Orthokeratológia Magyarországon

0

A kontaktlencsét kizárólag éjszakára, alvás előtt kell behelyezni. Ha másnap reggel a páciens kiveszi, tökéletesen lát. Szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. Ezt nyújtja az „éjszakai orthokeratologia”.  A jelen közlemény közérthető tájékoztatást kíván nyújtani erről az érdekes kontaktológiai eljárásról.
Az éjszakai orthokeratológia során kizárólag éjjel, alvás közben viselünk kontaktlencsét. Napközben a látás szemüveg vagy lencse nélkül is tökéletes.

Az orthokeratológia elnevezés a szaruhártya törőerejének kontaktlencsével történő időleges, visszafordítható megváltoztatását jelenti, amelynek eredményeképpen a páciens szeme emmetropiássá válik. A nappali orthokeratológia több mint 50 éve létezik, éjszakai változatát 2002-ben fogadta el az FDA (Food and Drug Administration, az Egyesült Államok hivatalos felügyeleti szerve).

optikai-magazin-kontaktologia-orthokeratologia-magyarorszgagon-02

1. ábra: Az orthokeratológiai lencse hatása a szaruhártya felszínére: a centrum laposodik, a paracentrális optikai gyűrűben a hámsejtek vastagodnak.

Az eljárás lényege
Az eljáráshoz olyan kemény, gázáteresztő anyagból készült kontaktlencsét használunk, amelynek hátsó görbületi sugara (a bázisgörbület) nagyobb, mint a szaruhártya felszíni görbületi sugara (ún. reverz geometriájú lencsék). A lencsék használati ideje egy év. Viselése során a kontaktlencse lelapítja a szaruhártya csúcsát, egy 2-4 mm átmérőjű kör alakú benyomódást hoz létre, amely a kontaktlencse eltávolítását követően 14-16 órán keresztül stabilan megmarad.
optikai-magazin-kontaktologia-orthokeratologia-magyarorszgagon-03

Fluroszcein festékminta a jól illesztett orthokeratológiai lencse mögött.

A lapulás úgy alakul ki, hogy a centrumban a szaruhártya hámsejtjei ellaposodnak, vékonyodnak, míg a kezelt terület szélén kissé megvastagodnak és kiemelkednek (4). A szaruhártya-stromában is változások következnek be, amely a hatás tartósságáért felelős. Az eljárás nagy előnye, hogy teljes mértékben visszafordítható: 3-21 nap alatt a szaruhártya felszíne teljes mértékben visszaalakul.

Történeti háttér

1960-ban jelentek meg az első közlemények spanyol és angol nyelven. Jessen 1962-ben megjelent, nagy hatású közleménye a PMMA-lencsék utóhatásaként írta le a szaruhártyafelszín alakváltozását, amely a rövidlátóságot bizonyos fokig korrigálja (1). 1970-ben már olyan közlemény látott napvilágot, amely kimutatta az orthokeratológia hatását a rövidlátóság progressziójának gátlására (myopia kontroll) (2). Ekkor a PMMA-lencsék még instabilak voltak, gyakori volt a decentráció és corneatopográfia híján a szaruhártya rendellenes torzulata is. A technika azonban folyamatosan tökéletesedett, megjelentek a modern, gázáteresztő anyagok, amelyek lehetővé tették, hogy a páciensek éjszaka is viselhessék a lencsét. Négy és öt görbületi zónát alakítottak ki a lencse hátsó felszínén, amely a szaruhártya természetes görbületéhez jobban illeszkedett. Végül 2002-ben az FDA engedélyezte az éjszakai orthokeratológiát, amely megnyitotta a kaput az eljárás szélesebb körű elterjedése előtt.

optikai-magazin-kontaktologia-orthokeratologia-magyarorszgagon-04

Egy -3,0 D-ás rövidlátó szaruhártyájáról készült axiális topogram a kezelés előtt és 6 éjszakai lencseviselés után. A nyers látóélesség 1,0.

A helyzet napjainkban

12 év alatt az orthokeratológia ismertsége ugrásszerűen megnőtt, elterjedt a világban. Az amerikai Vision Research Institute becslése szerint világszerte 680.000-720.000 lencseviselő található, elsősorban a Távol-Keleten, ahol csaknem félmillióan használják. Ennek a fő oka, hogy a nagyfokú rövidlátóság kialakulásának valószínűsége a Távol-Keleten a legnagyobb, így a myopia-kontroll jelentősége ott létfontosságú. Marino Formenti, az EurOK (European Academy of Orthokeratology) elnöke szerint Európában kb. 115.000 lencseviselő lehet. A lakosság nagyságához viszonyítva kiemelkedik Olaszország és Hollandia, ahol a keménylencse-illesztésnek egyébként is nagy hagyományai vannak. Hazánkban pár éve 2-3 centrumban indult meg a lencseillesztés, napjainkra 5 helyszínen zajlik orthokeratológia.

Előnyök és hátrányok

Az előnyök két csoportra oszthatók: a látásjavításra és a myopia-kontrollra kifejtett hatásra (3). Az eljárás előnye az, hogy napközben nem szükséges kontaktlencsét vagy szemüveget viselni. „A legjobb kontaktlencse az, amit nem is kell viselni”, állítják a hollandok. Nincs napközbeni diszkomfort érzés, fluktuáló látóélesség, amely a hagyományos lencseviselés gyakori velejárója. A lencse kivétele és betétele közt otthon, biztonságban tartózkodunk, a lencse kezelése tehát problémamentesebb. Maga az eljárás a lézeres látásjavító műtétek egyik alternatívája. Ebben az értelemben előny, hogy visszafordítható.
Nagy előny a rövidlátóság progressziójának gátlása (myopia-kontroll). Mértékadó közlemények szerint ennek hatékonysága a szemüveg viseléséhez viszonyítva átlagosan 45-60 %, azaz ha gyermekkorban orthokeratológiai, éjszakai kontaktlencsét viselünk szemüveg helyett, 45-60 %-kal kisebb mértékben fokozódik a rövidlátásunk. Ennél hatékonyabb módszer (az atropinhigítások rendszeres használatát leszámítva) nem ismeretes. A 6-14 éves korban illesztett orthokeratológiai lencse tehát hatékonyan csökkenti a rövidlátóság progresszióját, azaz a fénytörési hiba kevésbé romlik az évek során. Ez fontos hatás, ugyanis a 6 dioptria feletti rövidlátóság nagyfokúnak és a WHO besorolása alapján betegségnek számít. Korral ezek a páciensek fokozódó valószínűséggel szenvednek olyan betegségekben, mint az ideghártya-leválás vagy a maculadegeneráció súlyos formája.

optikai-magazin-kontaktologia-orthokeratologia-magyarorszgagon-05

Az orthokeratológia alkalmas arra, hogy a rövidlátóság progresszióját lassítsa.

Hátrány, hogy csak korlátozott dioptria-tartományban alkalmazható. Még sok lencseillesztő – páciens találkozásra van szükség, ezek várható száma és a kialakult végleges hatás is csak nehezen becsülhető meg. Fontos a jó műszerezettség: a jó minőségű corneatopográf alapfeltétel, de előnyös a video-, illetve fényképfelvételre képes réslámpa is. A kontaktlencse éves költsége a kéthetes és az egynapos, eldobható lágy lencséké közé esik, amely sokak számára kizáró tényező.

Kik alkalmasak rá, illetve kiknek ajánlott?

A WHO engedélye -6,0 dioptriáig és -1,5 D astigmiáig terjed ki. Fontos szempont a szaruhártya görbülete, hiszen lapos felszínt nehéz lapítani. Ideális tehát a 7,8-7,9 mm-nél kisebb rádiusz érték. A szaruhártya göbszerűtől való eltérésének mértékét jelző excentricitás értéke is fontos szempont: előnyös, ha 0,5 felett van. Nem mindegy, hogy az astigmia milyen tengelyállású és csak a centrumra vagy az egész corneára vonatkozik-e. Fontos szempont a szemhéjállás és -mozgás, valamint a könnytermelés is.

Az orthokeratológia 6-8 éves kortól a presbyopiás korig ideális. E felett előnnyé válhat a myopia közel nyugalmi focuspontja. Rohamosan romló (évi egy dioptria) rövidlátó gyermekeknek mindenképpen javasolt. Azoknak is előnyös, akiknek nem előnyös a napközbeni kontaktlencse-viselés: sportolóknak, különösen vízi sportot űzőknek (úszók, vízilabdázók, vitorlázók, kajakozók stb.), katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak. Előnyös lehet azon „idősebb” fiataloknak, akiknek a hagyományos lágy kontaktlencse irritatív panaszokat okoz.

Mi az illesztés menete?

A páciens először alkalmassági vizsgálaton esik át, amelynek során eldől, hogy viselhet-e egyáltalán ilyen lencsét. A corneatopogram ismeretében választjuk ki vagy rendeljük meg a próbalencsét. A betanítást követő este a páciens már maga, otthon helyezi be a lencsét, amelyet másnap reggelig visel. Felkelés után eltávolítja és vizsgálatra jelentkezik. A kiindulási paraméterektől függően a rövidlátósága 20-90 %-kal csökkenhet. Ilyenkor ellenőrizzük a látóélességet, corneatopogramon a kialakult szaruhártya-benyomódás alakját és helyzetét, továbbá réslámpás vizsgálatot végzünk, amelynek során a szaruhártyafelszínt ellenőrizzük. Ha megfelelő az eredmény, a páciens tovább hordja a lencsét és addig ellenőrizzük hetente, amíg el nem jutunk a végleges eredményig, azaz rövidlátásának a korrigálásáig. Ekkortól a kontroll ritkul: 1, 3 és 6 hónap múlva hívjuk vissza a panaszmentes pácienst.

A magyarországi helyzet

Szerencsére az orthokeratológia bekerült a hazai szemész és optometrista társadalom látómezejébe is. Ezt a célt több szakmai program (pl. az általunk májusban rendezett Kontaktlencseest), a hazánkban rendezett külföldi kongresszus (EurOK kongresszusa) és kerekasztal-megbeszélések is szolgálták. Saját gyakorlatunkban az orthokeratológiai esetek többsége gyermekellátás, a cél a myopia-kontroll. A pacientúra másik része sportoló vagy rendvédelmi dolgozó. Az összes orthokeratológiai lencseviselő egy programba kerül be, amelynek része a lencse és a páciens paramétereinek rendszeres követése. A legfontosabb a szemgolyó tengelyhosszúságának mérése, amelyet a rendkívül pontos IOL Master készülékkel végzünk. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy tudjuk, a magyar társadalomban hogyan alakul a myopia-kontroll az életkor és a kiindulási adatok ismeretében.

Irodalomjegyzék:

  1. Jessen GN: Ortofocus techniques. Contacto 1962; 6(7) 200-4
  2. Grant SC et al.: Orthokeratology – a therapeutic approach to contact lens procedures. Contacto 1970; 14(4) 3-1
  3. Tönköl: Ortokeratológia és myopia-kontroll. Továbbképző előadás, 2015
  4. Alharbi A, Swarbrick HA: The effects of overnight orthokeratology lens wear on corneal thickness. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2003 Jun;44(6):2518-23.

KÉPEK, ÁBRÁK FORRÁSA: DR. TÖNKÖL TAMÁS, VISION RESEARCH INSTITUTE
SZERZŐ: DR. TÖNKÖL TAMÁS

Megosztás.

Comments are closed.