Sikervadász mesterfokon – Interjú Fülöp Nándorral

0

Mára családi vállalkozássá fejlődött, három üzletet működtető cégét 1983-ban alapította Fülöp Nándor. A látszerész mesterlevelet, majd optometrista diplomát szerzett üzletember alapelve, hogy a megtermelt haszon nagy részét fejlesztésre, a figyelmét pedig az új dolgok felé fordítja. Ez volt sikereinek a titka.

– Mindig optikus akart lenni?

– Nem, nem. Eredetileg fogtechnikusnak készültem. De amikor tovább akartam tanulni, kellett volna még egy évet várnom arra, hogy bekerüljek egy laborba, mert annak idején csak így iskolázhatták be a jelentkezőket. A nővérem férje körzeti orvos volt, jártak nekik a szaklapok. Az egyikben a nővérem meglátta az Ofotért hirdetését, hogy tanulókat vesznek fel. Elküldte a jelentkezést a nevemben. Csak hát nem szólt nekem erről! Aztán amikor jött a levél az anyámnak, hogy menjek a központba elbeszélgetésre, anyám jól összeszidott, amiért „elhallgattam” előle, hogy Pesten akarok tanulni.

– Úgy tudom, előzőleg Győrben élt. Miért Mosonmagyaróváron nyitott mégis üzletet?

– Itt voltam katona. Akkoriban egy szürke, töredezett járdás, lovaskocsis kisváros volt. Megfogadtam, hogy ha vége a katonaságnak, én soha többé nem jövök ide. De részint mert a győri üzletbérléshez nem lett volna elég pénzem, részint mert akkoriban itt hihetetlenül nagy volt az átmenő idegenforgalom, visszajöttem. Úgy képzelje el, hogy bizonyos napokon szinte nem lehetett magyar hangot hallani a belvárosban, csak az osztrákokét. Ide jöttek vásárolni, fogorvoshoz, fodrászhoz, kozmetikushoz, szabóhoz, minden létező szolgáltatást igénybe vettek. Akkor még két forintot ért egy osztrák schilling. 

– Ezt a lehetőséget nem lehetett kihagyni, igaz?

– Vétek lett volna. Az induláshoz a sógorom adott kölcsön 80 ezer forintot, amit rövid időn, fél éven belül vissza tudtam adni. Pedig az üzletet egy Ofotért bolt mellett nyitottam meg a belvárosban. Szerintem sokan azt gondolták, hogy meghülyültem. Csak éppen azt nem vették figyelembe, hogy én előtte az Ofotértnál területi instruktor voltam, gyakorlatilag 18 vidéki üzletet vezettem, az ország különböző pontjain. Nagyon jól tudtam, hogy hol milyen munkát végeznek, mire lehet számítani. 

– Az Ofotért ezek szerint nem jelentett konkurenciát.

– Nem és annak idején egyedül működtem itt maszekként. A vevők hamar rájöttek, hogy ha precíz munkát akarnak végeztetni, akkor ide kell jönni. Olyan jól ment, hogy nyáron elmehettem egy hónap szabadságra. Amikor visszajöttem, alig győztem a munkát. Megvártak.

– Egyedül dolgozott?

– Nem, másodmagammal, az első feleségemmel, aki a mai napig az üzletben dolgozik. Ő a két nagylányom édesanyja. Együtt kezdtük, együtt csináltuk. Nagyon ügyes volt, szakmabeli, jól beszélt németül, így remekül tudta tartani a kapcsolatot az osztrákokkal. Az üzletbe betérők háromnegyede osztrák volt. Ők igényes és főként fizetőképes vásárlók voltak. 

Egy év után sikerült egy másik üzletet bérelni, akkor még a tanácstól. Ez szintén a Magyar – mára sétálóvá vált – utcában volt, ahol előtte egy könyvesbolt működött. Ezt újítottuk fel nemrégiben. Napszemüvegszalon lett, de mellette optikával is foglalkozunk, bár ott nincs műhely.

– Aztán nyitottak egy újabb üzletet Győr belvárosában, a sétálóutcában.  Ezek szerint nemcsak optikusként, hanem üzletemberként is bizonyított.

– Mindig visszaforgattam a pénzt. Fontosnak tartom a folyamatos fejlesztést. Többször nyertünk pályázati pénzt. Így a legmodernebb japán Nidek gépekkel végzünk szemvizsgálatokat és szemnyomásmérést, valamint szemüveget is Nidek, illetve Huvitz gépekkel készítünk. A nonkontakt tonométer pupillatágítás nélkül képes a zöldhályog kiszűrésére. Vannak a szemfenék fotózására alkalmas funduskameráink is. Benne vagyunk a cukorbetegség kiszűrésére kialakított országos hálózatban is. Saját szakorvosunk, dr. Haraszti Judit, akivel már 23 éve dolgozunk együtt, lelkiismeretesen kezel mindent, ami az ügyfeleinkkel kapcsolatban felmerül. A legutóbbi pályázati pénzből Huvitz szemüvegcsiszoló rendszert szereztünk be. A győri üzletbe pedig Nidek szemvizsgáló berendezések kerültek, ami majd a lányoké lesz. Alig várom. A kisebbik lányom optikus és optometrista végzettségű, ő most gyesen van. A nagyobbik lányom, aki hamarosan szintén megszerzi az optometrista diplomát, vezeti most a győri üzletet. A második házasságomból való két kisgyerekem még iskolás.

– Azt mondta, alig várja, hogy átadhassa – legalábbis Győrben – a stafétabotot a lányainak. Miért?

– Igen, ezt szeretném. Hogy több időm jusson a hobbimra, a vadászatra, a síelésre, a vitorlázásra. Régen fociztam, teniszeztem, szörföztem meg lovagoltam is, de ezek a sportágak mára elkoptak mellőlem.

– Na és a kisebb gyerekei is követik majd a szakmában az édesapjukat?

Fülöp Nándor két kisebb gyermeke vajon folytatni fogja a szakmát? Ha igen, édesapjuk mit gondol erről? A teljes írásból arra is választ kapunk, interjúalanyunk miért nem nyitott optikát plázában, mit jelentenek számára a sport és a hobbijai, valamint hogy mit gondol a konkurenciáról, a marketingről, az üzletfejlesztésről és a szakmai továbbképzésekről. A portrét keresse az Optikai Magazin 2019-es első számában!

Megosztás.

Leave A Reply