200 éve született Carl Zeiss

0

Carl Friedrich Zeiss 1816. szeptember 11-én született Weimarban, a család ötödik gyermekeként, összesen 11 testvére volt. Már fiatal korában komolyan érdeklődött a műszaki tudományok iránt.

hirdetés

1834-ben inasnak állt Dr. Friedrich Körner mellé, aki udvari finommechanikai műszerész volt, és a Jénai Egyetemen magántanár.

Zeiss 1838-ban fejezte be inaséveit, Körnertől ragyogó ajánlólevelet kapott. Ezután hét évet töltött vándor iparoslegényként többek között Stuttgartban, Darmstadtban, Bécsben és Berlinben. Bécsi tartózkodása idején az egyetemen különböző előadásokat hallgatott egyebek között a népszerűnek számító géptan témában. 1846. szeptember 17-én Jénában nyitotta meg apró finommechanikai és optikai műhelyét. Kezdetben Zeiss különféle műszereket tervezett, gyártott és javított. Ezenfelül más gyártók teleszkópjait, mikroszkópjait, körzőkészleteit, mérlegeit, hőmérőit és egyéb műszereit árulta.

1847-ben kezdett egyszerű mikroszkópokat készíteni, 1857-től már többrészes mikroszkópokat gyártott. 1860-ban az egyetem finommechanikai műszerésszé nevezte ki, 1863-ban udvari finommechanikai műszerész lett. 1866-ban kezdte együttműködését Ernst Abbe-val, közösen dolgoztak a mikroszkóp lencséjének matematikai alapokon való kidolgozásán.

1872 után már csak Abbe számításai alapján készített objektívlencséket árultak. Ezen lencsék sikere hozta meg a cég növekedését. Zeiss Otto Schottal való együttműködése 1879-ben kezdődött. Schott Jénában új típusú optikai üveget fejlesztett, majd gyártott.

Zeiss 1888. december 3-án halt meg Jénában. Carl Zeiss műszereivel utat nyitott a tudományok fejlődésének, legfőképp a biológia és az orvostudomány terén, melyekkel a ma napig rengeteg tudós munkáját segíti. Közéjük tartozik Robert Koch is, aki a bakteriológia egyik megalapítója. Sikerének titkából napjaink kezdő cégei is profitálhatnak. A tudományok támogatása és a társadalmi elkötelezettség mérhető értékeket teremt a cégek számára. A ZEISS és a Carl Zeiss Alapítvány számos nonprofit projektben vesz részt világszerte, melyek közé például alapvető kutatást támogató tanszéki alapítványok, fiatalok számára kialakított tudományos tanulmányi központok és a regionális ifjúsági tudományos verseny, a Jugend forscht tartozik, de kiterjednek a kis, egyéni társadalmi projektek támogatására is.

 

Megosztás.

Leave A Reply