligens szoftver (algoritmus) lényegesen magasabb biztonsággal detektál releváns eseményeket, mint akár a legéberebb operátor! A rendszámfelismerő rendszerek közel 100% -os pontossággal működnek, de a bóklászó személyeket felismerő algoritmus is közel 80%-os biztonsággal azonosítanak be olyan személyeket, akiket célszerű ellenőrizni! Egy bevásárló központ mélygarázsában bóklászó személy igen komoly valószínűséggel a kedvező lehetőségre vár. A legképzettebb és felkészültebb operátor sem képes olyan figyelmi koncentrációval és hatékonysággal detektálni releváns eseményeket, különösen hosszabb időszak alatt és nagy számú kamera kép esetében.

3. Az intelligens rendszerek adatforgalmi költsége lényegesen olcsóbb, mert kizárólag akkor kezdenek el képeket továbbítani és rögzíteni amikor valamilyen esemény, például mozgás történik. (Egyébiránt csak a programozás szerinti időközönként, például percenként rögzítenek felvételeket.)

4. Az intelligens kamerarendszerek képminősége általában sokkal jobb, következésképpen személyek vagy tárgyak beazonosítása, felismerése lényegesen hatékonyabb és biztonságosabb.

KÉPEK FORRÁSA: SHUTTERSTOCK

KINCS ISTVÁN

Megosztás.

Comments are closed.