„Őrizd meg a rendet, a rend megőriz téged!” – Beszélgetés Nemerkényi János látszerész oktatóval

0

Évtizedek óta tanítja a látszerész szakma alapjait, célja, hogy tanítványai, más néven a jövő nemzedéke ne csak megélhetési forrásként, hanem hivatásként is tekintsen szakmájára. Nem tartja vissza véleményét, nem egy dolgon változtatna a jelenlegi oktatási rendszerben, de persze nem teljesen elégedetlen. Interjú Nemerkényi Jánossal:

“Megkövetelem a hallgatóktól, a jelöltektől – szándékosan kerülöm a diák, a tanuló szót –, hogy a takarítástól kezdve a legkorszerűbb műszerek és eszközök használatáig mindent precízen, annak rendje és módja szerint végezzenek el, mert vallom a mondás igazságát: „őrizd meg a rendet, a rend megőriz téged!”

1977 óta tanít, és büszke munkájára és tanítványaira. Sokuknak nem csak szakmát, hanem hivatást is adott. Szigorú a hallgatóihoz, de mindig meghallgatja őket, hiszen van, hogy ő tanul tőlük.

“Azt érzékelem, hogy olyan hangot használok, amely a sajátom, nem mesterkélt. Minden alkalommal elmondom: kérdezzenek tőlem bátran. Ha nem fogom tudni a választ, akkor nem beszélek mellé, utánanézek és legközelebb visszatérek rá. Tehát nem azt a fajta elavult oktatási módszert követem, hogy ülök a katedrán, a diák meg maradjon csöndben. Kollegiális a kapcsolatom a hallgatókkal. Nem szigorú, hanem következetes vagyok velük.”

Már édesapja is a szakmában dolgozott és igen hamar észrevette fia kézügyességét. A Főfotó munkatársaként volt annyi ismeretsége, hogy jó mesteremberhez kerüljön, így lett Nagy Sándor látszerészmester tanulója. Viszont a magántulajdon megszüntetése derékba törte édesapja karrierjét, ami után nehéz idők következtek az egész család számára. Bár lett volna lehetősége vállalkozni, a félsz mindig benne maradt emiatt, így maradt inkább alkalmazott.

“Amikor 1965-ben leszereltem a katonaságból, megkerestem egy-egy idős látszerészt, hogy esetleg a későbbiekben átvegyem az üzletét. De valahogy – apám sorsát látva – belém ivódott a félsz a magántulajdon bizonytalanságától.”

Betartotta a szakma elsajátításának hármasságát: először lett látszerész, majd mester, és később optometrista. A Magyar Látszerész Szövetség 1970-es alakulása óta Nemerkényi János tagja a szövetségnek, és a vezetőségében igyekszik aktív segítője is lenni. Bár szerette volna, egyelőre nem vitte tovább senki a szakmát a családban.

“Ha lett volna egy üzletem, más lenne a helyzet. Így a nagyobbik fiam a történelem-, a kisebbik a földrajztudományok doktora lett. Van négy unokám is. Belőlük még bármi lehet…”

Hogy mit változtatna Nemerkényi János az oktatási rendszerben, és milyen modellt tart működőképesnek? Mi változott az elmúlt évek tendenciáihoz képest, és ki megy manapság optikusnak? Interjúalanyunk beszélgetésben közben kitér a látszerész szakma állomásaira, és gyakorlatilag egy évszázad történelmét öleli fel, ami a saját szemén keresztül mesél el. A nagy tudású szakemberrel készült teljes interjút az Optikai Magazin legújabb számában olvashatják!

Megosztás.

Leave A Reply