Szokatlan szemüvegkeret-alapanyagok

0

A tökéletes szemüveg a következő tulajdonságokkal rendelkezik: divatos, strapabíró, könnyű, rugalmas, kényelmes, bőrbarát, és nem utolsó sorban biztonságos. Amióta készülnek szemüvegek, – azaz körülbelül az 1800-as évek második fele óta – minden szemüvegkészítő arra törekszik, hogy valami olyat alkosson, amit nem csak el-, hanem szívesen viselünk; így ha kell, olyan alapanyagokhoz nyúlnak, amelyekre álmunkban sem gondoltunk volna.

A 21. század technológiai újításainak köszönhetően a szemüvegek egyre könnyebbek és kényelmesebbek lettek, a fejlődés pedig teret adott arra, hogy sok márka elrugaszkodhasson kicsit a földtől, és különleges alapanyagokkal is kísérletezzen. Ezeket a modelleket már inkább nevezhetnénk funkcionális műalkotásnak mint szemüvegeknek, szoborként is megállná egy-egy a helyét.
Mivel roppant érdekes a téma, összeszedtük, melyek azok a szokatlan alapanyagok, amelyekkel találkozhatunk ma a piacon. Zömükkel valószínűleg már Ön is megismerkedett, de biztosak vagyunk abban, hogy a lista mindenki számára tartogat majd meglepetéseket. Nézzük:

Hoffmann Eyewear

A szemüveggyártás hajnalán a kereteket nem fémből készítették, hanem szaruból, példál szarvból faragták. Mivel nagyon időigényessé tette a folyamatot, lassan felváltották a különböző fémek majd műanyagok, de ma a szaru reneszánszát éli, mint szemüvegalapanyag. Nem éppen fenntartható, költséges, és továbbra is nagyon időigényes egy szarukeret elkészítése, így luxuscikknek számít.

Rolf Spectacles

A szokatlan alapanyagok közül talán a fával találkozhatunk a legtöbbször: rétegelve és préselve készítenek belőle gyönyörű és különleges szemüvegkereteket, már itthon is. Természetes, jó felületkezeléssel pedig tartós alapanyag válik belőle, arról nem is beszélve, hogy a fából készült keretek gyakorlatilag súlytalanok. Leggyakrabban afrikai fákat használnak fel hozzájuk, ugyanis azok a legrugalmasabbak.

Parafa:

Bár gyakorlatilag a parafa is fa, mégis külön kategóriát képez; főleg azért, mert az egyik legfenntarthatóbb alapanyag a listából, ugyanis nem kell hozzá kivágni egy fát sem…

A bőrtől kezdve a márványig szinte már bármiből készítenek kereteket; kérdés, ezek mennyire tartósak és kényelmesek. A teljes írásban még jó pár különleges alapanyagot bemutatunk, érdemes elolvasni! A cikk az Optikai Magazin 2018 decemberében megjelent számában olvasható.

Megosztás.

Leave A Reply