Újabb egészségügyi kockázat: szakmai ellenőrzés nélkül viselt színes kontaktlencsék

0

A számítógépezés során a szilikon-hidrogél alapanyagú lencse használatát ajánlják

A Magyar Kontaktológiai Társaság 2014. szeptember 19-20-án megrendezett évi rendes kongresszusának középpontjában a számítógép használata során fellépő látáspanaszok és a kontaktlencse használatának összefüggései, a festett és a lágy kontaktlencsék használata, illetve a lencsék terápiás alkalmazása álltak. A szakmai továbbképző programot a hajdúszoboszlói négycsillagos Atlantis Hotelben tartották. A korábbi évekhez képest idén több optometrista látogatott el az eseményre, és a szervezők remélik, hogy ez a tendencia jövőre is folytatódni fog.

optikai-magazin-kiallitas-szines-kontaktlencse-2

Szabó Henrietta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szakembere a Computer Vision Syndrome (CVS), azaz a számítógép használata során fellépő látáspanaszok és a kontaktlencse-használat összefüggéseiről készített kutatás eredményeit ismertette. A felmérés célja az volt, hogy feltárják a kontaktlencse-viselés közben jelentkező számítógépes látáspanaszokat és azonosítsák a legkevesebb panaszt okozó lencse alapanyagát. A kutatás során 116 embert kérdeztek meg lencseviselési szokásaikról, panaszaikról. A szakemberek vizsgálták továbbá azt is, hogy a számítógép használata közben mennyit pislognak a válaszadók. Megszámolták, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek mennyit pislognak számítógépezés közben kontaktlencsében és szemüvegben. Kiderült, hogy a megkérdezetteknek több mint a fele (60 %) száraz szemre és szemfáradtságra panaszkodott, illetve a résztvevők közel 70 százaléka állította, hogy panaszaik a kontaktlencse viselésekor fokozódnak. Mivel a szilikon-hidrogél alapanyagú lencse használatakor jelentkezett a legkevesebb panasz, a résztvevők 60 százaléka ezt a típusú lencsét választaná. A szakemberek a kutatás során azt is megfigyelték, hogy a vizsgálatban részt vevők szemüveg viselésekor kevesebbet, kontaktlencse viselésekor viszont többet pislognak a számítógép-használat során, mint normál esetben. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kontaktlencse az instabillá váló könnyfilm és idegentest érzése miatt gyakoribb pislogásra készteti a szemet.

optikai-magazin-kiallitas-szines-kontaktlencse-3

A festett és színezett kontaktlencsék témakörében többek között Bujdosó Anna, az Alcon Hungária Kft. képviseletében tartott előadást. Bujdosó Anna bevezetőjében elmondta, hogy napjainkban a páciensek már nemcsak optikai, hanem kozmetikai okokból is viselnek kontaktlencsét, és a színezett lencsék ilyen célú alkalmazása leginkább a sötét szemű hölgyek körében népszerű. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a kizárólag kozmetikai céllal, szakmai kontroll nélkül használt színes kontaktlencsék viselése súlyos, akár a látást is veszélyeztető komplikációkat eredményezhet. A komplikációk között Bujdosó Anna a túlhordásból eredő hipoxiás tüneteket, az óriáspapilláris conjuctivitist és a látást súlyosan veszélyeztető pseudomonas keratitist is felsorolta. Az előadáson elhangzott, hogy a bakteriális fertőzések kialakulásában szerepet játszhat a tájékoztatás hiányából adódó nem megfelelő lencseviselés és -ápolás, valamint az, hogy a baktériumok fokozottan kötődnek a színpigmentekhez. A szakember szerint a szövődmények leginkább a dioptria nélküli lencseviselőket veszélyeztetik akkor, ha megfelelő tájékoztatás, alkalmassági vizsgálat és betanítás hiányában vásárolják meg a lencséket. Ezért az előadó azt javasolja, hogy a dioptria nélküli kozmetikai kontaktlencsék használatát is előzze meg alkalmassági vizsgálat, illetve a kontaktológusok időszakos kontrollvizsgálatokkal folyamatosan kísérjék figyelemmel a lencseviselők szemének egészségi állapotát. Bujdosó Anna felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a szilikon-hidrogél alapú színes kontaktlencsék használatával kiküszöbölhetőek a hipoxiás szövődmények, és a lencsébe ágyazott színtechnológia megakadályozza, hogy a kórokozók a pigmentekhez kötődjenek.

Kettesy Beáta, a debreceni DEKK Szemklinika Szemészeti Tanszékének szakembere előadásában hangsúlyozta, hogy a színes kontaktlencsék a szem színének megváltoztatása mellett a szemsérülések rehabilitációjában is alkalmazhatóak. Az előadó ismertette a klinika kontaktlencse-laboratóriumában lefolytatott gyakorlati kutatást, amelynek keretében hét esetben illesztettek meraphilon A típusú színes kontaktlencsét korábban szemsérülésen átesett betegek szemére. Ebből öt esetben a leucoma corneae kozmetikai rehabilitációja és két esetben a látásélesség rehabilitációja céljából. Az eredmények szerint a látó páciens a látásélességet jobbnak találta, mint szemüveggel. A megfigyelők nem tapasztaltak a kontaktlencse-viseléssel összefüggő szövődményeket, és az esetek alátámasztották, hogy a többszörös szemészeti műtéten átesett fiatal fiúk is viselhetnek kontaktlencsét, mivel a látásélesség mellett nekik is fontos a kozmetikai hatás.

optikai-magazin-kiallitas-szines-kontaktlencse-4

Fiatal optometristák nagy tetszést arató előadásuk közben

A színes kontaktlencsék esztétikai és prosztetikus alkalmazásáról tartott előadást Tapasztó Beáta, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájáról. A szakember előadásában elhangzott, hogy az egészséges szemek színének kozmetikai célú megváltoztatása mellett a színezett lencsék esztétikai-szemorvosi indikációval, prosztatikus célból is illeszthetőek. Az előadó kiemelte, hogy a szokatlan, az átlagember számára ijesztőnek tűnő szemészeti állapotot színes kontaktlencsével el lehet fedni, és ezek a lencsék fénykerülés miatt blendézési célból is használhatóak.

A továbbképző programot idén is a mindig nagy érdeklődésre számot tartó konkrét esetismertetések zárták. A hasznos előadások során elismert kontaktológus szakemberek osztották meg gyakorlati tapasztalataikat különleges eseteikről, illetve az esetek kapcsán felmerült problémák megoldásáról. A színvonalas tudományos előadások mellett a konferencia résztvevői a kontaktlencsét és szemészeti műszereket forgalmazó vezető cégek által tartott bemutatókon megismerhették a legújabb fejlesztéseket és termékeket.

Köszönetnyilvánítások
A konferenciát a forgalmazó cégek támogatták. A rendezvény szervezői ezúton mondanak köszönetet a résztvevőknek, a kiállítóknak és a támogatóknak.
A szervezők külön köszönik az előadóknak, hogy elvállalták a meghívást a konferenciára és részvételükkel hozzájárultak a program magas színvonalú megvalósításához.

KÉPEK FORRÁSA: CONVENTION HUNGARY

TÓBIÁS KRISZTINA
BUDAPEST, 2014. OKTÓBER 8.

Megosztás.

Comments are closed.