Meghívás együttműködésre

0

Az „Esélyt a szemnek” projekt hosszútávú együttműködés a MOI A Látásért Alapítvány és a Polgár Alapítvány között, ezért most célzott felhívást intéz a Látásért Alapítvány a projekt működtetése érdekében az olvasókhoz.

A Magyar Optikus Ipartestület, a Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány és a Polgár Alapítvány közös programja az Esélyt a szemnek! elnevetésű szolidaritási kezdeményezése azzal a céllal jött létre, hogy hátrányos helyzetű embereknek szemüveget biztosítson.

2017-ben a Projekt elnyerte a legmagasabb szakmai díjat, amit társadalmi tevékenységért ma Magyarországon kapni lehet, a Civil Díjat. Ez is azt mutatja, hogy olyan fontos társadalmi problémára sikerült választ találni, amiben részt venni fontos dolog.

Ma Magyarországon nincs szociális alapon működő szemüveg támogatási program, ami 3,5 millió embert érint. Ők azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy piaci áron saját recept alapján szemüveget készíttessenek maguknak, ha arra szükségük van. A világátlaggal számolva, minden harmadik embernek van valamilyen látásproblémája, így elmondható, hogy 1,16 Millió ember él közöttünk, aki nem élhet az éleslátáshoz való jogával, mely elengedhetetlen az iskolai és munkahelyi teljesítéshez, vagy „csupán” a teljes élethez. A társadalmi létra mentén lefelé haladva fokozatosan rosszabbak az életkilátásai az alacsonyabb státuszú csoportoknak, ők azok, akik közel 10 évvel hamarabb halnak meg, mint az átlag, az egészség-egyenlőtlenség őket sújtja leginkább. A társadalmi státusz alapján képzett öt osztály (elit, értelmiségi, szellemi, szakmunkás, szakképzetlen) közül Magyarország lakosságának közel a 37%-a a legalsó osztályba tartozik, ami 16 százalékponttal magasabb az EU15-országok és több mint 11 százalékponttal magasabb Lengyelország, Csehország és Szlovákia átlagánál. Tehát látszik, hogy az egészség-egyenlőtlenség területén van min dolgozni, mi a látáshoz való joggal foglalkozunk.

Az „Esélyt a szemnek” projekttel egy civil forprofit összefogásra épülő, szemüveg támogatási modellt sikerült letenni az asztalra. A projekt komplexitása abban rejlik, hogy a projektfolyamatban minden szereplő igényeit figyelembe tudjuk venni, azokra gyorsan reagálva képesek vagyunk az optimális hatás elérésére. Ez a projekt igények találkozása, igény a támogató és a támogatott részéről a Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítványnak és a Polgár Alapítványnak ebben a folyamatban az a dolga, hogy kitalálja, milyen módszer mentén válhat ez a kapcsolat sikeressé. Az adományozói projektjeinek sajátossága, hogy igyekszik a szereplőket bevonni a folyamatokba, ezzel egy új adományozói és adományozotti státuszt teremtve bevezetni egy másfajta kríziskezelő eljárást (adományozói kultúra fejlesztés).

Hiszünk abban, hogy igazán sikeres adományozói folyamatok bemutatásával újra motiválhatóak lesznek a potenciális támogatók, akik az elmúlt időszakban elveszítették a bizalmukat az adományozó szervezetekben, továbbá a támogatottakat „felnőttként” kezelve bevezethetünk egy új minőséget az adományozásban.

Távlati célunk, hogy havonta legalább 100 embernek biztosíthassunk ingyen, adomány szemüveget, ehhez is keresünk most támogatókat. Ehhez szükségünk van szemüvegkeret, szemüveglencse (raktári készlet), szolgáltatás felajánlására, továbbá adminisztrációs és szociális szakmai feladatok ellátására pénzben nyújtott támogatásra!

Az Esélyt a szemnek program csak az egyike a Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány tevékenységeinek, tevékenysége során különös figyelmet fordít az alábbiakra:

„- a gyengénlátók iskolájának segítségére és támogatására,

– kezdő ipartestületi tagok támogatására,

– szakmai fejlődés, tudásszint fejlesztése érdekében tanulmányutak támogatására,

– nemzetközi szakmai rendezvényeken, továbbképzéseken való részvétel támogatására,

– tanuló képzés során ösztöndíj fizetésére,

– nemzetközi tanulmányi út támogatására,

– orvosi, egészségügyi felvilágosító munkára és az ezzel kapcsolatos reklám, propaganda tevékenységre,

– nemzetközi csereképzés keretén belül tanulók külföldön való oktatására vagy nyári gyakorlaton való támogatására,

– pályázatok, ösztöndíjak kiírására a képzésben résztvevő oktatók és tanulók számára a Kuratórium és az Alapítványhoz adománnyal csatlakozók által meghatározott feltételek szerint”( részlet az Alapítvány alapító okiratából)

A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítványnak minden eddigi felsorolt célja mellett a legfőbb küldetése a szakma összefogása, mozgósítása és támogatása. Hiszünk abban, hogy közös erővel hatással lehetünk a világra, jobbá tehetjük azt, akár szociális, akár egészségügyi, akár szakmai területen!

A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány felkínálja a MOI tagság számára, hogy tanácsot ad a cégeknek társadalmi felelősségvállalás (CSR) ügyekben, megalkotja azok CSR stratégiáját, marketing és PR támogatást biztosít.

A céljainkhoz kapcsolódó szervezetek az alábbi címeket kaphatják:

Státusz Támogatás mértéke
Arany Fokozatú Támogató 1Millió Ft feletti éves támogatás esetén. A támogatás nyújtható pénzben, tárgyban és szolgáltatásban
Ezüst Fokozatú Támogató 1Millió Ft és 500 Ezer Ft értékű éves támogatás esetén.

A támogatás nyújtható pénzben, tárgyban és szolgáltatásban.

Bronz Fokozatú Támogató 500 Ezer Ft és 250 Ezer Ft közötti éves támogatás esetén. A támogatás nyújtható pénzben, tárgyban és szolgáltatásban
Kiemelt Támogató 250 Ezer – 100 Ezer Ft közötti éves támogatás esetén. A támogatás nyújtható pénzben, tárgyban és szolgáltatásban.
Támogató 100 Ezer Ft alatti éves támogatás esetén. A támogatás nyújtható pénzben, tárgyban és szolgáltatásban.

A média megjelenésekben az internetes felületeinken megkülönböztetett figyelmet szentelünk a támogatóinknak. A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány vállalja, hogy logóval reklámlinkkel együtt megjeleníti a támogatókat a kiadványaiban, melyek lehetnek nyomtatottak, vagy elektronikusak.

A Támogatók kihelyezhető plakettet kapnak. A Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány CSR stratégiai partnerséget kínál, azoknak a támogatóknak, akik erre igényt tartanak.

A Támogatók részletes tájékoztatást kapnak a nyújtott támogatás hasznosulásáról, az elért eredményekről és a hatásukról. A Támogatók meghatározhatnak egyéni érdekeik mentén támogatási területeket, pl. kiemelten támogatni szeretne a saját szívügyének megfelelő társadalmi csoportot, vagy egészségügyi fejlesztést, gondozást az Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány partnerként megvalósítja az elképzelést, ellátja az operatív feladatokat.

Csatlakozzon hozzánk és segítsen megvalósítani céljainkat, melyek remélhetőleg, az Önök céljaival is összhangban vannak! Kérjük, hogy tegyen javaslatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnánk támogatni az önök Társadalmi felelősségvállalás törekvéseit a felsoroltakon kívül! Mutatkozzon felelősnek társadalmi kérdésekben, javítsunk közösen a világon!

Köszönettel:

Magyar Optikus Ipartestület A Látásért Alapítvány Kuratóriuma

https://moi.hu/alapitvanyunk

Letölthető csatlakozási szándéknyilatkozat

Szőke Zsuzsa kuratóriumi tag segít a további kérdésekben

latasertalapitvany@gmail.com

Tel.:+36309224825

Civil díj 2017

Megosztás.

Leave A Reply